Teraz jest środa, 26 czerwca 2019, 16:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Jak skompresować z przeplotem z DV na Xvid? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2006, 12:33
Posty: 21
Post Jak skompresować z przeplotem z DV na Xvid?
Witam.
Mam kamerkę cyfrowa DV i po zrzuceniu materiału na kompa do AVI ma on przeplot co mogę sobie sprawdzić w programie gspot.
Ponieważ interesuje mnie kompresja tego materiału do Xvid'a aby móc oglądać sobie z płytki na stacjonarnym odtwarzaczu DVD kombinuje jak skompresować ten materiał pozostawiając przeplot.
Używam programu VirtulaDub i w opcjach samego encodera zaznaczam opcje 'Interlaced encoding'. Niestety niezależnie czy ją włączę czy nie to materiał wynikowy jest bez przeplotu :( co jasno i wyraźnie pokazuje mi gspot. Oczywiście nie wrzucam żadnych filtrów w VirtualDubie.

Jeżeli ktoś wie jak się z tym uporać to bardzo bym prosił o pomoc.


środa, 30 kwietnia 2008, 18:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2006, 12:33
Posty: 21
Post Re: Jak skompresować z przeplotem z DV na Xvid?
Może powiem inaczej o co mi chodzi.
Materiał odtwarzany z kamery jest normalny, obraz ładny i stabilny. Po kompresji na XViDa, mimo, że niby jest przeplot to na ekranie telewizora obraz drży gdy odtwarzam plik na stacjonarnym DVD. Jest to bardzo irytujące i właściwie sprawia, że nie da się tego oglądać.
Próbowałem już z opcją FTT i bez ale to kompletnie niczego nie zmienia.
Będę wdzięczy jak ktoś pomoże mi uzyskać stabilny obraz.

Pozdrawiam
Komzar


czwartek, 1 maja 2008, 15:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Jak skompresować z przeplotem z DV na Xvid?
zmien w kodeku kolejnosc półobrazów - z tego co pamietam to był checkbox (takie coś z "ptaszkiem") Top field first

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 1 maja 2008, 15:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2006, 12:33
Posty: 21
Post Re: Jak skompresować z przeplotem z DV na Xvid?
Próbowałem, i z TFF i BFF, żadnej różnicy, jak by w ogóle encoder ignorował zarówno opcje Interlace i ten chekbox. :(


czwartek, 1 maja 2008, 15:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Jak skompresować z przeplotem z DV na Xvid?
rozdzielczość masz oryginalną?
jakiego dokładnie kodeka używasz?
wrzuć gdzieś parę sekund twojego materiału.
opisz dokładnie czym objawia się to drżenie.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


czwartek, 1 maja 2008, 17:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2006, 12:33
Posty: 21
Post Re: Jak skompresować z przeplotem z DV na Xvid?
Drżenie trudno jest opisać, coś w stylu stop klatki tylko permanentnie. Czyli jak jest jakaś statyczna scena to ona wszytko lekko drży, a przecież ściany się nie trzęsą.

W GSpocie sprawdziłem sobie, że źródło jest z przeplotem BFF, po zakodowaniu przeplotu nie ma (przynajmniej według GSpota). Natomiast wyraźnie przy odtwarzaniu materiału skompresowanego na kompie widać przeplot.
Do kompresji używam VirtualDuba i encodera z pakietu FFDshow, konkretnie XViDa.
Z tym wrzuceniem materiału to an razie nie wiem gdzie mógł bym to zrobić. Jak znajdę jakieś miejsce to napisze. Wrzucę wtedy też zapisane opcje kompresji.


czwartek, 1 maja 2008, 18:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2006, 12:33
Posty: 21
Post Re: Jak skompresować z przeplotem z DV na Xvid?
OK, udało mi się uploadować tpliczki na darmowy server.
http://www.4shared.com/dir/6831131/316a ... aring.html
Tam jest żródło (czyli plik bezpośrednio z kamerki) i to co z niego zostało po kompresji XViD.
Według mojej oceny zniknął przeplot.
Wrzuciłem też plik z ustawieniami VirtualDuba.

Mam nadzieje, że to jakoś pomoże rozwiązać mój problem.
Z góry dziękuje

Komzar


czwartek, 1 maja 2008, 19:50
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Jak skompresować z przeplotem z DV na Xvid?
no więc wygląda na to, że stacjonarki nie potrafią odtworzyć prawidłowo obrazu z przeplotem. moja też. na MPC z ustawieniami ffdshow Video Decoder'a -> Przeplot -> Kernel bob obraz odtwarzany jest właściwie w 50fps bez artefaktów świadczących o kompresji bez przeplotu materiału z przeplotem, czyli przeplot jest, tylko nieoznaczony.
Cytuj:
Według mojej oceny zniknął przeplot.

co to znaczy, że zniknął? jeśli widać "kreseczki" to przeplot jest, tylko niewłaściwie interpretowany.

niestety potwierdza się, że przy kompresji do divx/xvid należy przeplotu się pozbyć. aby tego uniknąć lepiej skorzystać jednak z mpeg2, gdzie przeplot jest naturalny.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


piątek, 2 maja 2008, 12:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2006, 12:33
Posty: 21
Post Re: Jak skompresować z przeplotem z DV na Xvid?
Troszkę pogrzebałem i w chwili obecnej sytuacja wygląda następująco:

Materiał źródłowy jak i skompresowany XViDem ma przeplot BFF.
Materiał skompresowany nie ma w nagłówku odpowiednich znaczników więc dekoder nie jest w stanie na podstawie nagłówka zorientować się jakiego rodzaju to jest przeplot.
Przy wymuszonym kodowaniu TFF materiał wynikowy jest nadal BFF.
Po usunięciu przeplotu w trakcie kodowania faktycznie go niema, jednak efekt na telewizorze jest identyczny jak przy kompresji z przeplotem, czyli delikatne drżenie obrazu.
To drżenie jest prawie identyczne jak to występujące przy odtwarzaniu zdjęć z JPG-ów na DVD. Obraz nie jest stabilny tylko lekko skacze w pionie.
Tego efektu praktycznie nie ma na oryginalnych płytach DVD przy stop klatce.
Znalazłem jednak coś jeszcze. Jak klatkowałem zakodowany materiał na stacjonarnym odtwarzaczu, to co któraś klatka (różnie, co 4, czo 7 i więcej czasami) nie przeskakiwała, co przypuszczalnie oznacza, ze odtwarzane są dwie identyczne klatki zamiast jedna po drugie, może niektóre klatki są gubione przez DVD, ale dlaczego?.


piątek, 2 maja 2008, 12:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Jak skompresować z przeplotem z DV na Xvid?
drżenie - migotanie pojawia się, kiedy kolejne linie bardzo różnią się jasnością. jest to uciążliwe także przy konwersji z HD na SD, gdyż bardziej szczegółowy obraz zawiera cieńsze linie, co skutkuje właśnie migotaniem. żeby tego uniknąć stosuje się deflickery zmniejszające różnice w jasności punktów w kolejnych liniach, dlatego na DVD z "fabrycznym" filmem nic nie drży. do tego również kompresja przeprowadzana jest w optymalny sposób i daje dobre rezultaty nawet przy stosunkowo niedużym bitrate, a to ze względu na statyczność ujęć ze statywów i kranów, które ładnie się kompresują.

z tego co widzę w nagłówku żadnego z plików kompresowanych różnymi kodekami nie ma informacji o przeplocie. dziwne, ale nie zwróciłem na to uwagi...

_________________
Obrazek


piątek, 2 maja 2008, 13:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2006, 12:33
Posty: 21
Post Re: Jak skompresować z przeplotem z DV na Xvid?
No to teraz mnie załamałeś. Jak takie deflickery użyć aby skompresowaćprawidłowo. Czy znajdę to na przykład w AviSytnth?
I dlaczego ten sam materiał odtwarzany bezpośrednio z kasety przez kamerę nie powoduje na ekranie takiego drżenia?


piątek, 2 maja 2008, 13:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Jak skompresować z przeplotem z DV na Xvid?
jeśli obraz z kamery jest ok to i skompresowany powinien być ok. generalnie divx/xvid nie zostały zaprojektowane dla telewizorów więc nie wiadomo w zasadzie co się dzieje "po drodze" i gdzie tkwi problem. lepiej skorzystać z mpeg2 i nic nie kombinować.

przy divx/xvid trzeba by w zasadzie oprócz deinterlace'a również zmienić rozmiar klatki i "zdefilcker'ować" i wszystkim tym zajmie się z powodzeniem avisynth.

_________________
Obrazek


piątek, 2 maja 2008, 13:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2006, 12:33
Posty: 21
Post Re: Jak skompresować z przeplotem z DV na Xvid?
Przerabiałem tez na DVD (czyli mpeg2) i efekt jest identyczny, gdzieś gubiona jest płynność a tło zaczyna drżeć.
Spróbowałem poleconego przez Ciebie deflickeringu (MSU_Deflicker) i może faktycznie jest ciut lepiej ale za to wyraźnie widać jak przyciemnia fragmenty filmu gdzie jest szybki ruch całości.
Może spróbuje jeszcze zwiększyć bitrate (teraz mam 400kbps), ale jakoś nie widzę nadziei :) bo jak kodowałem ze stałą kwantyzacją 4 to czasami bitrate przekraczało 8000kbps i efekt był taki sam.
Widzę, że to poważniejszy problem i może być kłopot z jego rozwiązaniem :(
Wielkie dzięki za cenne uwagi. Tak czy siak sporo się nauczyłem.

Pozdrawiam

Komzar


piątek, 2 maja 2008, 14:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Jak skompresować z przeplotem z DV na Xvid?
Cytuj:
Przerabiałem tez na DVD (czyli mpeg2) i efekt jest identyczny, gdzieś gubiona jest płynność a tło zaczyna drżeć.

uuu no to niedobrze bardzo. powinna być niemal niezauważalna strata jakości bez utraty płynności. jeśli z kamery nie miga obraz to z mpega2 też nie powinno.

wrzuciłem ci twój materiał skompresowany przeze mnie do
1. xvid zdeinterlace'owany i przeskalowany na 640x480
2. xvid zdeinterlace'owany i przeskalowany na 512x384
3. MPEG2 z przeplotem

w 1. i 2. do edycji wykorzystałem avisynth'a

http://grasshopper.mixer3d.com/komzar/

_________________
Obrazek


piątek, 2 maja 2008, 16:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2006, 12:33
Posty: 21
Post Re: Jak skompresować z przeplotem z DV na Xvid?
No dobra, sprawa się wyjaśniła. wziąłem swoje DVD (model Samsung DVD-HD870) pod pachę i zaniosłem do kolegi. On ma też Samsunga tylko starszy model :)
Na jego DVD obraz wygląda tak jak powinien, tylko na moim się trzęsie. tak więc przyczyną nie jest kodowanie ale sprzęt :(
Ciekawe co jest nie tak, że jedne filmy odtwarza dobrze a te źle?
Wielkie dzięki za pomoc, dzięki waszej pomocy znalazłem przyczynę problemu no i sporo się nauczyłem :)

Pozdrawiam


sobota, 3 maja 2008, 17:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL