Teraz jest czwartek, 27 czerwca 2019, 04:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Fatalna jakość Canon HV30 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 4 maja 2008, 20:29
Posty: 4
Post Fatalna jakość Canon HV30
Witam

Mam pytanie, zakupiłem niedawno HV30, nagrałem kilka filmików, puściłem je bezpośrednio z kamery na telewizorze (fullhd) - jakość rewelacyjna, kolory doskonałe. Ściągnąłem ten sam materiał na komputer (Pinnacle 11 Ultimate - format przechwytywania DV) - jakosć fatalna - tak jakby ktoś kolory zabrał:) rozumiem iż na wizjerze kamery może być to jakoś obrabiane, ale oglądałem to na LCD i porównania nie ma.

Czy używam złego programu do ściągnięcia materiału z kamery?

Z góry dziękuje za odpowiedź.


niedziela, 4 maja 2008, 20:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post Re: Fatalna jakość Canon HV30
no chyba przesadzasz z tą "fatalną jakością Canona" - sam piszesz że w HD jest dobrze. To znaczy że coś innego szwankuje.

Jak przechwytujesz? Czy konwersję do DV robisz w kamerze? Jeśli tak to przechwyć HD i konwersję do DV zrób w Pinnacle'u - na koniec po całej edycji. Jeśli przechwytywałeś HD to spróbuj zrobić konwersję w locie.

Na mojej HC3 przeważnie robię konwersję w locie w kamerze a tylko ważne materiały edytuję w HD i spowrotem zgrywam na taśmę.


niedziela, 4 maja 2008, 22:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4727
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Fatalna jakość Canon HV30
viValdi napisał(a):
no chyba przesadzasz z tą "fatalną jakością Canona" - sam piszesz że w HD jest dobrze. To znaczy że coś innego szwankuje.

Święta prawda, na szczęście.
przemo2 napisał(a):
Witam

Mam pytanie, zakupiłem niedawno HV30, nagrałem kilka filmików, puściłem je bezpośrednio z kamery na telewizorze (fullhd) - jakość rewelacyjna, kolory doskonałe.

Ściągnąłem ten sam materiał na komputer (Pinnacle 11 Ultimate - format przechwytywania DV) - jakosć fatalna - tak jakby ktoś kolory zabrał:)

Czy używam złego programu do ściągnięcia materiału z kamery?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Add1 ...i tak ma być też w programie do edycji - chociaż niekoniecznie na ekranie monitora komputera.

Add2 Trzeba by ten monitor ustawić z poziomu menu monitora, a jak się nie da, to utworzyć profil w sterowniku karty graficznej. Można też licząc się z niedoskonałością monitorów "podkręcić" kolory w filmie w czasie edycji. Byle nie przesadzić z kolei :wink: .

Add3 Program do edycji - na etapie przechwytu (cyfrowego), nie ma on wpływu na kolory. Nie jego "wina".

Pewnym sprawdzianem kolorów będzie obejrzenie płytki DVD z przechwyconego materiału na ekranie tego samego telewizora LCD.
Napisz jak było i czy oglądałeś z odtwarzacza DVD który ma już umiejętność interpolacji DVD do HD?

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 5 maja 2008, 10:08
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 4 maja 2008, 20:29
Posty: 4
Post Re: Fatalna jakość Canon HV30
Dzięki za wskazówki.

Generalnie jest tak, że film puszczony bezpośrednio z kamery na LCD, ma żywe kolory. Po przeniesieniu na komputer, wygląda tragicznie.
Wygląda to jak porównanie filmu z kasety VHS a Blueray.

W kamerze ustawione jest Wyjście DV na HDV/DV. Film przetwarzam w DV. Tryb nagrywania: Tryb filmowy. Zapis wideo: Standard HDV25.

Po przetworzeniu i edycji nagrywam na maxa (próbowałem MPEG4) - jakość filmu jest taka jak na podglądzie.

Nie bardzo rozumie, dlaczego ten sam obraz tak bardzo się rózni.
Dziś nagram płytkę, pytanie tylko jak uzyskać to co już widziałem w orginale. Chciałbym wrzucić klipy wideo na stronę WWW. Jest to dla mnie nie logiczne iż trzeba ingerować w edycję filmu żeby poprawić jego jakość, jeżeli w orginale wygląda to doskonale. Zrobię dzisiaj zdjęcie
widoku monitora i LCD.

BTW 3 oosby to potwierdziły bo już myślałem że źle widzę.

Znalazłem podobny problem u innego użytkownika:
http://hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=23663


poniedziałek, 5 maja 2008, 11:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4727
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Fatalna jakość Canon HV30
przemo2 napisał(a):
Dziś nagram płytkę, pytanie tylko jak uzyskać to co już widziałem w orginale.

Może to już tam jest?
To znaczy pogorszone przez kompresję, jakiej poddasz film. (Do internetu to mocna kompresja, nie zdziw się ża film na jakości sporo straci). Możliwe jednak że kolorystyka będzie sporo lepsza niż na monitorze.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 5 maja 2008, 14:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Fatalna jakość Canon HV30
a czy w tym TV nie jest włączone jakies przetwarzanie obrazu majace na celu poprawe jakości? jak sie to ma do nagrania oglądanego na LCD kamery?

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 5 maja 2008, 14:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 grudnia 2008, 19:41
Posty: 1
Post Re: Fatalna jakość Canon HV30
No to wsadzę kij w mrowisko...

Czy troszeczkę krytycznie podchodzicie do tego o czym piszecie ???

Jeśli tak to chcę spytać - komu z Was udało się zapisać jakość DV przez złącze AV.

Chciałbym, aby moja uwaga natchnęła was do nowych przemyśleń :)
Mam nadzieję, że jak sami osiągniecie sukces dochodząc do prawdy - tym większa będzie Wasza radość, że jednak HV30 i w tym temacie daje radę ;P

pozdrawiam
Robert


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 19:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4727
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Fatalna jakość Canon HV30
R_o_b_e_r_t napisał(a):
No to wsadzę kij w mrowisko...

Puste od pół roku, ale należą Ci się pochwały za czytanie forum. :wink:

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 22 grudnia 2008, 20:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Fatalna jakość Canon HV30
R_o_b_e_r_t napisał(a):
komu z Was udało się zapisać jakość DV przez złącze AV

Nie mogę zrozumieć, jak to się ma do tematu, po za tym co ma wspólnego zapis sygnał i jakość DV z analogowymi złączami AV?
Wyraź się jaśniej o co chodzi z tym "kijem w mrowisko".

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 25 grudnia 2008, 07:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Fatalna jakość Canon HV30
dołączam się do prośby ;)
za cholerę nie mogę zrozumieć zdania, które rozwinięte zabrzmiało by tak:
Cytuj:
kto z was odniósł sukces próbując zapisać jakość cyfrowego standardu DV = Digital Video przez transmisję złączem analogowym Audio/Composite Video.

wytłumacz proszę.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


czwartek, 25 grudnia 2008, 11:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post Re: Fatalna jakość Canon HV30
napiszę coś takiego :P nie zostało zaznaczone pole > VCR< w ustawieniach importu , to pole tylko się pokaże kiedy pinnacle zobaczy aktywną kamere przez złącze analogowe . >>>> pięknie opisano to w instrukcji ( po polsku ) . czyli pisząc krótko jeśli wgrywamy materiał z kamery cyfrowej przez złącze analogowe to zaznaczamy okno VCR :mrgreen:

_________________
Obrazek


czwartek, 25 grudnia 2008, 12:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Fatalna jakość Canon HV30
przemo2 napisał(a):
....jakosć fatalna - tak jakby ktoś kolory zabrał:) ......oglądałem to na LCD i porównania nie ma.
Zapewne od maja autor problemu już sobie z tym poradził. Abo wymienił monitor na zwykłego, starego, dobrego CRT-ka, albo na LCD-ka z porządną matrycą.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


czwartek, 25 grudnia 2008, 20:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL