Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 13:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 HD -> DVD przeplot, półobrazy i cały ten shit raz jeszcze... 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post HD -> DVD przeplot, półobrazy i cały ten shit raz jeszcze...
Dobra - jedziemy z koksem.

1. Materiał z FX-1 zgrany na dysk. Podgląd właściwości plików zdradza nam że wszystko jest w najlepszym porządku. (Video Size : 1920x1080, Video MPG2 1440x1080 25fps)

2. Import do Ediusa 3.61 (Win XP) korzystając z jedynego dostępnego sensownego presetu : HDV 1080/50i (1440x1080 , 25fps , Pix Aspect 1.333 , TOP FIELD FIRST)

3. Podgląd Właściwości z Timeline'u Ediusa pokazuje nam : MPEG2 Transport Stream 25Mbps, Audio 384 kbps, 48kHz, MPEG1 Layer 2.

4. Kompresja z Timeline'u Ediusa przy pomocy Procodera 2 :
Stream Format: DVD (MPEG Program/Elementary Stream)
Stream Type : Elementary Stream
Video Standard : PAL 720x576
VBR'y MPEG Layer 2 i inne pierdoły
UWAGA !
: Interlacing : Lower/Bottom First - jak zwykle ;/

po wypaleniu obraz skacze !

Interlacing : Upper/Top First

po wypaleniu obraz skacze !

Opcja Progressive/Deinterlace NIE ISTNIEJE


Zmieniam
Stream Format na : Generic ISO MPEG Stream
Interlacing : Lower/Bottom First

po wypaleniu obraz skacze !

Interlacing : Upper/Top First

po wypaleniu obraz skacze !

(tego oczywiście wszyscy się domyślili)

Interlacing : Non - Interlaced

po wypaleniu obraz przestał "skakać" ale wyraźnie stracił na płynności w porównaniu oczywiście do DVD robionego z materiału SD


Powyższe objawy wyglądają identycznie dla tych ustawień bez względu na zastosowany program do Authoringu (UDMF6, DVD - Lab 2), oraz bez względu na ustawienia jakie w nich zastosujemy (stosowałem wszelkie dostępne kombinacje - mówię oczywiście o sofcie do authoringu)


POMOCY !!!

ja tylko chcę zrobić płynne DVD z materiału HD.

Prosze o pomoc... :(

Jak Wy to robicie ? ;/

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


niedziela, 22 czerwca 2008, 17:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: HD -> DVD przeplot, półobrazy i cały ten shit raz jeszcze...
jak materiał masz TOP to do MPEGa też TOP, musi działać.
jak zwykle bottom/lower to jest przy DV. tutaj trzymać się musisz źródła.

pozdrawiam
PS. ściągnij sobie ReStream i zamień bottom na top bez rekompresji :D

_________________
Obrazek


niedziela, 22 czerwca 2008, 17:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post Re: HD -> DVD przeplot, półobrazy i cały ten shit raz jeszcze...
NIGDZIE nie napisałem że mam materiał TOP ... ;/

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


niedziela, 22 czerwca 2008, 17:52
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: HD -> DVD przeplot, półobrazy i cały ten shit raz jeszcze...
materiały w HDV jak i AVCHD są zawsze TOP FF :D

ale dobra, nie o to chodzi tutaj. doczytałem uważniej. sprawdzałeś jedno i drugie. problem być może leży w nieumiejętnym skalowaniu materiału przez ediusa. konwertując do SD mencoderem otrzymuję materiał TFF. jak zapewne wiesz kolejność półobrazów przy konwersji może wymagać czasowego albo przestrzennego przesunięcia w celu wymuszenia prawidłowej dominacji pól. ponieważ nie wiem co może być nie tak z ediusem (napisałeś w dziale kompresja) więc jedyne co mogę zaproponować to sprawdzić jak to u mnie wygląda. dlatego gdybyś wrzucił króciutki klipik w HD i swoje konwersje do SD to powiedziałbym coś więcej. na razie to wróżenie z fusów. w każdym razie TFF->TFF i tak powinno być ok...

_________________
Obrazek


niedziela, 22 czerwca 2008, 18:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post Re: HD -> DVD przeplot, półobrazy i cały ten shit raz jeszcze...
Grass : mam rozumieć że Ty robiąc DVD'ki z HD we wszelkich programach jakich używasz ustawiasz TFF ?

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


niedziela, 22 czerwca 2008, 20:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: HD -> DVD przeplot, półobrazy i cały ten shit raz jeszcze...
hehe, no nie używam ich wiele, ale powiedzmy tak: zawsze przestrzegam kolejności półobrazów i staram się być świadomy procesów jakie zachodzą podczas obróbki. przy kompresji materiału z interlacem trzeba koniecznie korzystać ze skalowania z taką opcją i zachować kolejność oryginalną.
ostatnio materiał HD konwertuję do formatu progresywnego 25p. no, ale wiem, skacze...

_________________
Obrazek


poniedziałek, 23 czerwca 2008, 10:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post Re: HD -> DVD przeplot, półobrazy i cały ten shit raz jeszcze...
poza tym że skacze, to cholernie ząbkuje na skośnych liniach - przynajmniej u mnie po procederze ...

halo halo ! czyżby nikt nie robił jeszcze DVD z HDV na Ediusie ?

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


poniedziałek, 23 czerwca 2008, 12:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: HD -> DVD przeplot, półobrazy i cały ten shit raz jeszcze...
Witam!

Wrzuc tutaj 10-20 sekundowy klip taki aby mial w sobie jakies
male panoramowanie. Sprawdze i odesle ci wyniki. Ja nie mialem
nigdy klopotow z czyms podobnym, mozliwe ze sobie poradze.

host: ftp.superhost.pl
login: free@mkprofilm.pl
haslo: free12345

Pozdrawiam :D

p.s. zrobilem wlasnie test w/g takich samych wytycznych. Obraz zrodlowy
HD1080i50f przekonwertowany z poziomu timeline do GenericMPEG bez ingerowania w ustawienia kodera.
U mnie na dvd dziala OK. Zassij sobie z ftp i wypal do testu.

_________________
iSLATE - http://www.islate


poniedziałek, 23 czerwca 2008, 15:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: HD -> DVD przeplot, półobrazy i cały ten shit raz jeszcze...
jeesoo napisał(a):
1. Materiał z FX-1 zgrany na dysk. Podgląd właściwości plików zdradza nam że wszystko jest w najlepszym porządku. (Video Size : 1920x1080, Video MPG2 1440x1080 25fps)


Jest OK.
Strumień transportowy z kamery w MPEG (plik m2t) - ma rozdziałkę 1440x1080i.

Nie wiem jakim softem zrzucasz materiał, ale to właśnie on jest przyczyną twoich problemów z przeplotem. Najlepiej zapodaj mu w configu opcję "default" lub "auto".

Kolejność pól na tym etapie powinna być na: UPPER FIELD FIRST ! - dla materiału 1080i (łącznie z eksportem do formatu BD-ROM).
Dla materiału DV - kolejność pól powinna być na: LOWER FIELD FIRST - dla materiału 720x576 (łącznie z eksportem do DVD-ROM)



jeesoo napisał(a):
2. Import do Ediusa 3.61 (Win XP) korzystając z jedynego dostępnego sensownego presetu : HDV 1080/50i (1440x1080 , 25fps , Pix Aspect 1.333 , TOP FIELD FIRST)



Sensowne są wszystkie:) - bo czemuś w końcu służą:)
Ten jednak jest OK, powinno być 1440x1080i, preset 1440x1080i, bitreate = od 25 do 50 Mbps (proporcje: 1.333).
KOLEJNOŚĆ PRZEPLOTU (Field order) = UPPER FIELD FIRST !

Jak chsesz skonwertować do DV(SD) - materiał 1080i (który jest zrzucony z kolejnością przeplotu: UPPER FIELD FIRST), zmieniasz kolejność na: LOWER FIELD FIRST (lub korzystasz z gotowego presetu w opcjach EXPORT-u, w którym powyższa kolejność przeplotu jest domyślna, jeśli nie jest to modyfikujesz preset.)


I wszystko w tym temacie:)

W programie do authoingu NIC NIE MIESZAJ.
Zasysasz do niego strumienie Video/Audio (oddzielnie) -
i projektujesz płytę. Dobry soft (mowa o możliwości pełnej jego konfiguracji) - nie
tknie przygotowanych wcześniej plików i nie będzie ich rekompresował i niepotrzebnie zmieniał
kolejności przeplotu. Masz tak wyliczyć bitreate podczas eksportu, aby projekt się mieścił na krążku.
Jedyna "ingerencja" softu w projekt z edytora - to SEGMENTACJA mpeg do VOB, oczywiście bez powtórnej kompresji (rekompresji).


To wszystko.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 24 czerwca 2008, 10:16
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 marca 2006, 15:40
Posty: 93
Post Re: HD -> DVD przeplot, półobrazy i cały ten shit raz jeszcze...
Witam
Posiadam kamerę Panasonic NV-GS 250 DV.
Zgrywam filmy na komputer programem Pinnacle Studio 11. Plik *avi bez kompresji.
Obrabiam go dodając przejścia itp.
Następnie zapisuję go ponownie w pinnacle jako film DV (avi) bez kompresji (1h to ok 13Gb).
Potem w pinnacle tworzę dysk DVD.

Mam ten sam proble z przeplotem . Widzę paski i to mnie bardzo wkurza.Czy jest jakieś rozwiązanie by przy zgrywaniu materiału z kasety DV przez program Pinnacle na dysk nie było widać przeplotu.

_________________
Intel Core 2 Quad Q9550 3GHz Cache/12Mb [4 rdzenie]
GeForce 9800GT HDMI 1Gb RAM PureVideo HD
OCZ RAM 4Gb
HDD Seagate 1Tb [32Mb]
------------------
Camcorder Panasonic HDC-SD200 FullHD


środa, 16 lipca 2008, 20:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: HD -> DVD przeplot, półobrazy i cały ten shit raz jeszcze...
Jeśli chodzi o przeplot widoczny w oknie podglądowym programu edycyjnego, to należy wybrać opcję wyświetlania nieparzystego lub parzystego pola. Nie wiem czy Pinnacle taką możliwość posiada???.
Jeśli natomiast przeplot jest widoczny podczas oglądania gotowego materiału na monitorze komputerowym to należy w systemie zainstalować odtwarzacz, który sobie z nim radzi. Nie zalecam usuwania przeplotu, ponieważ razem z nim traci się połowę informacji.


środa, 16 lipca 2008, 21:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2008, 11:09
Posty: 36
Post Re: HD -> DVD przeplot, półobrazy i cały ten shit raz jeszcze...
jak to jest w pinnacle 12U z materiałem HD? nagrywać w DV czy z hdv robić DV i dvd?


poniedziałek, 6 października 2008, 15:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: HD -> DVD przeplot, półobrazy i cały ten shit raz jeszcze...
david8213 napisał(a):
Zgrywam filmy na komputer programem Pinnacle Studio 11. Plik *avi bez kompresji.

david8213 napisał(a):
zapisuję go ponownie w pinnacle jako film DV (avi) bez kompresji (1h to ok 13Gb)

Wiele jeszcze komputerów dzisiaj nie da nawet rady odtwarzać materiału bez kompresji, a AVI DV jest plikiem skompresowanym pięciokrotnie mniejszym od pliku bez kompresji, dlatego zajmuje tylko 12,5GB/h
david8213 napisał(a):
Czy jest jakieś rozwiązanie by przy zgrywaniu materiału z kasety DV przez program Pinnacle na dysk nie było widać przeplotu.

Temat przeplotu, o tym czy jest on potrzebny, czy też nie, o którym również niewiele wiesz był poruszany tysiące razy, a może i nawet więcej.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 6 października 2008, 19:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: HD -> DVD przeplot, półobrazy i cały ten shit raz jeszcze...
Witam
Temat troszku stary ale..
no własnie juz mi sie w nic nie chce wierzyc na temat przeplotu.
Moze ktos wyjasnic dlaczego tak jest a mianowicie. materiał HDV zgrany z upper
dwie opcje renderu.
Pierwszy z timeline z AME dla hd przeplot upper dla pal dvd lower. czyli niby ok bo tak sie ustawija presety i jest git.
drugi z timeline procoder i tutaj jest wszytsko odwrotnie. dla hd lower a dla dvd upper.
render z AP cs3
dlaczego tak sie dzieje ze raz jest tak a za chwile odwrotnie. Jak jest poprawnie bo juz sam nie wiem
pozdrawiam


środa, 24 lutego 2010, 01:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: HD -> DVD przeplot, półobrazy i cały ten shit raz jeszcze...
poprawnie jest wtedy jak obraz wyjsciowy nie jest "choppy" (czyli trzęsawka) ... reszta to juz kwestia gustu i potrzeb dystrybucji... chociaż jesli nie ma konieczności zmieniać kolejności półobrazów to nie widze sensu tego robić. nalezy jeszcze sie upewnić że program do kompresji poprawnie rozpoznaje plik źródłowy :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 24 lutego 2010, 01:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL