Teraz jest poniedziałek, 17 czerwca 2019, 19:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 PAL > Blu ray 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 13 grudnia 2007, 13:13
Posty: 77
Post PAL > Blu ray
Czy jest mozliwe nagranie filmu w rozdziałce PAL na Blu ray, ale za to np 5h z maksymalnym bitrate dla DVD (najlepsza jakosc DVD)? Chodzi o to zeby zastapic piec plyt DVD jedna blu ray.


poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 14:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: PAL > Blu ray
adambb napisał(a):
Czy jest mozliwe nagranie filmu w rozdziałce PAL na Blu ray, ale za to np 5h z maksymalnym bitrate dla DVD (najlepsza jakosc DVD)? Chodzi o to zeby zastapic piec plyt DVD jedna blu ray.


Osobiście tego nie testowałem ponieważ na BD wykonuję authoring z materiałem 1080i, ale wydaje mi się, że powinno to być możliwe.
Zagadkę stanowi tylko czy segmentacja MPEG do VOB nastąpi na całą przestrzeń 25/50GB czy tylko na DVD5 - 4,7GB ? Podejrzewam, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że specyfikacja DVD-Video ma ograniczenie do zapisu materiału PAL/NTSC na nośnik DVD5 i DVD9(D-layer).

Myślę, że bezproblemowo zapiszesz na płycie BD ciągły plik(i) w np MPEG2 i z tego pliku nastąpi odtwarzanie na stacjonarnym napędzie BD (a taką opcję ma każdy lub przeważająca większość napędów BD).

Najprościej przeprowadzić test, nośnik BD Verbatim 25GB - to koszt 50zł+VAT.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 21:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: PAL > Blu ray
widzialem gdzieś jak w Sonic Scenarist 4 dało sie zrobic projekt 576i, wiec specyfikacja BD pzrewiduje takze wideo w nizszej rozdzielczosci niz 1080i czy 720p, pytanie tylko czy strumien moze byc kodowany tak samo jak dla DVD-Video czy nie...

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 4 sierpnia 2008, 22:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 13 grudnia 2007, 13:13
Posty: 77
Post Re: PAL > Blu ray
[quote="ao]
Myślę, że bezproblemowo zapiszesz na płycie BD ciągły plik(i) w np MPEG2 i z tego pliku nastąpi odtwarzanie na stacjonarnym napędzie BD (a taką opcję ma każdy lub przeważająca większość napędów BD).
[/quote]

Czyli odtarzacze widza plyte blu ray z odpowiedznimi plikami (po authoringu) oraz plik mpeg2 nagrany jako dane? Ciekawe? I nie ma roznicy? No pozatym ze nie ma menu?


wtorek, 5 sierpnia 2008, 09:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: PAL > Blu ray
A jak myślisz, jak zapiszesz na BD 50Gb fotek - to czy stacjonarny odtwarzacz BD je zobaczy ?

Nie kupiłbym takiego, który by nie widział :lol:
BD-ROM to także nośnik i możesz na nim zapisać DATA pliki, które większość odtwarzaczy rozpoznaje i czyta np Panasonic DMP-BD30 :idea:

Obrazek

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 5 sierpnia 2008, 11:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL