Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 23:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Zgrywanie z VHS na komputer 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 24 września 2008, 10:15
Posty: 1
Post Zgrywanie z VHS na komputer
Cześć,

Próbowałem zgrywać film przez Nero Vision Express, ale gdy film był nagrywany i była przerwa na kamerze to przerywa też się nagrywanie na komputerze i chciałem zapytać czy jest jakiś program który nie przerywa nagrywania, bo to jest duża strata czasu jak trzeba co chwilę zerkać czy nagrywa się czy trzeba odnowić. Nero zgrywa do formatu .mp4, ja chcę docelowo na DVD może macie jakieś ciekawe programy, rozwiązania?


środa, 24 września 2008, 10:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 lutego 2008, 14:45
Posty: 343
Post Re: Zgrywanie z VHS na komputer
Scenalyzer. Tylko zgrywajac na komputer z VHS nie podzieli cie materiału na sceny. Pozdrawiam


środa, 24 września 2008, 11:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Zgrywanie z VHS na komputer
Najlepszym wyjściem byłoby przepuszczenie sygnału analogowego przez kamerę pracującą jako konwerter i cyfrowo podanie go do komputera by zgrywać do postaci AVI DV, jednak jedynie kamery z "wyższej półki" posiadają konwerter digitalizujący sygnał oraz co za tym idzie aktywne wejście analogowe.
Zgrywanie do formatu MP4 jest błędem, materiał jest zbyt skompresowany utracając i tak już kiepską jakość pochodzącą z VHS, konwersja do DVD wiąże się z niepotrzebną rekompresją, więc ponownie konwertowany znacznie różnił się będzie od oryginału.
Jeśli nie masz możliwości zgrywania sygnału do postaci AVI DV, optymalnym było by przechwytywanie go do formatu mpeg2 z rozdzielczością charakterystyczną dla DVD PAL (o ile to PAL), o ile będzie on zgodny ze standardem krążka programy Authoringowe nie powinny ponownie konwertować materiału.
Za pomocą jakiego gniazda i urządzenia w komputerze przechwytujesz materiał?
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 24 września 2008, 14:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 lutego 2008, 14:45
Posty: 343
Post Re: Zgrywanie z VHS na komputer
Ja swojego czasu zgrywałem np przez box pinnacle i tez było ok tylko troszke poxniej pracy z pocięciem materiału z VHS ale to juz inna bajka. Pozdrawiam


środa, 24 września 2008, 14:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Zgrywanie z VHS na komputer
Ale nero zgrywa i zapisuje nie tylko w mpg4 kwestia ustawień. Należy w opcjach wybrać avi dv

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


środa, 24 września 2008, 15:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 29 maja 2007, 22:21
Posty: 59
Post Re: Zgrywanie z VHS na komputer
Witajcie
odświeżam stary temat aby nie zakładać nowego wątku

potrzebuję zgrać VHS na komputer (Edius) mam NX5, ale nie mogę znaleźć ustawień aby puścić przez nią sygnał z magnetowidu, czy ona ma w ogóle taką możliwość


środa, 14 maja 2014, 21:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 21 stycznia 2012, 14:24
Posty: 200
Post Re: Zgrywanie z VHS na komputer
Kamera musi mieć gniazdo DV.Np.Sony VX2000/2100


niedziela, 8 czerwca 2014, 10:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2031
Post Re: Zgrywanie z VHS na komputer
benko napisał(a):
Kamera musi mieć gniazdo DV.

Jest pełno kamer, które mają gniazdo DV, a nie zrobisz tego na nich. Kamera musi mieć jeszcze analogowe wejście video.


niedziela, 8 czerwca 2014, 10:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 21 stycznia 2012, 14:24
Posty: 200
Post Re: Zgrywanie z VHS na komputer
Pinto napisał(a):
benko napisał(a):
Kamera musi mieć gniazdo DV.

Jest pełno kamer, które mają gniazdo DV, a nie zrobisz tego na nich. Kamera musi mieć jeszcze analogowe wejście video.

Zgadza się.


niedziela, 8 czerwca 2014, 11:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL