Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 23:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 prosze o pomoc z kompresja tego materiału 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 14 października 2008, 20:12
Posty: 2
Post prosze o pomoc z kompresja tego materiału
mam nagrany material video z imprezy... jego parametry to:

Video: 1920x1080x12; 25,000fps interlaced; [czas na grania]
Audio: 48000Hz; 5.1 surround (stereo downmix); dolby ac-3

plik na jakim testuje (małe i krótkie nagranie) to:
File Name: E:\00042.MTS
Format: mpegts
Duration: 00:00:11.9
Start Time: 0.452 s
Bit rate: 12125 kbit/s
Video: h264, yuv420p, 1920x1080
Audio: ac3

(jesli dane sa niewystarczajace to za wskazówka proszącego moge udostepnic inne dane)

jednak glowne pliki jakie mam maja po okolo 4GB kazdy (2 czescie musicalu nagranego w teatrze... kazda czesc po okolo 55 min)

chcialbym przerobic takie pliki na filmy które bede mogl puscic normalnie na komputerze lub tv( odtwarzaczu dvd) oraz wypalic zainteresowanym na dyski... każdą z tych wspomnianych czesci chcialbym wypalic na osobnym "dvd"...

jak przekonwertowac te pliki aby osiagnac zamierzony efekt? jakie parametry dobrac kompresji?
jakiego programu uzyc?... chcialbym wyposrodkowac to wszystko pomiedzy dobra jakoscia obrazu a niezbyt duzą wieloscią pliku...

czy moge prosic kogos o wskazówi?
z góry dziekuje za pomoc i poświecony mi czas :)


wtorek, 14 października 2008, 20:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4721
Lokalizacja: Tczew
Post Re: prosze o pomoc z kompresja tego materiału
Na odpowiedzialnośc kolegów z innego forum: konwersję mpeg ts do mpeg2 przeprowadzisz w avidemux LINK. Konwertując do mpeg2 PAL do nagrania na płytkę dvd tracisz jednak szczegółowość obrazu. Obejrzeć oryginalny plik w komputerze, (albo z komputera na TV HD) możesz prawdopodobnie playerem VLC.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 14 października 2008, 21:07
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 09:11
Posty: 91
Post Re: prosze o pomoc z kompresja tego materiału
Dodam jeszcze że możesz oryg.nagrać na płytke DVD ale w Blurayu,no i PS3 do odtworzenia tego,ale to chyba Ci nie będzie odpowiadać.
Możesz również odtworzyć na kompie ale musisz mieć zainstalowany kodek AVC,bez tego ani rusz,albo cyberlinka lub sonego Coreavc.
Tak jak kolega Kotin radzi szkoda takiego materiału skalować do DVD 720,straci bardzo wiele.
Jeśli już przekonwertuj ale wtej samej rozdziałce do MPEG i odtwarzaj z kompa
A jakie masz oprogramowanie przy kamerze czy może PMB?
pozdrawiam :D


wtorek, 14 października 2008, 21:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 14 października 2008, 20:12
Posty: 2
Post Re: prosze o pomoc z kompresja tego materiału
problem w tym ze kamere ta mialem przez "chwile" w rekach... nie mialem doswiadczenia w nagrywaniu stad nagrywalem na standardowych ustawieniach kamery...

lacznie materialu nagralem okolo 24 GB w ciagu kilku dni ;p skrawki i nieudane ujecia skasowalem i zostalo około 17GB no ale to i tak za duzo... wiec ograniczam sie do 2 plikow po 4gb z samego dnia kiedy bylo przedstawienie... reszte moze pozbieram co ciekawsze ujecia i wstawie na osobne (3cie) dvd

kamera jesli dobrze pamietam byla panasonica z karta 16GB...

probowalem to przekonwertowac na sony vegas 9tce ale ze nie znam sie na kompresji za bardzo a trzeba bylo tam ustawic parametry to nie za dobrze ta konwersja nawet na standardowym pliku wychodzila... do tego program zamulal strasznie i ciezko sie na nim pracowalo

chwile temu uzylem programu convertxtodvd i wynik jaki otrzymalem zadowala mnie chyab w zupelnosci... owszem strata jest ale nagranie wyglada moim zdaniem ok jak na te parametry i co wazne przy ograniczeniach jakie musialem wziasc pod uwage...

mam porownanie do kogos kto juz dawno to zrobi z innego ujecia swoja kamera - niby profesjonalista... ale jak zobaczylem efekt to mnie zmurowalo... jak bym wlaczyl film na telewizorze czarnobialym... wiec to co osiagnąlem przy konwersji Full D1 (720x576; 25fps, 16:9) przy standardowych ustawieniach wspomnianego programu chyab mi wystarczy :)

jednak wezme Twoje zdanie pod uwage i dziekuje bardzo za tak szybką odpowiedz... zawsze mozna sie nauczyc czegos wiecej ;)


wtorek, 14 października 2008, 21:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL