Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 05:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Pinnacle Studio - słaba jakość DVD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 18 października 2008, 21:29
Posty: 8
Post Pinnacle Studio - słaba jakość DVD
Witam,
Używam Pinnacle Studio9. Zgrywam nagranie z kamery miniDV, w jakości DV, obrabiam materiał dodając przejścia napisy i menu i potem tworzę dysk (zazwyczaj nagrywam zawartość na hdd i potem wypalam w Nero).
Dotychczas nie przeszkadzała mi jakość bo miałem telewizor CRT, ale gdy zmieniłem na LCD to jakość filmu DVD jest niezadowalająca po skompresowaniu go przez Pinnacle.
Niestety w Pinnacle nie mogę wybrać większej wartości bitrate niż 8500.
Gdy ten sam film skompresuję w Pinnacle do mpg-2 z bitrate 10000 to wygląda on juz bardzo ładnie. Myślałem, że będę mógł takiego mpg-2 wrzucić w kompilację DVD-video w Nero, ale nic z tego.

Szukałem już na forum rozwiązania, ale nie mogłem znaleźć.

Mam więc pytania:
1. jak zrobić płytę DVD ładnej jakości w Pinnacle 9 skoro nie mogę podwyższyć bitrate?
2. Jeśli nie da się w pinnacle to może powinienem skompresować do mpg-2 z bitrate 10000 i jakimś innym programem utworzyć DVD? - jeśli tak to proszę o podanie programu, którym zrobię to łatwo i będę miał dobrą jakość. Będzie mi miło, gdy ktoś również poda linka do jakiegoś manuala.
3. Czy uda się w takim mpg-2 zapisać również menu, przejścia i napisy, które zrobiłem w Pinnacle czy będę to musiał robić od nowa w innym programie?

Generalnie w Pinnacle dobrze mi się pracuje (pewnie dlatego, że znam już obsługę) i nie chciałbym zmieniać programu ale jestem otwarty na sprawdzone propozycje.


sobota, 18 października 2008, 21:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4721
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Pinnacle Studio - słaba jakość DVD
Nie mówię że Pinnacle daje najlepszy na świecie obraz wideo w DVD, ale w tym wypadku przyczyna leży po Twojej stronie, a nie programu Studio. Kupiłeś telewizor do odbioru zupełnie innego sygnału. DVD ma rozdzielczość typową dla PAL, a telewizor odtwarza HD. Tu poczytaj LINK. Problem w tym że obraz DVD na ekranie telewizora HD musi być przeskalowany. Może jak radzą koledzy którzy kupili już podobne urządzenia, spraw sobie odtwarzacz DVD który potrafi interpolować sygnał DVD na HD? Tu LINK znaleziony na prędce przykład takiego odtwarzacza. Jaki konkretnie kupić to juz temat na osobne pytanie, bo ja nie mam rozeznania który z dostępnych w handlu jest lepszy.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 18 października 2008, 22:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 18 października 2008, 21:29
Posty: 8
Post Re: Pinnacle Studio - słaba jakość DVD
witam i dziękuję za odpowiedź.
Jeśli chodzi o TV to zdaję sobie sprawę, że rozdzielczości się różnią. Posiadam odtwarzacz DVD z progressive scan i wysyła do telewizora sygnał 1080. Poza tym inne filmy np. z wypożyczalni wyświetlane są pięknie. Nie oczekuję jakości jak na filmach z wypożyczalni bo to niemożliwe.
Chodzi mi raczej o kompresję obrazu a nie rozdzielczość. Gdy ogladam to moje DVD na komputerze to też jest kiepsko. Gdy jednak zapiszę materiał w mpg-2 z bitrate 10000 i porównuję na komputerze z DVD, które zrobiłem to jest spora różnica. Materiał DV też jest super.
Największą kompresję widać np. na napisach. Można to porównać do obrazu jpg raz zapisanego w wysokiej jakości (z małą kompresją) a raz mocno skompresowanego.


sobota, 18 października 2008, 22:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Pinnacle Studio - słaba jakość DVD
Przechodzisz tą samą ścieżkę co większość i już na początku wiesz że coś jest nie tak. To bardzo dobrze. Zapewniam Cię, że możliwe jest wykonanie zapisu DVD w takiej jakości, albo nawet lepszego jak z wypożyczalni. Ważne są dwa parametry. Wysokiej jakości strumień danych przechwycony z kamery i dobre oprogramowanie. Nie zrobi się tego kamerą DV, choćby była z najwyższej półki. Nie zrobi się tego również Pinnaclem a nawet Adobe Premierem.
To długa i żmudna droga.


Pozdrawiam


sobota, 18 października 2008, 23:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4721
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Pinnacle Studio - słaba jakość DVD
Zaproponuje drogę na skróty: :wink:
Może zewnętrzny koder mpeg2 - ten LINK na przykład, by był rozwiazaniem? Jakość na pewno bedzie dużo lepsza. Problem tylko żeby twoja wersja Pinnacle zechciała przyjąć mpeg2 z powrotem już do authoringu - nie przeliczając go ponownie. Jeżeli nie zechce tego zrobić, to Ulead DVD Movie Factory utworzy menu i wypali płytke bez ingerencji w mpeg2.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 18 października 2008, 23:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 18 października 2008, 21:29
Posty: 8
Post Re: Pinnacle Studio - słaba jakość DVD
panjacek napisał(a):
Zapewniam Cię, że możliwe jest wykonanie zapisu DVD w takiej jakości, albo nawet lepszego jak z wypożyczalni.

Wystarczy, że obraz będzie taki lub prawie taki jak zgrany kodekiem DV z kamery. Nie jestem profesjonalistą ale dziękuję z info. ;)


kotin napisał(a):
Zaproponuje drogę na skróty: :wink:
Może zewnętrzny koder mpeg2 - ten na przykład, by był rozwiazaniem? Jakość na pewno bedzie dużo lepsza. Problem tylko żeby twoja wersja Pinnacle zechciała przyjąć mpeg2 z powrotem już do authoringu - nie przeliczając go ponownie. Jeżeli nie zechce tego zrobić, to Ulead DVD Movie Factory utworzy menu i wypali płytke bez ingerencji w mpeg2.

OK. Żebym się nie pogubił:
1. instaluję ten kodek jak każdy inny program w windowsie
2. kodekiem tym koduję film zgrany z kamery (jakośc DV) AVI do MPG-2?
3. potem "zaciągam" go do Pinnacle jako materiał początkowy, obrabiam i Pinnaclem tworzę DVD?
Bo jeśli Pinnaclem utworzę DVD to znowu obniży jakość.
Zrobiłem taki test: materiał DV w Pinnaclu obrobiłem i zapisałem jako MPG-2 bitrate 10000 - po odtworzeniu w WindowsMediaPlayer jakośc dla mnie wystarczająca. "Zaciągnąłem" tego mpg do Pinnacla i nie robiąc nic więcej utworzyłem DVD i niestety jakość się pogorszyła.

Nie wiem czy dobrze to zrozumiałem. A może w Pinnacla można zmusić, żeby tworzył DVD za pomocą tego kodeka CCE-Basic?


niedziela, 19 października 2008, 00:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4721
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Pinnacle Studio - słaba jakość DVD
wladyslawek napisał(a):
OK. Żebym się nie pogubił:
1. instaluję ten kodek jak każdy inny program w windowsie
2. kodekiem tym koduję film zgrany z kamery (jakośc DV) AVI do MPG-2?
3. potem "zaciągam" go do Pinnacle jako materiał początkowy, obrabiam i Pinnaclem tworzę DVD?

Nie, no oczywiście że nie. Troszkę brakuje znajomości "katechizmu" montażu w SD PAL. :wink: Zobacz LINK.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 19 października 2008, 10:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 18 października 2008, 21:29
Posty: 8
Post Re: Pinnacle Studio - słaba jakość DVD
Czyli:
1. przechwytuję do DV (to już mam) :)
2. robię edycję i menu (też już mam) :)
3. Zapisuję znowu do avi DV (z tego co zrozumiałem troche tracę na jakości ale nieznacznie)
3. Stosuję zewnętrzny kodek np. CCE (może jest gdzieś strona z instrukcją?)
4. powstały plik mpeg-2 "zaciągam" do programu Ulead DVD Movie Factory i tam tworzę DVD

Czy teraz ok?

P.S.
Czy nie mogę przechwytywać i robić edycji od razu w Ulead DVD Movie Factory? Potem kodować do mpeg-2 zewnętrznym kodekiem i tworzyć DVD znowu w Ulead? Wtedy musiałbym mieć tylko jeden program (no i zewnętrzny kodek) - ułatwiłoby mi to życie ;)


niedziela, 19 października 2008, 11:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4721
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Pinnacle Studio - słaba jakość DVD
Teraz OK.
A czemu nie tylko w Ulead DVD MF? Bo to program do authoringu. Ma co prawda szczątkowe możliwości montażu, ale z kolei Pinnacle Studio ma (mimo że to program do edycji), proste możliwości authoringu - tworzenie menu, rozdziałów, wypalenie płytki... Zobacz - nie pamietam teraz, bo nie używałem wersji 9 studia. Może ma ono taką funkcję żeby filmu poddanemu konwersji w zewnętrznym koderze, nie narzucać przeliczania raz jeszcze? Wtedy Ulead będzie niepotrzebny.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 19 października 2008, 11:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 18 października 2008, 21:29
Posty: 8
Post Re: Pinnacle Studio - słaba jakość DVD
Dzięki.
Jeśli chodzi o Pinnacle to pomyliłem - moja wersja to 10.
Ekran z ustawieniami DVD mam taki jak w załączonym pliku.
Tak sądziłem, że chodzi o opcję "Zawsze koduj ponownie cały film" ale to mam cały czas odznaczone.

Jeszcze jedno pytanie:
czy CCE może tworzyć pliki z rozszerzeniem mpeg? Bo udało mi się tylko utworzyć mpv bez dźwięku i dźwięk osobno w wav.


Załączniki:
Komentarz: Ustawienia DVD
pinnacle.jpg
pinnacle.jpg [ 39.83 | Przeglądane 453 razy ]
niedziela, 19 października 2008, 12:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4721
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Pinnacle Studio - słaba jakość DVD
Nie pamiętam, czy tylko w tym miejscu się zaznaczało :oops: . Wypróbujesz na jakimś małym fragmencie mpeg2 i po czasie się zorientujesz czy kompresuje jeszcze raz, czy nie.
Teraz mały OT, przepraszam.
To właśnie wersja 10 Pinnacle spowodowałe że porzuciłem w diabły ten sympatyczny skąd innąd program :twisted:, (po wielu latach używania wersji 8 ). Odkryłem za to w swoim czasie wspaniały program Canopusa Let's EDIT. Jakość filmu z niego była nieporównywanlnie lepsza od wszystkich z programów typu Studio, Movie i Elements bez wyjątku. Niestety nie da się go już kupić, no może jako używany?

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 19 października 2008, 12:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 18 października 2008, 21:29
Posty: 8
Post Re: Pinnacle Studio - słaba jakość DVD
To gdyby ponownie nie kompresował to film powinien wyglądać tak samo wyświetlkony z mpg-2 jak potem z VOB?
Niestety tak nie jest. film VOB jest gorszej jakości.
Czyli pozostaje mi Ulead DVD MF?
Sprawdzałem też takim programem TMPGEnc DVD Author 1.6. W nim podciągnąłem plik mpg, który wyświetlał się ładnie ale niestety po zrobieniu DVD tym programem jakość również uległa pogorszeniu.

--EDIT--
Ok, zrobiłem za pomocą CCE i Ulead DVD MF i jest o wiele lepiej ale pojawił się kolejny problem z dźwiekiem. Otórz nie wiem jak zrobić aby dźwięk był Dolby D 2.0. Oczywiście w Ulead DVD MF jest taka opcja ale dźwięk źródłowy jest w pliku mpeg a ja tworzę to DVD bez ponownego kodowania więc dźwięk pozostaje zwykły. No i znowu mam dylemat: jak zatem zrobić aby mieć tym sposobem dźwięk Dolby D 2.0? Musiałbym pewnie przed wrzuceniem do Ulead DVD MF przekodować również dźwięk zewnętrznym kodekiem? Tylko ten dźwięk musiałbym zapisać w pliku mpeg bo z tego co widziałem to w Ulead DVD MF nie ma możliwości wybrania oddzilnego pliku video i oddzielnego audio.

Kurcze a może ja idę jakąś okrężną drogą? Może powinienem całiem zmienić program? Może Adobe Premiere załatwi wszystko? Z tego co czytałem o kodeku CCE to można go zastosować jako plugin w Premiere. Może wtedy mógłbym zgrywać, obrabiać i tworzyć zawartość DVD jednym programem?

Wszelka pomoc na moje rozterki mile widziana.


niedziela, 19 października 2008, 13:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL