Teraz jest poniedziałek, 17 czerwca 2019, 17:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 HDV/DV 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 23 października 2008, 19:57
Posty: 15
Post HDV/DV
Witam, jestem nowy na tym forum, szukalem szukalem czegos w interesujacym mnie temacie ale nie znalazlem.Mam nastepujacy dylemat.
Jestem w posiadaniu HV20.Nagrywalem w SD ale doszedlem do wnoisku z to sie mija z celem skoro mam kamere HD.CZy jezeli nagrywam teraz w HDV to moge dalej obrabiac material w SD?Zrobilem probe i zgralem HDV jako DV, ale jakosc jest gorsza niz w jak bym nagrywal w SD.Czy jest jakis sposob na zachowanie jakosci i montaz w SD?Wiemze kiedys mi sie ten materialw HDV przyda, wiec nie chcialbym znowu wracac do nagrywania w SD, a na moim sprzecie montaz w HD idzie jak krew z nosa. Korzystam z Sony Vegas 7.


czwartek, 23 października 2008, 20:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4720
Lokalizacja: Tczew
Post Re: HDV/DV
Jest jeden sposób, dzięki któremu jak byś nie przechwytywał i jak nie montował, zawsze będziesz miał film w HDV. Kupuj tanie kasetki i zachowuj oryginał na kasetce. Wrócisz do tego materiału jak będziesz miał mocniejszy komputer. Ja do swojej HV10 kupuję w pobliskim sklepie kasetki po 9,50 zł. Najpierw kupuję jedną na próbę i jeżeli sie sprawdza, to kupuję więcej z tej samej dostawy. Robie tak dlatego że tanie kasetki nawet z tym samym napisem, ale z innej dostawy, potrafią się bardzo różnić niestety. Finansowo wychodze na tym w miarę nieźle płacąc za bezpieczną metodę przechowania ważnego dla mnie filmu mniej niż 10 złotych za godzine filmu.
Następnym etapem będzie zachowywanie na kasetkach już zmontowanego filmu, co też polecam.
Wracając do montażu i sposobu prezentacji gotowego filmu, to przechwytuję i montuję w HD, a tylko wtedy gdy film dotyczy rodziny, czy znajomych, robię czasem kopię gotowego projektu w PAL DVD. Oczywiście o ile nie mamówię ich, żeby oglądali przyniesiony przeze mnie na dysku przenośnym do przekopiowania film w HD na ekranie monitora, lub podpiętego do komputera telewizora HD.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 23 października 2008, 20:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 09:11
Posty: 91
Post Re: HDV/DV
bc4life To jest cena kompromisów,no niestet albo dobre jedno albo drugie.
A jeśli tak bardzo chcesz jednak mieć ten HDV,(bo ten HD to fikcja),to nagrywaj i edytuj ,no ale niestety bez odpowiedniego wsparcia to taki montaż jak piszesz będzie Ci się ślimaczył,musisz dokupic odpowiednie kodeki pod HD np:cineform,czy inny.
A w ostatniej fazie dopiero konwertujesz do DV.
Vegas jak vegas ale najlepszy jest pod HD(mpeg) Edius .
pozdrawiam :D


Ostatnio edytowano czwartek, 23 października 2008, 21:13 przez Jupi, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 23 października 2008, 21:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 23 października 2008, 19:57
Posty: 15
Post Re: HDV/DV
Dzieki, ale nie zrozumielismy sie.Chodzi mi o sposob na przechwytywanie materialu HDV jako Dv, bo narazie moj sprzet nie daje rady z montazem HD. Chcialbym montowac w SD, ale nie wiem jaki jest najlepszy sposob na adaptacje materialu nagranego w HDV do DV,bo kiedy zgrywam HDV jako DV to jakosc jest gorsza niz jak bym nagrywal w DV.


czwartek, 23 października 2008, 21:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 23 października 2008, 19:57
Posty: 15
Post Re: HDV/DV
Wlasnie o to chodzi ze nie potrzebuje wcale miec obrazu HDV na razie i chcialbym to zgrywac jako Dv zwykle, tylko nie wiem jak to zrobic, bo jak sciagnalem normalnie jako Dv to wygladalo fatalnie.


czwartek, 23 października 2008, 21:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 09:11
Posty: 91
Post Re: HDV/DV
bc4life
Masz trzy możliwości wybierz która Ci pasuje pod względem jakości obrazka
I-nagrywasz w HD montujesz w HD>konwertujesz do DV
II-nagrywasz w HD>zgrywasz z kamery jako DV i dalej montaż DV
III-nagrywasz w DV (o ile kamera ma taką możliwość)

wer.II najgorsza
wer I ( w zależności od użytego encodera ) i III będą podobne


czwartek, 23 października 2008, 21:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: HDV/DV
bc4life napisał(a):
Wlasnie o to chodzi ze nie potrzebuje wcale miec obrazu HDV na razie i chcialbym to zgrywac jako Dv zwykle, tylko nie wiem jak to zrobic, bo jak sciagnalem normalnie jako Dv to wygladalo fatalnie.


Zarówno DV jak i HDV zapisują podobne ilości danych (strumień 25 Mb/s), to jaki jest sens archiwizować w DV?
Za takie pomysły żółta kartka dla wszystkich :lol:

Pozdrawiam


sobota, 25 października 2008, 00:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1284
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: HDV/DV
bc4life napisał(a):
...narazie moj sprzet nie daje rady z montazem HD. Chcialbym montowac w SD....


Co do metody konwersji hdv - dv to Ci niestety nie pomogę. Ale jak już będziesz mieć gotowy film zmontowany w dv, podmień plik/pliki źródłowe w projekcie z dv na hdv i zapisz jako nowy projekt wraz ze zmiana ustawień rozdzielczości. Przejrzyj cały projekt klip po klipie bo może się zdarzyć, że po podmianie źródła wystąpią niewielkie różnice w wielkości kadru pomiędzy klipami o takich samych parametrach obrazu (w nowym projekcie).
Zakładam, że dv i hdv mogą się troszkę różnić w miejscach cięć (1, 2 klatki???). Do sprawdzenia będą wszystkie klocki na tajmlajnie: początek i koniec każdego. Jeśli rzeczywiście przesunięcia położenia klatek dv-hdv będą minimalne, w zdecydowanej większości przypadków korekta nie będzie trudna. Formą zabezpieczenia się przed większymi różnicami dv-hdv może być podzielenie źródła na mniejsze fragmenty już na etapie zrzutu (albo podzielenie po zrzucie hdv na dysk byle bez rekompresji).
Nie twierdzę, że to będzie proste jak drut, ale chyba wykonalne, bawiłem sie kiedyś takim projektem hd - sd. Składał się jednak w przeważającej części ze zdjęć, a mpegi, jako że nie było tego wiele, przewaliłem wcześniej na aviki bez kompresji, więc też nie było problemów z przesunięciami klatek.
Nie miałem nigdy w łapach hdv, więc proszę zweryfikować moje przypuszczenia.

A jeśli montujesz w sposób skrajnie prosty, można spróbować czegoś takiego. Zrzuć hdv, przewal do dv (ale sam obraz). Oba umieść na tajmlajnie jeden nad drugim (dv na górze). Pierwsza rzecz to dezaktywacja hdv. Od tej chwili kłopoty z podglądem hdv znikają (przynajmniej tak jest w Premierze) . Tniesz i montujesz obydwa. Co prawda montowanie klipów parami może być nieco upierdliwe, ale nawet przy średnio gęstym montażu może się udać.


niedziela, 26 października 2008, 16:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL