Teraz jest środa, 26 czerwca 2019, 12:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jaki kodek i jakie ustawienia? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:47
Posty: 7
Post Jaki kodek i jakie ustawienia?
To będzie z lekka lamerskie pytanie, ale potrzebuję jakiś gotowych rozwiązań bo wszystko testowałem.
O co chodzi. Mam film o rozdzielczści 798x448px, 30fps. I chcę go skompresować w jakiś uniwersalny sposób, żeby chodził lekko na normalnym domowym pececie. Jakość musi być bardzo dobra.
Film jest bez kompresji, kompresuję go za pomocą Virtual Duba używając Xvida. Ale z innymi kodekami też mam taki problem.
A problem jest taki - jakość wideo jest dobra, ale co jakiś czas animacja chrupnie, haczy się.
Czy możecie mi poradzić jak dobrze skompresować takie wideo? Jaki wogóle kodek wybrać, Xvid, Divx? Do wmv byłoby ok, ale jakim programem?
Mam pakiet kodeków K-Lite Codec Pack.
A czym dobrze skompresować do Quick Time? Mam na myśli darmowy program jak Viertual Dub, do montażu używam Premiere ale się źle spisuje.


poniedziałek, 15 grudnia 2008, 19:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 12 stycznia 2008, 16:58
Posty: 14
Post Re: Jaki kodek i jakie ustawienia?
Poczytaj na forum o ustawieniach Bitrate (mysle ze tutaj jest problem)!


poniedziałek, 15 grudnia 2008, 19:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:47
Posty: 7
Post Re: Jaki kodek i jakie ustawienia?
Czytałem ale nie rozumiem za co to odpowiada, i nie mogę tego ustawić. W moich testach bitrate jest najprzeróżniejszy, na przykład ostatnie pliki - 124kbps, 171, 740, 316 a pamiętam że niektóre testy miały ponad 1000. Żadnej różnicy.
Może złe kodeki mam? Mam zainstalowany K-Lite Codec Pack, efekt na przykład taki że nie mam dźwięku w filmach. Kilka lat wcześniej miałem Nimo, ale też taki kłopot był.
Z avi chyba nic nie zrobię, może da się jakoś ładnie do mov zapisać, tylko jakim programem? Premiere nie daje rady.
Może przygotuję mały test, około 20sekund skompresowany przeze mnie i byście mi powiedzieli co jest nie tak? Bo ja dojść do tego nie mogę :(


poniedziałek, 15 grudnia 2008, 19:43
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Jaki kodek i jakie ustawienia?
są filmy i "filmy". ;) proponuję XviD, przy takiej rozdzielczości powinno wystarczyć 1000-1500 kbps ale być może do tego materiału potrzeba więcej. przy rozdzielczości 1280x720 ustawiam 6000 kbps i więcej.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


poniedziałek, 15 grudnia 2008, 20:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4726
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jaki kodek i jakie ustawienia?
Dla odmiany zaproponuje coś egzotycznego - zobacz czy prehistoryczny już mpeg2 też się tnie?

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 15 grudnia 2008, 21:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:47
Posty: 7
Post Re: Jaki kodek i jakie ustawienia?
A jak ręcznie ustawić bitrate dla Xvida?
Ja w Virtual Dub w oknie ustawień Xvida wybrałem Profile @ Level - As @ L5. I tam jest Max Biryrate 8000. To mi zapisało 15 sekundowy klip z 1913. Lekka poprawa jest, ale i tak rozwiązanie odpada bo nagle mi się zrobił plik 46MB.

Tutaj zrobiłem jeden pliczek by pokazać o co mi chodzi:

http://www.gainward.eu/test_wideo.avi
(62kb/s)
http://www.gainward.eu/test_wideo_02.avi
(173kb/s)

Jeśli się przyjrzeć widać rwania animacji. Na tym klipie, który testowałem teraz (1913kb/s) jest jeszcze gorzej, co ciekawe.
Jakie kodeki najlepiej zainstalować. Teraz sprawdziłem ACEMCP603PRO. Masa rzeczy, ale mam rozjaśnione wideo, nie mogę uruchomić full screena (jest pomniejszone okno) i nie działa z tym Premiere. Takie buty.

kotin - do tego akurat nie chce mi zapisać, ale spróbowałem do DVXMPG4 V3, to samo. Próbowałem już wcześniej też Divxa i inne.


poniedziałek, 15 grudnia 2008, 21:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1284
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jaki kodek i jakie ustawienia?
O ile ustawisz wszystko prawidłowo, za pomocą xvida otrzymasz dobty rezultat. Może conieco o konfiguracji xvida: http://strony.aster.pl/dejotpe/xvid.html
K-lite u mnie sprawuje się bez zarzutu.
Eksperymenty z bitrate można ominąć ustawiając stały kwantyzator zamiast stałego bitrate. Zacznij od 4 i w razie kłopotów schodzisz w dół do 2 (coraz wiekszy plik wynikowy). Zainteresuj się podmianą matrycy kwantyzacji (domyślnie jest h.263). Odpowiedni zestaw znajdziesz na stronie http://jawormat.republika.pl/polski.html
Zerknij też na zwięzły opis: http://www.videoaudio.pl/forum/Ile-da-s ... t5314.html
Miałem kiedyś kłopot z niektórymi przejściami w materiale hd. Przetestowałem matryce, które poleca Jawor i to był strzał w 10.


poniedziałek, 15 grudnia 2008, 22:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:47
Posty: 7
Post Re: Jaki kodek i jakie ustawienia?
Dzięki wielkie, to się nazywa konkretnie odpowiadać na temat :) Posprawdzam zaraz, poczytam i potestuje.


poniedziałek, 15 grudnia 2008, 22:12
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Jaki kodek i jakie ustawienia?
u mnie twoje testy chodzą bez zarzutu.
rwanie może być spowodowane niepodzielnością odświeżania ekranu i framerate pliku.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


poniedziałek, 15 grudnia 2008, 22:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1284
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jaki kodek i jakie ustawienia?
Płynność ma rzeczywiście zupełnie przyzwoitą.
Podczas kompresji ucierpiał nieco prawy wysoki klocek. Mienią się na nim trochę makrobloki, co skutkuje wygryzieniem/złamaniem krawędzi (najbardziej widać w 11 sek).


poniedziałek, 15 grudnia 2008, 23:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:47
Posty: 7
Post Re: Jaki kodek i jakie ustawienia?
No akurat ten test nie jest zbyt reprezentatywny, specjalnie zrobiłem długie, wolne przejście kamery bo wtedy mój problem jest lepiej widoczny. Tutaj akurat jest w miarę.
Tu nie chodzi o płynność jako taką, wszystko chodzi ok ale co kilka sekund jest "szarpnięcie", czasem mniejsze, czasem większe, ale zawsze.


poniedziałek, 15 grudnia 2008, 23:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Jaki kodek i jakie ustawienia?
Cytuj:
ale co kilka sekund jest "szarpnięcie", czasem mniejsze, czasem większe, ale zawsze.

u mnie nie ma. to raczej dobrze ;)

_________________
Obrazek


poniedziałek, 15 grudnia 2008, 23:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1284
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Jaki kodek i jakie ustawienia?
Szarpania nie widzę nawet z przyklejoną twarzą do ekranu.
Może masz jakiś problem z odtwarzaniem.
Najlepiej puszczać z Media Player Classic.


wtorek, 16 grudnia 2008, 00:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:47
Posty: 7
Post Re: Jaki kodek i jakie ustawienia?
Nie, nie. Wiadomo że sprawdziłem wszystkie możliwe playery, łącznie z VLC. Sprawdziłem też na drugim komputerze, podesłałem znajomemu plik (wideo klienta, nie mogę pokazać na forum), też mu rwie. Często mam ten problem, ale testuję Xvida na podstawie linków powyżej. Się zobaczy.


wtorek, 16 grudnia 2008, 00:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:47
Posty: 7
Post Re: Jaki kodek i jakie ustawienia?
Nic z tego. Ładnie to może jest opisane ale nie wiadomo co to właściwie znaczy. Nie wiem caly czas gdzie ustawić bitrate, a wyniki są zupełnie losowe.


wtorek, 16 grudnia 2008, 01:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL