Teraz jest sobota, 20 lipca 2019, 03:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Piksele w kodeku HQ 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 19 grudnia 2008, 23:14
Posty: 12
Post Piksele w kodeku HQ
Witam,
to mój pierwszy post, witam wszystkch! :D
Od kilku lat pracuje na materiale SD, ale od niedawna przeniosłem się na HD i mam problem z kodekiem HQ w programie Edius 4.61. Obraz z Sony FX1 przechwytuje do Edka w rozdzielczości 1440 x 1080, pózniej montaż i dalej HDV Speed Encoder-em do m2t następnie do Unlead DVD MovieFactory i na blue-ray. Nieby wszystko po Bożemu a jednak mam problem z pikselami widocznymi na odtwarzanym materiale. Odtwarzam na Power DVD ze wspomaganiem Sprzętowym ATI. Obraz ładny i czysty ale w niekórych momentach pojawiaja sie straszna pikseloza, nie cały czas ale w momentach błysku fleszu z aparatu czy mignięciu kolorofonu. Napisze jeszcze że podgląd mam na monitorze full hd. Czy to normalne czy coś z moim Ediusem nie tak?
Może ja coś źle robie?


piątek, 19 grudnia 2008, 23:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Piksele w kodeku HQ
kompresor jakis kiepski, nie radzi sobie z dużą dynamiką obrazu (Canopus HQ jeszcze ok, ale problem moze pojawic sie juz w samej kamerze, ew. przy kompresji kolejny raz do MPEG2)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


sobota, 20 grudnia 2008, 00:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 19 grudnia 2008, 23:14
Posty: 12
Post Re: Piksele w kodeku HQ
Kompresor chyba jest ok bo HDV Speed Encoder jest polecany do kompresji z HQ do mt2. Czy może lepiej do płyty blue-ray używać MPEG Generic?
Sprawdziłem materiał na kamerze i okazało sie że on tak jest nagrany. Teraz mam problem bo nie wiem czy ten typ tak ma czy to coś nie tak z moją FX1?
Może to problem w kasetach bo jest to Sony Premium 3 razy nagrana?
Może ktoś kto pracuje na tej kamerze ma takie same doświadczenia, bo zaczynam się martwić że kamera wyląduje w serwisie :( .


sobota, 20 grudnia 2008, 01:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Piksele w kodeku HQ
Witam!

Panowie - to nie wina kodeka CanopusHQ. Jego zostawcie w spokoju.
Napewno nie on jest tego przyczyna. To wasze kamery tak rejestruja
obraz. W koncu to MPEG :wink: a nie zaden RAW wyplowany jest na tasme
tudziez rekorder HDD. To wina MPEG i jego struktury.
Jesli chcecie miec obraz bez zaklocen to albo omincie wewnetrzy Encoder i
zgrajcie po niekompresowanym sygnale albo - kupcie sobie RED'a. :mrgreen:

Pozdrawiam

p.s. obrabialem material z RED'a przerobiony do Canopusa HQ. Rzyleta!!!
Zero zaklocen!

_________________
iSLATE - http://www.islate


sobota, 20 grudnia 2008, 01:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 19 grudnia 2008, 23:14
Posty: 12
Post Re: Piksele w kodeku HQ
Ok, rozumie że to może być wina kompresji MPEG, ale to jest bardzo widoczne na materiale skoro ja to widze na monitorze 24" Full HD, to co dopiero mój klient na 42". Nie spotkałem się żeby ktoś miał na forum podobny problem i to mnie właśnie martwi.


sobota, 20 grudnia 2008, 02:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Piksele w kodeku HQ
To normalne zjawisko w zapisie do HDV.
Filmowałem kiedyś liście poruszane wiatrem. Po odtworzeniu pikseloza wielkości liści.
Te typy tak mają. Ratunek to zapis na żywo bez kompresji, bądź z kompresją MJPEG na dysku komputera. Najlepiej jak kamera ma złącze HDMI.

Pozdrawiam


sobota, 20 grudnia 2008, 02:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Piksele w kodeku HQ
Witam!

Kolego "Ygoor". Nie stresuj sie az tak. Sadze ze malo kto robi stopklatki
i przyglada sie pikselom po kompresji na ekranie. Ja tam baaaaardzo
zadko mam tego typu problem. DVD mamy juz tyle lat i tam dokladnie
to samo wystepuje - jakos malo kto sie tym przejmuje ;-)

Pozdrawiam
p.s. rob swoje, tak filmuj i tak montuj aby nikt nawet nie zdarzyl pomyslec
ze z obrazem cos nie tak. Film ma przyciagac forma a nie jakoscia.

_________________
iSLATE - http://www.islate


sobota, 20 grudnia 2008, 02:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 19 grudnia 2008, 23:14
Posty: 12
Post Re: Piksele w kodeku HQ
Dzięki za odpowiedzi, nie muszę sie już martwić serwisem i moge spokojnie "kręcić" dalej :D
Z drugiej jednak strony wniosek jest taki że format HDV wcale nie jest taki wspaniały, a opinie o cudownym obrazie lekko przesadzone.
Proszę powiedzcie mi jeszcze jak najlepiej kompresować w Edku z HQ do MPEG (m2t) za pomocą HDV speed encoder czy MPEG (Generic), czy ma to jakieś znaczenie? Oraz czy przy wrzucaniu do Movie Factory (docelowo Blue - ray)trzeba to jescze raz kompresować czy zostawić jak jest czyli 1440 x 1080 (wyjsciowy z HDV Speed Encoder)?


sobota, 20 grudnia 2008, 02:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Piksele w kodeku HQ
Kolego Ygoor - HDV jest konsumenckim odpowiednikiem HD. To tak jakby
porownac DV do DVCAM lub DVCPRO. Na pierwszy rzut oka mozna nie
dostrzec roznicy ale w takich przypadkach juz roznica bedzie.
Jednak jakosc HDV jest znakomita porownajac do starego DV. W koncu
to wyzsza rozdzielczosc i nawet jesli zdarzaja sie "ARTEFAKTY" to w koncu
i tak "jakby zamiast telewizora bylo okno" czyz nie!

Co do kompresji - HDV Speed Encoder uwazam za najlepszy wybor.
A jesli juz ci tak zalerzy na jakosci to zgrywaj i obrabiaj material w CanopusHQ. Plik koncowy tez archiwizuj w Canopus HQ. W miare potrzeby
przeliczysz go do H.264 - kodeka blueray. Jednak wada - duze pliki!!!

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


sobota, 20 grudnia 2008, 02:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Piksele w kodeku HQ
Z tą kompresją jest tak:
-jeśli chcesz zwrócić edytowany materiał na taśmę kamery, to nie ma innego wyboru jak Speed Encoder.
-natomiast kompresując w Generic MPEG możesz zapisać klip z większym strumieniem danych, który zakładasz w parametrach.
Przeprowadziłem kilka następujących prób. Przechwyciłem materiał jako niekompresowany i zapisałem na żywo na dysku komputera. Następnie po edycji skompresowałem narzędziem Generic MPEG ze strumieniem 50 Mb/s. Wypaliłem z tego płytę DVD jako dane. Taką płytę można odtworzyć na średnim komputerze z niesamowitą jakością, czego nie da się uczynić z H.264. Gdyby były trudności z odtworzeniem to można zapisać taki plik na dysku komputera, bądź obniżyć strumień np. do 35 Mb/s.
Jest to najprostszy sposób na udostępnienie innym materiału w wysokiej rozdzielczości. W systemie musi być zainstalowany decoder, który to odczyta np. Power DVD, Jest on dołączany do większości napędów DVD.
Wadą rozwiązania jest to, że na płytę wchodzi ok 20 minut materiału.

Pozdrawiam


sobota, 20 grudnia 2008, 09:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3276
Post Re: Piksele w kodeku HQ
Cytuj:
Kolego Ygoor - HDV jest konsumenckim odpowiednikiem HD. To tak jakby
porownac DV do DVCAM lub DVCPRO.

no i jaka jest ta różnica między DV a DVCAM lub DVCPRO?
podpowiem - DV i DVCAM w PAL mają próbkowanie 4:2:0 a DVCPRO 4:1:1.
różnice dotyczą zapisu na nośniku.

HDV nie jest ODPOWIEDNIKIEM. jest formatem zapisu. wykorzystuje przestarzały kodek MPEG2 i nic dziwnego że wyłażą "piksele". to proteza, on jest zwyczajnie niedostosowany do wysokiej rozdzielczości (np. długość wektorów ruchu) i na dodatek przeznaczono mu bitrate 25mbps co w przeliczeniu na SD daje 6,6mbps. kompresujecie tak własne DVD...? no właśnie...
"konsumenckość" nie jest tutaj jakimś szczególnym wyznacznikiem.
AVCHD które jest przedstawiane właśnie jako format amatorski i konsumencki jakoś nie ma tego problemu. dlaczego? ponieważ jest przystosowane do obrazu wysokiej rozdzielczości i wykorzystuje o wiele nowocześniejsze techniki umożliwiających właściwe odwzorowanie obrazu.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


sobota, 20 grudnia 2008, 11:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 19 grudnia 2008, 23:14
Posty: 12
Post Re: Piksele w kodeku HQ
Dziękuje wszystkim za pomoc :)
Ale patrząc z drugiej strony jako przystosowanie zwykłej kasety miniDV do zapisu HDV jest to świetne rozwiązanie. W ten sposób sporo osób zaoszczędziło, bo inny format zapisu jako nowość byłby drogi. A tak tanim kosztem na sprawdzonych kasetkach możemy "kręcić" dalej :)

Pozdrawiam


sobota, 20 grudnia 2008, 13:55
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2008, 09:11
Posty: 91
Post Re: Piksele w kodeku HQ
MKPROFILM
napisał(a):
Film ma przyciagac forma a nie jakoscia

Eeeeee no nie,chyba nie do końca to jest prawda w Twoich filmach :wink:



ygoor
napisał(a):
Ale patrząc z drugiej strony jako przystosowanie zwykłej kasety miniDV do zapisu HDV jest to świetne rozwiązanie. W ten sposób sporo osób zaoszczędziło, bo inny format zapisu jako nowość byłby drogi. A tak tanim kosztem na sprawdzonych kasetkach możemy "kręcić" dalej

A Ty dalej swoje ....kolega wyżej napisał Ci co w trawie piszczy.
Dlatego nic nie jest w stanie (mimo obecnych pewnych trudności ),odwieźdź mnie od AVCHD i kamery zapisujacej w tym kodeku.

pozdrawiam :D


sobota, 20 grudnia 2008, 16:10
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 19 grudnia 2008, 23:14
Posty: 12
Post Re: Piksele w kodeku HQ
Cytuj:
A Ty dalej swoje ....kolega wyżej napisał Ci co w trawie piszczy.
Dlatego nic nie jest w stanie (mimo obecnych pewnych trudności ),odwieźdź mnie od AVCHD i kamery zapisujacej w tym kodeku.


Nie chciałem nikogo namawiać do odejścia od AVCHD, teraz już wiem że jest to lepszy (bardziej przystosowany) format zapisu obrazu w wysokich rozdzielczościach. Nawiązywałem tylko do sposobu w jaki został rozwiązany zapis HDV na kasetach miniDV, bo równie dobrze firmy mogły wprowadzić nowy standard który by się nie sprawdzał a jednocześnie byłby drogi. A tak jak napisał kolega GrassHoppeR jest to proteza umożliwiająca zapis HD na miniDV.

Pozdrawiam


sobota, 20 grudnia 2008, 17:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 19 grudnia 2008, 23:14
Posty: 12
Post Re: Piksele w kodeku HQ
MKPROFILM napisał(a):
Co do kompresji - HDV Speed Encoder uwazam za najlepszy wybor.
A jesli juz ci tak zalerzy na jakosci to zgrywaj i obrabiaj material w CanopusHQ. Plik koncowy tez archiwizuj w Canopus HQ. W miare potrzeby
przeliczysz go do H.264 - kodeka blueray. Jednak wada - duze pliki!!!


Oczywiście w Ediusie używam CanopusHQ, a do Blue-Ray próbuje użyć MPEG. No i tu mam mały problem ponieważ materiał z Ediusa zwracany MPEG Generic, następnie Movie Factory i na płytke Blue - Ray - płyta działa w PowerDVD. Ale zwrócony przez HDV Speedencoder już nie działa, plik m2ts w katalogu stream działa, ale jak chce odpalić płyte to PowerDVD uważa że to nieobsługiwany nośnik. W obu przypadkach brak ponownej kompresji w Movie Factory. Przecież transport stream(HDV Speedencoder) jest używany w BD, więc nie bardzo rozumie czemu ten błąd?

Pozdrawiam


niedziela, 21 grudnia 2008, 02:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL