Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 05:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 procoder 3 vs procoder 2 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post procoder 3 vs procoder 2
witam mam pytanko,szkalem na forum odpowiedzi ale nieznalazlem jednoznacznej wiec pytam:D w co lepiej zainwestowac w 3 czy 2... czy warto wydawac wiecej na 3 bo jest duza roznica w jakosci kompresowania niz w 2... z gory dzieki za opowiedz :)


wtorek, 20 stycznia 2009, 17:45
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post Re: procoder 3 vs procoder 2
Witam.

Z tego co pamiętam, to dodano obsługę procesorów 4-rdzeniowych, obsługę AVCHD (lecz mogę się mylić, bo nie bardzo pamiętam wersji 2). W tej chwili ja bym zakupił wersję 3. O dokładniejszych zmianach można doczytać na stronie Canopusa.

Pozdrawiam.

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


niedziela, 1 lutego 2009, 11:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: procoder 3 vs procoder 2
Dokładnie.
Jeżeli nosisz się z zamiarem nabycia programu ProCoder to polecam wersję 3.

INFO O PROGRAMIE


niedziela, 1 lutego 2009, 12:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: procoder 3 vs procoder 2
Zwykłe wyciąganie kasy. Procoder Expres ma oczywiście problemy z pracą pod Vistą, wcale bym się nie zdziwił, gdyby wyszedł procoder 4 pracujący pod Windozą 7, i wówczas wasz wspaniały Procoder 3 nie będzie chodził na nowej platformie. Wówczas wystarczy oczywiście płatne upgrade, i tak bez końca. :evil:
No kupujcie bez opamiętania, ktoś napewno to doceni :D

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


niedziela, 1 lutego 2009, 19:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: procoder 3 vs procoder 2
nie tak do końca .... :lol:
ProCoder 3 wykorzystuje w pracy 4 rdzenie procesora,
pracuje z Vistą 64 bity bez problemu.
Obsługuje Dolby Digital AC-3 audio i pracuje z kodekiem H.264
Dodatkowo daje możliwość korzystania z wielu filtrów:

Video Filters

* 601 to 709 Color Correction (ITU-R BT 601 SD to ITU-R BT 709-5 HD)
* 709 to 601 Color Correction (ITU-R BT 709-5 HD to ITU-R BT 601 SD)
* 601 Correction - Expand Color Space
* 601 Correction - Shrink Color Space
* Adaptive De-Interlace
* Bitmap Keying
* Black/White Correction
* Blur
* Broadcast Color Safe
* Circular Blur
* Color Correction
* Fade In/Out
* Gamma Correction
* Gaussian Blur
* Median
* Pulldown
* Relative Crop
* Rotate
* Sharpen
* Temporal Noise Reducer
* Video Inverse Telecine Filter

Audio Filters:

* Channel Mixer NEW
* Fade In/Out
* Lowpass
* Normalize
* Volume

oraz ustawiania w kolejce materiału do przeliczania.
Bardzo użyteczna funkcja gdy chcesz przekonwerterować kilkadziesiąt lub nawet kilkaset plików.
Zawsze też można zakupić upgrade z wersji "Express" do "trójki".
Cena poniżej 1000 pln brutto


niedziela, 1 lutego 2009, 20:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: procoder 3 vs procoder 2
Bogusław Spala napisał(a):
Zawsze też można zakupić upgrade z wersji "Express" do "trójki".
Cena poniżej 1000 pln brutto

No tak, można coś takiego rozważyć :mrgreen:

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


niedziela, 1 lutego 2009, 22:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: procoder 3 vs procoder 2
Może jeszcze pytanko do Bogusława
Czy Procoder 3 współpracuje z Premiere CS3 oraz CS4 podobnie jak Express z wersją 6,x, jednym słowem czy umożliwia kodowanie bezpośrednio z timeline?
Czuję jeszcze niedosyt, wprawdzie Prokoder 3 wykorzystuje 4 rdzenie, lecz niestety nie wykorzystuje jeszcze potężniejszych możliwości kart graficznych, dlaczego nie korzysta z CUDA ?????????????
Pewnie będzie to hit następnej wersji, znowu przyjdzie nam dopłacać :oops:
Pozdrawiam

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 2 lutego 2009, 13:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: procoder 3 vs procoder 2
ProCoder 3 działa z Adobe Premiere CS3 po doinstalowaniu update'u w wersji
3.05 ( do ściągnięcia ze strony supportu technicznego Canopusa )
Z wersją CS4 na dzień dzisiejszy NIE DZIAŁA. Mam nadzieję, że Canopus zrobi kolejną "łatkę" ....
Co do technologi CUDA to bym się specjalnie "nie podniecał".
Posiadam grafikę nVidia 280 i nie widzę żadnego przyspieszenia ani w AP CS4 ani w After Effects ... W najbliższy weekend przetestuję kartę ATI 4870 X2 z najnowszymi sterownikami ATI v.9.1 :mrgreen:


poniedziałek, 2 lutego 2009, 14:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: procoder 3 vs procoder 2
Zauważyłem, że kolega Star usilnie broni Procodera Express...
... rzecz jasna "maluchem też do pracy dojedziemy" i nikogo nie dziwi to, że Mercedes jest znacznie od niego droższy...
Z doświadczenia wiem, a była o tym już długa rozprawka na forum, że znacznie lepiej wychodzi konwersja wcześniej wyeksporotowanego avi po za programem edycyjnym. Z testów jakie sam możesz zrobić, procoder przy identycznych ustawieniach da zupełnie różne wyniki kompresując materiał wprost z timeline'u, niż pracując samodzielnie przy konwersji pliku avi (takiego w jakim edytujemy timeline).
Prawda jest taka: jakie narzędzia - taki warsztat i choć kombinerkami też gwoździa wbijemy, to znacznie lepiej zrobi to młotek.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 2 lutego 2009, 17:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: procoder 3 vs procoder 2
Kolego MDA, wybacz ale mam prawo mieć własną opinię.
Po pierwsze za pomocą Procodera Express uzyskuję bardzo przyzwoite kodowanie, z którego jestem zadowolony, oczywoście trzeba poeksperymentować i dokonać odpowiednich ustawień eksportu a uważam że udało mi się takowe uzyskać. Po drugie nie potwierdzam jakoby jakość przy kodowaniu z poziomu Premiere z timelinu była gorsza od tej, po wcześniejszym eksporcie do avi, robiłem takie próby i jest to nie do odróżnienia.
MDA napisał
"Prawda jest taka: jakie narzędzia - taki warsztat i choć kombinerkami też gwoździa wbijemy, to znacznie lepiej zrobi to młotek."
A to już argumenty z grubej rury, tylko trochę mało merytoryczne, i przyznam dla mnie trochę irytujące. Czy Ty kupujesz za każdym razem nową wersję softu aby "nie wbijać gwiździa kombinerkami" ? Nie odmawiaj mi prawa do posiadania własnej strategii inwestycyjnej. 8)

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 lutego 2009, 19:33 przez Star, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 2 lutego 2009, 19:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: procoder 3 vs procoder 2
Bogusław Spala napisał(a):
Z wersją CS4 na dzień dzisiejszy NIE DZIAŁA. Mam nadzieję, że Canopus zrobi kolejną "łatkę" ....
Co do technologi CUDA to bym się specjalnie "nie podniecał".
Posiadam grafikę nVidia 280 i nie widzę żadnego przyspieszenia ani w AP CS4 ani w After Effects ... W najbliższy weekend przetestuję kartę ATI 4870 X2 z najnowszymi sterownikami ATI v.9.1 :mrgreen:


A to już potwierdza nabijanie klientów w butelkę :lol:
A tak na poważnie, to moim zdaniem Canopus mógł uzyskać jeszcze szybsze kodowanie, gdyby zastosował CUDA, lecz po co? kolesie kupią Procodera 3, a za kilka miesięcy wyjdzie Procoder 4 - dużo szybszy wykorzystujący CUDA - i będzie ach, och i wówczas znowu będzie co kupować aby "nie wbijać gwoździa kombinerkami". A poza tym Grass Valley z Ediusem konkuruje z Adobe, więc po co ma się spieszyć z łatką do Procodera i CS4. Oczywiście są to fajne produkty, ale nie bądźmy bezkrytyczni.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 2 lutego 2009, 19:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: procoder 3 vs procoder 2
Nigdy nie zależało mi na szybkości kompresora, zawsze robił to u mnie odrębny komputer, który był niemal wyłącznie do tego celu i czy trwało to będzie godzinę dłużej, czy krócej, nie miało to żadnego znaczenia.
O kolejnych moich przesiadkach na kolejne wersje ProCoder zadecydowała zawsze znacznie lepsza jakość uzyskanego materiału i to lepsza w sposób bardzo widoczny, automatyka w dobieraniu parametów w/g zdefiniowanej tylko wstępnie wielkości wynikowej pliku i ilości przebiegów (VBR), bo któż dzisiaj bawi się w jakieś manualne dobieranie bitrate itp, nie chwalę tu akurat ProCodera 2, czy też 3, może to być zupełnie inny kompresor, w którym kierował się będę również tylko i wyłącznie jakością, bo klienta nie interesuje "mozolność" naszej pracy, tylko estetyczny, jakościowy efekt wynikowy.
Nie neguję Twojej sympatii do wersji Express, chciałem tylko ukazać, że szybkość kompresji o której tak wciąż wspominasz niekiedy nie ma zupełnie znaczenia i gwarantuję Ci, że większości tu obecnym znacznie bardziej zależy na jakości niż szybkości.
Jeśli chodzi zaś o porównanie pliku konwertowanego wprost z timeline, do pliku konwertowanego po za programem edycyjnym zauważ, że mają one zupełnie inne rozmiary przy identycznych ustawieniach, a zmniejszenie rozmiaru logicznie odbywa się kosztem czegoś i choć wzrokowo tego nie zauważymy, zapewniam, że jakość nie będzie jednakowa w obu przypadkach. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, niedoskonałość ProCodera, może jakaś zła integracja z AP, ale tak już niestety jest, że jak z poziomu jednej aplikacji robimy wiele rzeczy efekt najczęściej jest gorszy, bo jak ktoś tu powiedział: - jak coś jest do wszystkiego - to jest do niczego.
Na koniec małe pytanko:
- skoro umiesz edytować swojego posta, dlaczego tworzysz poniżej drugiego?

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 3 lutego 2009, 00:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: procoder 3 vs procoder 2
Montażysta Darek A. napisał(a):
nie chwalę tu akurat ProCodera 2, czy też 3, może to być zupełnie inny kompresor, w którym kierował się będę również tylko i wyłącznie jakością, bo klienta nie interesuje "mozolność" naszej pracy, tylko estetyczny, jakościowy efekt wynikowy.

Zgadzam się, dlatego tym bardziej mi miło, że nie mam problemów z pozyskaniem klientów, żałuję tylko, że tak często muszę informować o zajętych terminach.
Montażysta Darek A. napisał(a):

Nie neguję Twojej sympatii do wersji Express, chciałem tylko ukazać, że szybkość kompresji o której tak wciąż wspominasz niekiedy nie ma zupełnie znaczenia i gwarantuję Ci, że większości tu obecnym znacznie bardziej zależy na jakości niż szybkości.?

Zgadzam się, mnie również zależy na jakości, w ostatnich 6 miesiącach zainwestowałem w sprzęt około 15 000zł.
Montażysta Darek A. napisał(a):

Jeśli chodzi zaś o porównanie pliku konwertowanego wprost z timeline, do pliku konwertowanego po za programem edycyjnym zauważ, że mają one zupełnie inne rozmiary przy identycznych ustawieniach, a zmniejszenie rozmiaru logicznie odbywa się kosztem czegoś i choć tego wzrokowo tego nie zauważymy, zapewniam, że jakość nie będzie jednakowa w obu przypadkach.

No tak, lecz są to różnice laboratoryjne, sam napisałeś "choć wzrokowo tego nie zauważymy". Czy chcesz mnie przekonać, że wydłużenie procesu tworzenia filmu o kilka godzin gdy klient nie ma szansy dostrzec różnicy ma sens?
Montażysta Darek A. napisał(a):

- skoro umiesz edytować swojego posta, dlaczego tworzysz poniżej drugiego?

No cóż, czasem popełniam błędy, czasem chcę kogoś sprowokować :mrgreen:
A tak poważnie, to dzięki za wypowiedź, mamy prawo się różnić, w przeciwnym razie jakaż nudna byłaby dyskusja na forum :D

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 3 lutego 2009, 10:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: procoder 3 vs procoder 2
Chciałem kiedyś dokonać testów porównawczych jak największej liczby kompresorów i umieścić tu na forum screeny z wyników, lecz niestety nie wszystkie mają chociażby darmowe dema, a nie mogąc sobie pozwolić na chociażby chwilowe posiadanie pirackich wersji tychże zaniechałem testu.
Fajnie było by porównać różne typy konwerterów pod względem zarówno jakości, szybkości, wygody obsługi, czy też ceny. Raczej próżno szukać takiego porównania gdzieś w necie, gdyż takimi testami raczej zająć by się musiał ktoś siedzący w branży video, a ten jak wiadomo nie jest w stanie zakupić tylu aplikacji tylko po to, żeby je przetestować.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 3 lutego 2009, 16:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: procoder 3 vs procoder 2
ja skladam kompy, moge w kazdej chwili jakis system postawic "z czapy" z piratami, zrobic testy a potem wszystko wywalic, tylko przydalyby sie sensownie do tego zrobione materialy, dv, hdv, hd, przy roznych oswietleniach, lepsze, gorsze, jakas animacja, cos z gradientami, jak ktos przygotuje materialy i zrobi liste encoderow to moge sprawdzic

z Oryginalow mam Procodera 2.0, CS3 z Media Encoderem, CS4 z Media Encoderem, Soft Encoder Canopusa


wtorek, 3 lutego 2009, 17:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL