Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 05:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 kompresja z maka na peceta 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post kompresja z maka na peceta
WItam,
mam problem. kamera hpx-500 na karty P2. Zrzucam to na maka, przerzucajac pliki do peceta, wszystkie formaty pecet (z full pakietem adobe) widzi. oprocz jednego, a mianowicie full hd 1080.
Prawdopodobnie z tego co czytalem, nie ma kodeka na peceta by to odczytal. moje pytanie: jak i w czym kodowac by pecet widzial.


wielkie dzieki za odpowiedz!
Garfild


piątek, 13 lutego 2009, 11:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: kompresja z maka na peceta
Premiere Pro w wersji 3.1 czyta
Rhozet Carbon Coder tez odczyta P2
generalnie jesli masz DVCPRO100 w pliku MOV to tak naprawde Edius jest w stanie to zdekodowac, a żeby co inego to odczytało to potrzebuje Raylight QT Decoder albo Calibrated DVCPROHD Decode

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 13 lutego 2009, 11:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post Re: kompresja z maka na peceta
Croolick napisał(a):
Premiere Pro w wersji 3.1 czyta

ale co czyta? te pliki zgrane na maku ?
to by bylo supwer, tylko mi nie czyta ;/
to sa pliki dvcpro hd 1080


o tym raylight juz gdzies czytalem, moze to bedzie rozwiazanie do konwersji plikow


o reszcie co pnapisals, pogoogluje. chpoc nie ukrywam ze najlepiej by bylo, jakby mi te movy hd czytal od razu na pececie


dzieki i szperam dalej
garf


piątek, 13 lutego 2009, 13:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: kompresja z maka na peceta
wiec sprawa wygląda tak:
Apple nie napisało kodeka DVCPROHD na PC więc jest lipa :( (a czy ten Apple jest zgodny z Avidowym to nie mam pojęcia )
chcąc żeby do Premiere Pro CS3/4 to wczytać to bedzie Ci potrzebny program który spowrotem QT skonwertuje (re-wrap) do P2 np. Focus HD File Converter Pro (Win).
Mi jakos osobiście Raylight nie podszedł więc popróbowałem Calibrated - nie dośc że zwiera dekoder DVCPROHD dla QT (Win) to można sobie jeszcze dokupić programik dodajacy obsługe plików MXF w QT Player (i podobno innych aplikacjach które korzystaja z QT).
Jest tylko jeden problem - ani raylight ani calibrated nie jest wydajnym dekoderem DVCPROHD na PC. Warto się więc zastanowić nad konwersją materiału z FCP do ProRes422 bo Apple udostępniło ten kodek na PC

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 13 lutego 2009, 13:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post Re: kompresja z maka na peceta
no wlasnie, brak codeka dvcprohd na peceta to paranoja, no ale coz, 3ba dzialac

ja do mfxa konwertuje sobie kamera, z mac do kamery , po prostu nagrywam. Minus tego jest taki, ze w 1080 nie moge nagrac "p", tylko "i" ;/

pytanie do tego pragramu calibrated. czyli ze co on mi zrobi ? w windowsie odczyta dvcprohd ? czy w maku przekonwertuje dvcprohd na cos podobnego ?

i WIELKIE DZIEKI za ten ProRes422. To jest chyba najlepsze rozwiazanie. bede jeszcze go testowal, ale to jest chyba to !


pozdrawiam,
Garfild


piątek, 13 lutego 2009, 14:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: kompresja z maka na peceta
Calibrated to między innymi dekoder ->Apple<- DVCPROHD dla "łindołsowego" QT.
Avid ma ten kodek na oba systemy, Adobe chyba też, natomiast jak ktos pracuje w FCP to ma przeje**** ;)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 13 lutego 2009, 15:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL