Teraz jest niedziela, 16 czerwca 2019, 13:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Kompresja materiału z wyłączeniem fragmentu obrazu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 18 lutego 2009, 14:01
Posty: 3
Post Kompresja materiału z wyłączeniem fragmentu obrazu
Witam,
Mam do skompresowania krótką prezentację filmową. Sęk w tym, że ta prezentacja ma napis - coś w rodzaju znaku wodnego.
Przy docelowej wielkości bitrate'u (700k) ten napis staje się nieczytelny. Z kolei bitrate który pozwala na zwiększenie czytelności napisu sprawia, że cały film przekracza rozsądne wielkości.
Czy są jakieś opcje programu mencoder albo ffmpeg które pozwolą na zmianę bitrate'u całości obrazu z wyłączeniem pewnego fragmentu?
Czy są w ogóle jakieś programy które potrafiły by to zrobić?

Będę wdzięczny za podpowiedzi i wszelkie informacje

Pozdrawiam


środa, 18 lutego 2009, 15:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4719
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Kompresja materiału z wyłączeniem fragmentu obrazu
Refleksja mnie naszła. Język ludzki nie jest idealną metodą przenoszenia informacji. Jednak wystarczy jeszcze raz powoli powiedzieć sobie półgłosem - "kompresja stratna".
Sorrki za OT.
Jeżeli kompresujesz do jakiegoś edytowalnego kodeka, to nałóż taki znak, zrobiony w Corelu, lub Photoshopie jeszcze raz. Tyle że oznacza to docelowo jeszcze jedną kompresję i dalsze pogorszenie jakości "reszty" filmu. Tak samo z obrazem w obrazie...
Podejdź też do tematu z innej strony:
- Może jest inny lepszy kodek, który całość zapisze w lepszej jakości?
- Może istnieje możliwość wycięcia czegoś z filmu, żeby nie trzeba go było tak mocno kompresować?

_________________
最诚挚的问候


środa, 18 lutego 2009, 16:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 18 lutego 2009, 14:01
Posty: 3
Post Re: Kompresja materiału z wyłączeniem fragmentu obrazu
Wiem co to kompresja stratna :-) no i od początku sobie zdaję sprawę, że idealnie nie będzie.
Bardziej chodzi mi o to, czy ktoś zna parametry (jeśli istnieją takie) które pomogą "stratność" zmniejszyć dla zadanego obszaru. Albo może jest rodzaj kompresji do mpg2 który sprawi, że elementy o danym kolorze będą traktowane 'łagodniej'.
Coś jak różne rodzaje zapisywania do jpg (w takim np GIMPie) gdzie odpowiednio dobrany algorytm próbkowania daje lepsze lub gorsze wyniki dla jakiegoś tam obrazu przy tym samym współczynniku kompresji.

Co do wektora - to przyznam nie znalazłem sposobu wstawienia go przy pomocy mencodera czy ffmpega.
A kupowanie programu, który by to potrafił - będzie powodowało, że całość zupełnie nie będzie miała sensu. Tzw "skóra nie warta wyprawki".


środa, 18 lutego 2009, 16:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4719
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Kompresja materiału z wyłączeniem fragmentu obrazu
Widzę że kompresujesz do mpeg2. Może wchodzi w grę Divx, albo QuckTime? Może nawet darmowy windowsowy WMV? No i co z wycięciem jakichś fragmentów filmu żeby pozostawić wyższe bitrate?

_________________
最诚挚的问候


środa, 18 lutego 2009, 16:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 18 lutego 2009, 14:01
Posty: 3
Post Re: Kompresja materiału z wyłączeniem fragmentu obrazu
Wycinanie materiału raczej już nie wchodzi w grę. Z 2h materiału zrobiono klip ~10 minut. Zrobiono, zapłacono ...posprzątano (się nasuwa).
Zresztą długość trwania klipu jest związana z czymś co się dzieje poza filmem - raczej mam marne szanse na wyperswadowanie aktorowi, że ma skrócić występ ;)
Mpg2 - bo takie dostałem wytyczne i też nie bardzo mam kogo zapytać - dlaczego i po co.
Domyślam się jedynie, że ma to działać na czymś w rodzaju set-top-box a obraz będzie wyświetlany prawdopodobnie na starym małym telewizorku.


środa, 18 lutego 2009, 17:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4719
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Kompresja materiału z wyłączeniem fragmentu obrazu
Wracam (przepraszam że po przerwie i z doskoku), do tematu. Nie musi być Corel, może być Inkscape, czy co tam jeszcze jest darmowego. Nałóż tą grafikę w programie do montażu, na przykład w Kino, po zmniejszeniu bitrate. Dowiedz się jaka ma być rozdzielczość filmu. Jeżeli dowolna, to dowiedz się w jakich warunkach na jakim sprzęcie będzie film wyświetlany i zobacz czy zmniejszenie rozdzielczości a większe bitrate nie da lepszego efektu?

_________________
最诚挚的问候


piątek, 20 lutego 2009, 10:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL