Teraz jest czwartek, 27 czerwca 2019, 10:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Transkodowanie z HD do DVD - przemyślenia 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1664
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Transkodowanie z HD do DVD - przemyślenia
Witam,
Wiele się naczytałem na forum opinii na temat optymalnego filmowania kamerami HD pod kątem późniejszej konwersji do SD PAL, opinie jak często bywa były sprzeczne, przyjąłem je do wiadomości. Teraz sytuacja się zmieniła, gdyż temat dotyczy mnie bezpośrednio ? mam zamiar rejestrować w tym sezonie w HDV, jednak wiadomo, że młodzi muszą również otrzymać klasyczne DVD gdyż zwykle rodzice i rodzina nie posiadają odtwarzaczy Blu-ray. Trzeba więc będzie rejestrować w HD i na końcowym etapie nagrywać blu-ray disc a także dokonywać konwersji do mpeg2 DVD. Niektórzy na tym forum uważają, że taka konwersja daje super rezultaty:

?Róznica jakościowa klatki DV i HDV jest nieporównywalna (na korzyść HDV oczywiście), przy przetwornikach CMOS tym bardziej.
Film zapisany w HDV po konwersji do DV ma rewelacyjna jakość, praktycznie nie osiągalną przy tradycyjny zapisie od razu z DV
No i oczywiście zaawansowana obróbka obrazu przy HDV daje znacznie lepszy efekt końcowy.
Ogólnie wszystko rejestruję w HDV a klient i tak dostaje standardowego PALa w wersji DVD i jest zachwycony!?
Odsyłam do tematu: viewtopic.php?f=3&t=24748

Otóż dokonałem wielu testów na Premiere Pro CS4 i Encore CS4 zarówno przy materiale źródłowym Full HD (otrzymanym z grabowania z HDMI za pomocą karty Intensity Pro) jak również HDV i nie byłem zachwycony. Optymalny z punktu widzenia efektywności i jakości wydawał się wariant :
- montaż na Premiere CS4 w HD
- przeniesienie projektu do Encore za pomocą Dynamic Link
- zrobienie authoringu w HD
- zapisanie obrazu płyty blu-ray
- zmiana parametrów eksportu na DVD mpeg2 PAL
- eksport do DVD ? zapisanie obrazu DVD image
- nagranie płyt blu-ray i DVD

Efekt: jakość HD super, jakość DVD niezła, ale obraz nie jest tak ostry, jak gdyby był rejestrowany w DV, nie jest całkiem zły, ale czuję wyraźny niedosyt.
Ma to myślę logiczne uzasadnienie.
Chyba każdy fotograf wie, że po zmniejszaniu rozmiaru zdjęcia (redukcji pixeli) zdjęcie jest mniej ostre, a szczególnie wówczas, gdy krotność zmniejszenia nie jest liczbą całkowitą. Lepiej pomniejszać dwukrotnie (wypada co drugi pixel), niż np. 3,243556-krotnie ? wówczas interpolacja daje się we znaki. Niemniej pomniejszanie rozmiarów zdjęcia często jest konieczne, lecz jak mnie uczono na kursie Photoshopa wówczas niezbędne jest dokonanie odpowiedniego wyostrzenia zdjęcia ? dopiero wówczas zdjęcie wygląda super.
A jak się sprawa ma w przypadku mojej (naszej) konwersji:
Materiał źródłowy ma wymiary 1920x1080 (full HD) lub 1440x1080 HDV. Materiał Full HD ma pixel kwadratowy px aspect 1 a ilość pieli wynosi 2 073 600, natomiast pixel HDV jest prostokątny px aspect 1,333 i ilość pixeli wynosi 1 555 200. W procesie transkodowanie zmniejszana jest zarówno ilość pieli, jak również ulegają zmianie proporcje pixela do 720x576 ilość pixeli wynosi 414 720, px aspect 1,422 (16:9), tak więc wyrzucane są pixele z ramki obrazu zarówno w poziomie jak i w pionie, i w dodatku nie co 2-gi czy co 3-ci lecz bardziej nieregularnie. W poziomie z 1920 mamy otrzymać 720 a więc średnio wylatuje co 2,666666667 pixel, natomiast w pionie z 1080 mamy otrzymać 576, a więc wylatuje średnio co 1,875 pixel. Teraz już się nie dziwię pogorszeniem ostrości.
Co więc robić?
Prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem jest transkodowanie z HD do SD DV PAL za pomocą AME całego projektu z Timeline, wrzucenie na Timeline materiału DV i wyostrzenie go filtrem sharpness. Otrzymamy wówczas jednakowej długości materiały HD i DV, pozostaje jednak problem jak ułatwić sobie authoring, aby nie trzeba było robić go dwa razy? Klienci chcieliby super materiał, i żeby długo nie czekali na film :wink:
Pozdrawiam

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 22 kwietnia 2009, 11:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Transkodowanie z HD do DVD - przemyślenia
Ja robie tak:

Sequence HD lub HDV zmontowany w CS4, wstawiam w nowy sequence utworzony z parametrami DV 16:9, po czym SEND TO ENCORE. Prosto, szybko i wygodnie. Obraz na LCD 32' b. ładny :wink:

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


środa, 22 kwietnia 2009, 11:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1664
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Transkodowanie z HD do DVD - przemyślenia
Dzięki, spróbuję :wink:

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 22 kwietnia 2009, 12:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Transkodowanie z HD do DVD - przemyślenia
odpisz czy jest różnica pomiędzy moim sposobem a twoim, sam jestem ciekaw :)

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


środa, 22 kwietnia 2009, 12:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1664
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Transkodowanie z HD do DVD - przemyślenia
Oczywiście odpiszę

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 22 kwietnia 2009, 13:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1664
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Transkodowanie z HD do DVD - przemyślenia
Nie udało mi się jeszcze uzyskać satysfakcjonującego rezultatu, ale myślę, że błąd jest gdzieś w ustawieniach. Tworząc nową sequence ustawiłem na PAL Widescreen 720x576, niestety obraz w ekranie podglądu w Premiere był powiększony (widać było fragment pełnego obrazu) pomimo, iż skalowanie było na 100%. Taki sam powiększony obraz uzyskałem na DVD. Prawidłową wielkość obrazka w Premiere można było uzyskać dopiero zmniejszając go poprzez skalowanie w MOTION, lecz przecież nie tędy droga. Tak więc będę dzisiaj szukał błędu w ustawieniach.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 23 kwietnia 2009, 08:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 10:02
Posty: 114
Post Re: Transkodowanie z HD do DVD - przemyślenia
Star napisał(a):
Tworząc nową sequence ustawiłem na PAL Widescreen 720x576, niestety obraz w ekranie podglądu w Premiere był powiększony (widać było fragment pełnego obrazu) pomimo, iż skalowanie było na 100%. Taki sam powiększony obraz uzyskałem na DVD.

Rozwiązanie http://aftereffects.pl/viewtopic.php?t=1011&sid=11f02f5cc1e2d069bbc5824d01e5ec23 ?


Ostatnio edytowano czwartek, 23 kwietnia 2009, 10:08 przez skicek, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 23 kwietnia 2009, 09:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1664
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Transkodowanie z HD do DVD - przemyślenia
Co ma Trapcode do rozwiązania mojego problemu ? 8O

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 23 kwietnia 2009, 09:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 10:02
Posty: 114
Post Re: Transkodowanie z HD do DVD - przemyślenia
Poprawiłem link.


czwartek, 23 kwietnia 2009, 10:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1664
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Transkodowanie z HD do DVD - przemyślenia
To jest niestety inny problem, u mnie PAR jest OK

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 23 kwietnia 2009, 11:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Transkodowanie z HD do DVD - przemyślenia
No to lipa:) podejrzewam, że nie uda się uzyskać lepszego obrazka jednak mam nadzieje, że się mylę;)

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


czwartek, 23 kwietnia 2009, 14:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1664
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Transkodowanie z HD do DVD - przemyślenia
W końcu udało mi się uzyskać wystarczająco dobry obrazek, prawidłową wielkość obrazu SD w sequence uzyskałem zaznaczając wszystko i traktując poleceniem Sequence/Scale to frame size. Jaszcze będę eksperymentował, lecz to rozwiązanie dało jak narazie najlepszy efekt.
Dzięki Tokksa :wink:
Pozdrawiam

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


piątek, 24 kwietnia 2009, 17:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Transkodowanie z HD do DVD - przemyślenia
No widzisz, a jednak:) myślę, że to najlepsze i najbardziej mobilne rozwiązanie a chyba o to chodzi by skracać czas postprodukcji a nie wydłużać go

nie pisałem o skalowaniu bo to wydało się mi normalne, ja jednak stosuje scale w motion 55%, nie stosuje polecenia Sequence/Scale to frame size gdyz obrazek z HDV ma inne proporcje. Stosując Sequence/Scale to frame size delikatnie deformujesz go.

pozdrawiam :)

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


piątek, 24 kwietnia 2009, 17:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 5 lipca 2002, 12:36
Posty: 8
Lokalizacja: Garwolin
Post Re: Transkodowanie z HD do DVD - przemyślenia
TOKKSA napisał(a):
Ja robie tak:

Sequence HD lub HDV zmontowany w CS4, wstawiam w nowy sequence utworzony z parametrami DV 16:9, po czym SEND TO ENCORE. Prosto, szybko i wygodnie. Obraz na LCD 32' b. ładny :wink:

Czy może ktoś wie jak uzyskać równie dobry efekt za pomocą ediusa 4.61? Czy w tym programie również trzeba skalować obraz po skopiowaniu sekwencji? Obecnie projekt w hdv eksportowany za pomocą procodera express do dvd nie daje zadawalających efektów: obraz jest po prostu nieostry.

_________________
Marek W


czwartek, 30 kwietnia 2009, 09:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 5 lipca 2002, 12:36
Posty: 8
Lokalizacja: Garwolin
Post Re: Transkodowanie z HD do DVD - przemyślenia
No i zrobiłem to w ediusie! Sprawa jest zupełnie prosta: do projektu dv 16x9 zaimportowałem sekwencję utworzoną w hdv i to wszystko. Prosto i na temat :D Program sam zmniejsza wielkość obrazka (do 53,3%).
Następnie procoderem express do dvd i obraz na moim telewizorku jest zupełnie dobry czyli wreszcie ostry!. I jeszcze jedno: czas exportu procoderem do mpg2 jest taki jak dla zwykłego dv.
To takie moje przemyślenia...
Pozdrawiam wszystkich wideomaniaków.

_________________
Marek W


piątek, 1 maja 2009, 21:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL