Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 00:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 problem z kodekami canopus 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 24 kwietnia 2009, 14:57
Posty: 8
Post problem z kodekami canopus
witam,

dostałem pliki avi zgrane z kamery dv w formie raw, niestety nie wiem jakie kodeki należy zainstalować, aby móc odtworzyć obraz.
podobno mam użyć kodeków canopus, zainstalowałem takie jakie znalazłem w sieci, ale dalej nie ma obrazu. programy wyszukujące brakujący kodek nie rozpoznają go.

czy są różne kodeki canopus?

gdzie mogę je znaleźć? google nie pomogło .


piątek, 24 kwietnia 2009, 14:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4857
Lokalizacja: Tczew
Post Re: problem z kodekami canopus
LINK.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 24 kwietnia 2009, 17:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 24 kwietnia 2009, 14:57
Posty: 8
Post Re: problem z kodekami canopus
pliki są w avi, chodzi o problem z odtworzeniem - brak kodeków canopus, czy są to płatne kodeki? czy są darmowe odpowiedniki ?
ewentualnie czym je przekonwertować do czego co odtworzy się bez problemu?


poniedziałek, 27 kwietnia 2009, 08:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: problem z kodekami canopus
Cytuj:
dostałem pliki avi zgrane z kamery dv w formie raw

oj chyba nie. raw to nieskompresowany materiał, jakieś 60-70 GB/h.
sprawdź 4CC tego pliku (np. z GSpota) to będzie wiadomo jaki to format.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


poniedziałek, 27 kwietnia 2009, 08:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 24 kwietnia 2009, 14:57
Posty: 8
Post Re: problem z kodekami canopus
jak będę w domu to sprawdzę 4cc w gspot.

materiał ok 3-4h zajmuje ok 200GB w rozdzielczości 1440x900 (tyle byłem w stanie się dowiedzieć :) - dźwięk jest, ale obrazu nie ma tylko info o rozdziałce.)


poniedziałek, 27 kwietnia 2009, 09:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: problem z kodekami canopus
Cytuj:
dostałem pliki avi zgrane z kamery dv w formie raw

Cytuj:
materiał ok 3-4h zajmuje ok 200GB w rozdzielczości 1440x900

a więc ani dv, ani raw, ani nie 1440x900. kompletnie wszystko pomieszałeś.

jeśli zgrane z kasety to mogę wróżyć że chodzi o HDV przekonwertowane na canopus HQ. podejrzewam, że edius nie będzie miał z tym problemów. trial masz chyba na stronie producenta.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


poniedziałek, 27 kwietnia 2009, 09:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 24 kwietnia 2009, 14:57
Posty: 8
Post Re: problem z kodekami canopus
dzięki za odpowiedź, postaram się dzisiaj to sprawdzić i odpiszę.

niestety pełnej historii materiału nie znam, a w temacie jestem zielony stąd to pomieszanie.
trial jest w pełni funkcjonalny?


poniedziałek, 27 kwietnia 2009, 09:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: problem z kodekami canopus
ale do czasu....

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 27 kwietnia 2009, 10:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 24 kwietnia 2009, 14:57
Posty: 8
Post Re: problem z kodekami canopus
Canopus.HQ.CODEC - tego brakowało.

dzięki.


poniedziałek, 27 kwietnia 2009, 17:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL