Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 22:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Kompresja w czasie rzeczywistym 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 12 kwietnia 2003, 23:59
Posty: 22
Lokalizacja: Białystok
Post Kompresja w czasie rzeczywistym
Jak to jest z tą kompresją?
Do dzisiaj byłem przekonany, że nie ma możliwości skompresowania matriału video w czasie rzeczywistym za pomocą popularnych divix`ów lub xvid`ów. Jednak kolega przed chwilą mi napisał, że w VirtualDub ściąga film (za pomocą karty TV - AverMedia TV Phone) z kasety VHS na kompa i jednocześnie kompresuje go XVID`em 8O .

Byłbym wdzieczny gdyby ktos mi wyjaśnił jak to jest z tą kompresją materiału video w czasie rzeczywistym:
- czy jest możliwość takiej kompresji kodekami "stratnymi"
- czy jest możliwość takiej kompresji kodekami "bezstratnymi"
- czy na możliwość takiej kompresji ma wpływ czy materiał jest w postaci cyfrowej (z kamery miniDV) czy analogowej (kaseta VHS)


wtorek, 1 lipca 2003, 20:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Po prostu w Virtual Dubie w zakładce gdzie są ustawienia video trzeba sobie wybrać rodzaj kodeka i po sprawie.

- czy jest możliwość takiej kompresji kodekami "stratnymi"
TAK
- czy jest możliwość takiej kompresji kodekami "bezstratnymi"
TAK
- czy na możliwość takiej kompresji ma wpływ czy materiał jest w postaci cyfrowej (z kamery miniDV) czy analogowej (kaseta VHS)
Z tego co wiem to nie można kompresowac w locie materiału przesyłanego cyfrowo za pomoca FireWire , można za to analogowy który przesyła się za pomoca tunerów TV bądz kart video,albo tez kart graficznych z wejściem video.

_________________
***Koreańczyków jest dwóch ale nie są braćmi mimo że obaj jedzą gruszki***


wtorek, 1 lipca 2003, 21:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 12 kwietnia 2003, 23:59
Posty: 22
Lokalizacja: Białystok
Post 
Leon zawodowiec napisał(a):
...Z tego co wiem to nie można kompresowac w locie materiału przesyłanego cyfrowo za pomoca FireWire , można za to analogowy który przesyła się za pomoca tunerów TV bądz kart video,albo tez kart graficznych z wejściem video.


To być może właśnie do zgrywania materiału cyfrowego odnosiły się słowa, które przeczytałem na tym forum, a które brzmiały mniej wiecej tak, że "...przy współczesnych komputerach nie ma możliwosci kompresowania materiału video w czasie rzeczywistym" i dlatego byłem przekonany, że w czasie rzeczywistym nie da się skompresować filmu.
A swoją drogą dlaczego tak się dzieje, że z karty TV da się skompresować "na żywo", a poprzez F/W już nie?
Czy to co trafia do komputera poprzez np. kartę TV jest "bardziej obrobione" niż sygnał cyfrowy? Przecież materiał cyfrowy jest chyba bardziej strawny komputerowi niż analogowy :?: .


wtorek, 1 lipca 2003, 21:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
No cóż dlaczego nie da się kompresowac w locie przesyłając materiał przez FireWire?To sa moje domysły więc jak się mylę to prosze o sprostowanie:

Jeśłi przesyłamy materiał z kamery analogowej to za proces jego digitalizacji odpowiada badź to tuner tv,bądź karta z wejściem video albo specjalistyczna karta video.W zależności jakie parametry podamy(rozdzielczość materiału,kodek) taki otrzymamy plik.

Natomiast w cyfrowych kamerach to sama kamera jest odpowiedzialna za proces digitalizacji, to jej elektronika digitalizuje nam materiał (stopień kompresji jest ustalony z góry i wynosi 5:1)
FireWire którym przesyłamy materiał z kamery na HDD jest niczym innym jak portem do PRZESYŁANIA DANYCh tak samo jak port szeregowy,równoległy czy USB z jedną różnicą ma większą przepustowość.Tak więc jak narazie nie można kompresowac danych które sa przesyłane tym portem.Dopiero w programie do montażu możemy sobie skompresowąc plik bądz przerobic na inny format.

_________________
***Koreańczyków jest dwóch ale nie są braćmi mimo że obaj jedzą gruszki***


wtorek, 1 lipca 2003, 22:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post KOMPRESJA
Witajcie.

Juz nie raz o tym pisałem - w każdym razie materiał z kamery DV spokojnie można kompresować w locie do formatu mpeg1 czy mpeg2 za pomocą prostego Ulead Video Studio 7.
szczerze mówiąc przedtem powątpiewałem w taka mozliwość. Dopiero przez przypadek ściągając UVS7 zamiast docelowego formatu DV wrzuciłem mpeg2 i efektem był plik w formacie DVD. Bez żadnego problemu.
Dodam jeszcze że to wszystko można zrobić już na Duronie 1200 (lub nawet niżej - nie próbowałem). Myślę że wychodzi tu zaleta kodeka mpeg zawarta w UVS7 - kodek jest wydajny i zarazem oferuje niezłą jakość kompresji.
Polecam. Oczywiście podobną operację można przeprowadzić w Ulead Media Studio Pro 7 ale tam program do nagrywania jest wybitnie nieintuicyjny.

Pozdrawiam

emes


środa, 2 lipca 2003, 08:39
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
O to nie wiedziałem, a mozna do DivX,Xvid itd???

_________________
***Koreańczyków jest dwóch ale nie są braćmi mimo że obaj jedzą gruszki***


środa, 2 lipca 2003, 11:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Cześć.
Do divx się nie da, przynajmniej na UVS7. Za to do DVD i VCD w locie bez problemu. Mówimy o kompresji w locie filmu wysłanego przez łącze DV z kamerki DV. Z wyjścia analogowego kamerki da się skompresować obraz w locie do divx za pomocą karty z wejściem TV, np. ATI.


środa, 23 lipca 2003, 16:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
to znaczy ze przy zgrywaniu materialu z kamery DV i kompresji w locie nie mozna uzyskac rozdzielczosci pelnego PAL tylko co najwyzej jak w SVCD ?


środa, 27 sierpnia 2003, 23:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Również Movie Factory 2 ma taką możliwość aby zrobić przechwyt z FiWi na mpeg tylko nie sprawdziłem jak to wygląda czasowo.

_________________
xxx


środa, 27 sierpnia 2003, 23:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL