Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 09:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Z PAL na NTSC 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 stycznia 2008, 11:37
Posty: 14
Post Z PAL na NTSC
Mam pytanie. W Studio 12 Pinnacla zrobiłem film. Materiał wyjściowy miałem w DVPAL. Materiał wyjściowy wyszedł również w PAL (DVD). Jedną płytę muszę zrobić w NTSC. Jedzie do USA. I mam problem jak przerobić z PAL na NTSC zachowując jakość PAL. Najgorsze, że nie mam tego później czym sprawdzić czy wszystko jest OK. Może ktoś spotkał się już z taką zagwozdką. A może znacie jakiś zakład na terenie Łodzi gdzie robią takie konwersje. Przecież jak się chce napić piwa nie potrzeba od razu kupować browaru.


poniedziałek, 18 maja 2009, 21:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post Re: Z PAL na NTSC
Ale pinnacle 12-cie robi to super :lol: Jakość idealna pal czy ntsc > sprawdzisz to na każdym odtwarzaczu DVD i każdym TV > wszystkie TV LCD i Plazma oraz odtwarzacze DVD automatycznie czytają te formaty :P
Tak więc masz gorzelnie tylko chyba kufla nie masz :lol:

Moje ulubione reklamy :lol:
http://www.znalezionewsieci.pl/video/pi ... nka-reklam

W Meksyku wideo-filmowcy też robią na Pinnacle :lol: ich filmiki z parków wodnych itd.
A tak na marginesie bez problemu możesz w jednym projekcie łączyć te materiały razem pal+ntsc i wypalać płytę w jakim chcesz formacie . A tyle czasu chyba masz ? zielony pasek na lini czasu > aż sobie pinnacle to przerenderuje/przeconwerteruje ten plik do ustawień projektu .

Czyli przestaw się w ustawieniach projektu z pal na ntsc > ważne< zamknij pinnacle ( to potwierdzenie dokonania zmian w ustawieniach ) > odtwórz ponownie pinnacle i odpal swój projekt pal , ale już w ustawieniach ntsc .

_________________
Obrazek


poniedziałek, 18 maja 2009, 21:50
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 stycznia 2008, 11:37
Posty: 14
Post Re: Z PAL na NTSC
Z kamery zgrywa w PALu. Projekt tworzy również z plików w PALu. Nie mogę skojarzyć gdzie w ustawieniach projektu jest możliwość zmiany ilości ramek. Aż muszę się jutro przyjrzeć. Niestety Studio mam w pracy. Jeszcze dodam, że owszem sprzęt PALowski czyta NTSC. Lecz NTSCowy chyba nie, były sygnały, że płyt w PALu nie można odtwarzać w Kanadzie.


poniedziałek, 18 maja 2009, 22:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post Re: Z PAL na NTSC
Ustawienia projektu wszystko znajdziesz . Ważne > po dokonaniu zmiany na ntsc > OK. i zamknij pinnacle . A jak sprawdzić ? czy bedzie ok. ?
płytę będzie wypalać przy ustawieniach ntsc 29,9 kl/s 720*480 i chyba 4000 kb/s coś takiego mi automat ustawił .

_________________
Obrazek


poniedziałek, 18 maja 2009, 22:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 stycznia 2008, 11:37
Posty: 14
Post Re: Z PAL na NTSC
Wielkie dzięki. Właśnie przeczytałem podręcznik. Czyli ustawić: NTSC ? standardowe. Jeszcze jest NTSC ? progresywne (co to właściwie jest?)


poniedziałek, 18 maja 2009, 23:22
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 stycznia 2008, 11:37
Posty: 14
Post Re: Z PAL na NTSC
Jestem po całym dniu zmarnowanym na zabawę ze Studiem. Tak jak poprzednie wersje okazał się do d?. Po pierwsze projektu zrobionego jako PAL nie można skonwertować do NTSC. Trzeba cały projekt robić od nowa. Każda ingerencja w projekcie kończy się powolnym renderowaniem materiału w tempie x 1,5. Nawet dodanie pliku z filmem, jako pierwsza czynność, kończy się jego powolnym mieleniem. Najgorsze jest to, że po dodaniu przejść występują jakieś zakłócenia w powtarzaniu kilku ostatnich klatek, widać to i jest bardzo wkurzające. Każde wyjście z projektu i powrót do pracy po wczytaniu kończy się ponownym mieleniem. Te błędne przejścia są prawdopodobnie błędami programu. Pamiętam, że już to było w którejś poprzedniej wersji. A już miałem nadzieję, że Pinnacle zaczęło wreszcie dbać o klienta. Wszystkie błędy z poprzednich wersji, które mnie wkurzały, przy pracy z PALem poprawili i pracuje się teraz dobrze. I nie jest to wina komputera, jak cały czas wmawia dystrybutor przy każdej sp? wersji, tylko wina programu. Teraz pracuję na komputerze z dwurdzeniowym procesorem 3GHz 4 GB RAMu. Komputer jest tylko do edycji i dla pewności, przy błędach, instaluję obraz systemu. Jestem po prostu wściekły.


wtorek, 19 maja 2009, 18:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Z PAL na NTSC
moim zdaniem niepotrzebnie się męczysz. odtwarzacz NTSC powinien łyknąć PAL i wyświetlić to być może nawet z lepszą jakością niż zrobiłby to taki program. o konwersji PAL->NTSC i odwrotnie napisano tomy publikacji i istnieje kilka sposobów na mniej lub bardziej skuteczną czy skomplikowaną konwersję. nie sądzę aby studio potrafił zrobić to dobrze.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


wtorek, 19 maja 2009, 18:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post Re: Z PAL na NTSC
Cytuj:
Trzeba cały projekt robić od nowa.
Zamień projekt na plik wideo Avi/dv pal > po otrzymaniu pliku wideo > zmień ustawienia projektu na ntsc i zamknij pinnacle > odtwórz pinnacle wklej plik wideo > renderowanie 1 godz. zajmie około 20 minut na 3 Ghz procesorze i 2G ram . Dodasz menu i już możesz wypalać płytę DVD w ntsc > teraz będą ustawienia zgodne .

p.s. Przepraszam , że wprowadziłem w błąd , masz rację to nie projekty tylko plik wideo i jest OK.. Myślałem , że każdy stosuje metodę kopiuj wklej :oops:

_________________
Obrazek


wtorek, 19 maja 2009, 23:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 stycznia 2008, 11:37
Posty: 14
Post Re: Z PAL na NTSC
Wreszcie zrobiłem. Nie da się ukryć, że studio jest od lat programem niedopracowanym. Wszystkie błędy są zwykle niepoprawiane. Bardzo chętnie natomiast wypuszcza się nowe wersje, też z błędami. Kasa, kasa ponad wszystko. Chociaż muszę przyznać, że przypominając sobie przeboje ze Studiem 7 i moje konferencji z dystrybutorami na Polskę. To wersja 12 jest naprawdę znośna, chociaż się zawiesza przy tworzeniu obrazu płyty, ale już opanowałem pewne triki i da się robić.


środa, 20 maja 2009, 18:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1460
Post Re: Z PAL na NTSC
Cytuj:
chociaż się zawiesza przy tworzeniu obrazu płyty

Rozwiązanie banalnie prost :P podmiana folderu Programs :P na czas tworzenia płyty . Przy bardzo skomplikowanych operacjach jak pinnacle ma zadane wiele różnych operacji :P blokuję 3 klawiszami ( około 2sek. ) :P Ctrl+Shift+Home no i co dobre z tego ? , że wiem ile czasu mam wolnego :lol:
p.s. Chyba powinno się napisać > sztuczki/kruczki w pinnacle :lol: które ułatwiają życie > szalonym męczycielom pinnacle .

p.s. Jak dla mnie numerek 12-cie jest najlepszym dziełem z serii Pinnacle , ale do materiałów SD brak jakichkolwiek problemów ??? .

_________________
Obrazek


środa, 20 maja 2009, 19:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL