Teraz jest poniedziałek, 17 czerwca 2019, 17:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 kwadraty na zgrywanym materiale 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 2 sierpnia 2009, 17:02
Posty: 1
Post kwadraty na zgrywanym materiale
Dzien dobry,
mam pytanie w zwiazku ze zgrywanie materiału filmowego na dysk komputera. Od pewnego czasu zaczęły mi się pojawiać po zgraniu kwadraciki przez ulamek sekundy w przypadkowych miejscach- czasem towarzyszy im [ sa zazwyczaj razaco-zielone] wysoki dzwiek zaklocajacy odbior materialu. Na poczatku myslalam, ze jest to wina magnetowidu cyfrowego[ choc wczesniej nie pojawialy sie] wiec zaczelam zgrywac przez kamere- jednak i tu [choc mniej] dalej sie pojawiaja. Nie jest to uszkodzenie kasety w 1 miejscu, poniewaz zgrywajac material ponownie, kwadraty w danym miejscu nie pojawiaja sie- przenosza sie gdzies indziej;) jest to strasznie meczace, gdyz nie zawsze udaje mi się wylapac wszystkie.

Na pewno wiecie co to moze oznaczac;) prosze o pomoc,
pozdrawiam

p.s. program Edius3

zgrywanie Canopus dv capture


niedziela, 2 sierpnia 2009, 17:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 23 grudnia 2007, 15:21
Posty: 18
Lokalizacja: mazowieckie
Post Re: kwadraty na zgrywanym materiale
dropy, chyba każdy przez to przechodził. Najczęstsza przyczyna to kiepska kaseta, rozregulowana kamera, zabrudzona głowica. Zmień kasetę i spr czy pomogło. Może się skończyć na serwisie, regulacja toru taśmy i czyszczenie kamery. Nakupiłem kaset Sony Premium i też się z tym męczę. Mam nadzieję że na sony excellence będzie lepiej. Jak używałem TDK - też najtańszych, to nie występowały dropy.
zresztą po googlaj, poczytaj, jest sporo na ten temat - dropy, pikseloza, etc


niedziela, 2 sierpnia 2009, 17:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: kwadraty na zgrywanym materiale
Kup kasetę czyszczącą, koszt niewielki a całkiem możliwe że wyjaśni sprawę.

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


środa, 19 sierpnia 2009, 17:57
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL