Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 05:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Wielki problem z procoderem 2.0 i dzwiekiem 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Wielki problem z procoderem 2.0 i dzwiekiem
Witma mam wielki problem i juz pomalu mysle o tym zeby sie pociac przy komputerze. Problem wyglada tak mam material z sali weslenej... zespol gra glosno i w ap 6.5 slychac delikatne trzeski niekiedy w dolach ale naprawde trzeba sie wsuchac zeby to zauwazyc... natomiast po skompresowaniu trzeszczy caly czas i to dosyc glosno i juz jest to latwe do uslyszenia:( co robic??? prosze o pomysly... jak woglole przyciszyc caly material przy kompresowaniu bo jest glosno, glosnie niz normalne programy w tv... prosze o pomoc bo wychodze z siebie ???


wtorek, 4 sierpnia 2009, 22:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Wielki problem z procoderem 2.0 i dzwiekiem
Zmniejsz głośność materiału na etapie edycji w Premiere, jest tam taka prosta funkcja normalizowania natężenia dźwięku.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 5 sierpnia 2009, 18:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 7 sierpnia 2009, 02:01
Posty: 31
Post Re: Wielki problem z procoderem 2.0 i dzwiekiem
Montażysta Darek A. napisał(a):
Zmniejsz głośność materiału na etapie edycji w Premiere, jest tam taka prosta funkcja normalizowania natężenia dźwięku.

To nic nie pomoże, należy wyeksportować film do 2 plików, a następnie plik audio znormalizować w programie do dźwięku.

_________________
Panasonic AJ-SPX800E
Sony PMW-EX3
2 x Canon 5D MK. II + obiektywy
Mac Pro 2x3.2GHz Quad-Core Intel Xeon
3 x GTX 285
8 x 1,5TB Raid
16GB OCZ RAM1600MHz
3 x 3090WQXi
Final cut studio7 + motion4 + Soundtrack Pro3 + Color1,5 + Compressor3,5 + DVD Studio Pro4


piątek, 7 sierpnia 2009, 02:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Wielki problem z procoderem 2.0 i dzwiekiem
Jaka będzie różnica w normalizacji dźwięku między tym, a tym sposobem po za tym, że teraz będzie miał dźwięk osobno? (porażka) :(
Składowym Premiere 6.5 jest również edytor audio i nie odbiega on tą funkcją od samodzielnych aplikacji do montażu dźwięku.
Ratowałem przesterowane zdjęcia w ten sposób wielokrotnie, bo niczym innym nie mogli zrobić i nie wyssałem tej podpowiedzi z palca.
ivamos - co skłania Cię do stwierdzenia, że "to nic nie pomoże" (czy tylko tak chciałeś sobie coś napisać...)? :mrgreen:

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 7 sierpnia 2009, 04:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 7 sierpnia 2009, 02:01
Posty: 31
Post Re: Wielki problem z procoderem 2.0 i dzwiekiem
Montażysta Darek A. napisał(a):
ivamos - co skłania Cię do stwierdzenia, że "to nic nie pomoże" (czy tylko tak chciałeś sobie coś napisać...)? :mrgreen:
Nie, miałem na myśli, że i tak będzie słychać trzaski :!: Spróbuj Sound Forgem znormalizować. Świetnie nadaje się do tego typu spraw.

_________________
Panasonic AJ-SPX800E
Sony PMW-EX3
2 x Canon 5D MK. II + obiektywy
Mac Pro 2x3.2GHz Quad-Core Intel Xeon
3 x GTX 285
8 x 1,5TB Raid
16GB OCZ RAM1600MHz
3 x 3090WQXi
Final cut studio7 + motion4 + Soundtrack Pro3 + Color1,5 + Compressor3,5 + DVD Studio Pro4


piątek, 7 sierpnia 2009, 11:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Wielki problem z procoderem 2.0 i dzwiekiem
ivamos napisał(a):
Nie, miałem na myśli, że i tak będzie słychać trzaski :!: Spróbuj Sound Forgem znormalizować. Świetnie nadaje się do tego typu spraw.


To też nic nie pomoże :) Przecież chodzi o trzaski, a normalizacja ma się do tego nijak.
Możesz napisać jak poradzić sobie z przesterami w Sound Forge?

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


sobota, 15 sierpnia 2009, 23:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post Re: Wielki problem z procoderem 2.0 i dzwiekiem
andrzej_men napisał(a):
(...)Przecież chodzi o trzaski, a normalizacja ma się do tego nijak.(...)

To pomoże :-) Bo najprawdopodobniej trzaski są wynikiem przesteru, z którym nie poradził sobie Procoder.
I dlatego propozycja użycia innego programu, który jest do tego stworzony.

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 07:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Wielki problem z procoderem 2.0 i dzwiekiem
Tak naprawdę, to andrzej_men ma zupełną rację, gdyż dźwięk przesterowany, to zapis zniekształconego audio w skrajnych partiach głośności i bez znaczenia jest czy będziemy go ściszać, czy zgłaśniać (normalizować) zniekształcenie nadal pozostanie.
ProCoderowi tak naprawdę obojętne jest, czy dźwięk będzie głośno, czy też wyjątkowo cicho, gdyż jest to jedynie typowy kompresor nie ingerujący w parametry plików.
Trzeba by użyć dobrego programu do edycji audio, potrafiącego odciąć wybraną krzywą wykresu parametru samego przesteru, określić charakterystykę tego przydźwięku i usunąć, lub zmniejszyć go w całości audio.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 10:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: Wielki problem z procoderem 2.0 i dzwiekiem
koledzy dzieki za pomoc bede probowal jakos znormalizowac ten dzwiek w ap... tylko to niesa wyniki przesteru na tym weselu tylko takie delikatne trzeski mam na kazdym od jakiegos czasu wsumie od kiedy przesiadlem sie na matroxa x100 i montuje na ap6.5 wczesniej na ap 6.0 niebylo zadnych problemow.... darku mozesz powiedziec wiecej gdzie szukac tej normalizacji dzwieku


poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 13:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL