Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 09:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Konwersja plików AVCHD do SD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 sierpnia 2006, 18:34
Posty: 37
Post Konwersja plików AVCHD do SD
Czym konwertować pliki MTS z Panasonica 151 do formatu DV bez starat jakości. Ja konwertuję Mainconceptem AVCHD transcoder 2.1 wszystko jest dobrze ale obraz jest mało ostry (rozmyty) a dla mnie potrzebna jest jakość taka jak z kamery Panasonica DVX100 w DV, ponieważ muszę montować obraz z tych dwuch kamer. Czym to zrobić ? jak uzyskać jakość taką jak w dvx 100?


wtorek, 10 listopada 2009, 19:19
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Konwersja plików AVCHD do SD
a jakie proporcje obrazu DV cię interesują? 16x9 squeeze? letterbox? 4x3? interlace? progressive?
w jakim formacie będzie nagrany AVCHD, 1080i50?
prawdopodobnie z mojego rozwiązania nie skorzystasz, ale spróbować można.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


wtorek, 10 listopada 2009, 19:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 sierpnia 2006, 18:34
Posty: 37
Post Re: Konwersja plików AVCHD do SD
GrassHoppeR napisał(a):
a jakie proporcje obrazu DV cię interesują? 16x9 squeeze? letterbox? 4x3? interlace? progressive?
w jakim formacie będzie nagrany AVCHD, 1080i50?
prawdopodobnie z mojego rozwiązania nie skorzystasz, ale spróbować można.

pozdrawiam
AVCHD, 1080i50? z Panasonica 151 trzeba przekonwertować do DV 4x3 i to ma być połaczone z 4x3 z dvx 100


wtorek, 10 listopada 2009, 20:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 sierpnia 2006, 18:34
Posty: 37
Post Re: Konwersja plików AVCHD do SD
neckali15 napisał(a):
GrassHoppeR napisał(a):
a jakie proporcje obrazu DV cię interesują? 16x9 squeeze? letterbox? 4x3? interlace? progressive?
w jakim formacie będzie nagrany AVCHD, 1080i50?
prawdopodobnie z mojego rozwiązania nie skorzystasz, ale spróbować można.

pozdrawiam
AVCHD, 1080i50? z Panasonica 151 trzeba przekonwertować do DV 4x3 i to ma być połaczone z 4x3 z dvx 100
wszystko interlance


wtorek, 10 listopada 2009, 20:10
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Konwersja plików AVCHD do SD
w takim razie trzeba obciąć boki, bo HD jest w 16x9, zgadza się? było kręcone z uwzględnieniem tego faktu?

_________________
Obrazek


wtorek, 10 listopada 2009, 20:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 sierpnia 2006, 18:34
Posty: 37
Post Re: Konwersja plików AVCHD do SD
GrassHoppeR napisał(a):
w takim razie trzeba obciąć boki, bo HD jest w 16x9, zgadza się? było kręcone z uwzględnieniem tego faktu?
Tak Grass, wiem że boki trzeba obciąć to ja wiem ,mi chodzi o fakt taki że obraz z konwertowany z pliku AVChd do DV 4;3 jest złej jakości jakości znacznie gorszej od takiego samego obrazu z dvx 100


wtorek, 10 listopada 2009, 21:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Konwersja plików AVCHD do SD
niestety wiem, często jest ten temat poruszany. dlatego zamiast używać gotowych rozwiązań piszę skrypty w AviSynth, które taką konwersję robią bez zająknięcia, np. tak:
Kod:
directshowSource("G:\STREAM\00019.MTS")
Load_Stdcall_plugin("C:\Program Files\AviSynth 2.5\plugins\yadif.dll")
assumetff
yadif(mode=1)                #50i->50p
lanczosresize(960,576)       #zmniejszenie do wysokości PAL (par=1,067)
crop(120,0,720,0)            #przycięcie do szerokości PAL
assumetff
SeparateFields
SelectEvery (4,1,2)          #przeplot na bottom
Weave
niestety, żeby zastosować tę metodę trzeba zainstalować odpowiedni kodek (np. CoreAVC), Haali media splitter, AviSynth. można też skorzystać z mencodera w analogiczny sposób jak w skrypcie, ale mencoder może źle odczytywać AVCHD z Panasonica. najlepiej wrzuć jakiś krótki pliczek MTS gdzie będzie i trochę ruchu ale i trochę stabilności aby móc ocenić efekt. przekonwertuję i sprawdzimy.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


wtorek, 10 listopada 2009, 23:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 sierpnia 2006, 18:34
Posty: 37
Post Re: Konwersja plików AVCHD do SD
GrassHoppeR napisał(a):
niestety wiem, często jest ten temat poruszany. dlatego zamiast używać gotowych rozwiązań piszę skrypty w AviSynth, które taką konwersję robią bez zająknięcia, np. tak:
Kod:
directshowSource("G:\STREAM\00019.MTS")
Load_Stdcall_plugin("C:\Program Files\AviSynth 2.5\plugins\yadif.dll")
assumetff
yadif(mode=1)                #50i->50p
lanczosresize(960,576)       #zmniejszenie do wysokości PAL (par=1,067)
crop(120,0,720,0)            #przycięcie do szerokości PAL
assumetff
SeparateFields
SelectEvery (4,1,2)          #przeplot na bottom
Weave
niestety, żeby zastosować tę metodę trzeba zainstalować odpowiedni kodek (np. CoreAVC), Haali media splitter, AviSynth. można też skorzystać z mencodera w analogiczny sposób jak w skrypcie, ale mencoder może źle odczytywać AVCHD z Panasonica. najlepiej wrzuć jakiś krótki pliczek MTS gdzie będzie i trochę ruchu ale i trochę stabilności aby móc ocenić efekt. przekonwertuję i sprawdzimy.

pozdrawiam
Witam skorzystałem tego twojego skryptu i wszystko jest ok.Ale co zmienić w tym skrypcie aby po konwersji plik miał proporcje 16/9 ? możesz napisać skrypt aby tak było? bo ten co napisałeś konwertuje mi do 4;3. Dziękuję


piątek, 26 lutego 2010, 22:32
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Konwersja plików AVCHD do SD
o to chyba chodziło, nie? ;)
zmień na lanczosresize(720,576) i wywal crop'a.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


sobota, 27 lutego 2010, 12:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 sierpnia 2006, 18:34
Posty: 37
Post Re: Konwersja plików AVCHD do SD
GrassHoppeR napisał(a):
o to chyba chodziło, nie? ;)
zmień na lanczosresize(720,576) i wywal crop'a.

pozdrawiam
Witam,zmieniłem to co napisałeś i wraz wychodzi mi 4/3

Kod:
directshowSource("E:\STREAM\00019.MTS")
Load_Stdcall_plugin("C:\Program Files\AviSynth 2.5\plugins\yadif.dll")
assumetff
yadif(mode=1)                #50i->50p
lanczosresize(720,576)       #zmniejszenie do wysokości PAL (par=1,067)
assumetff
SeparateFields
SelectEvery (4,1,2)          #przeplot na bottom
Weave



Tak to wyglada po zmianie,popraw jeśli coś źle zrobilem


niedziela, 28 lutego 2010, 00:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Konwersja plików AVCHD do SD
PAL DV jest zawsze 720x576. ten obraz nie jest 4x3 tylko nie ma ustawionego PAR (proporcji pixela) rozciągającego obraz do 16x9. skrypt jest OK.

_________________
Obrazek


niedziela, 28 lutego 2010, 12:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 sierpnia 2006, 18:34
Posty: 37
Post Re: Konwersja plików AVCHD do SD
a gdzie( w czym) należy ustawić par aby proporcje były 16;9.


niedziela, 28 lutego 2010, 14:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 3 sierpnia 2006, 18:34
Posty: 37
Post Re: Konwersja plików AVCHD do SD
GrassHoppeR napisał(a):
PAL DV jest zawsze 720x576. ten obraz nie jest 4x3 tylko nie ma ustawionego PAR (proporcji pixela) rozciągającego obraz do 16x9. skrypt jest OK.
Grass,dopiero teraz powróciłem do skryptów które mi napisałeś ( te w poprzednich postach) już radzę sobie z nimi.Problemem jest brak ścieżki audio. Wiec prośba do Ciebie Grass, co należy dopisać do skryptu lub jaki plugin zastosować aby była ścieżka audio.Dziękuję


niedziela, 27 czerwca 2010, 11:25
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 11:03
Posty: 157
Post Re: Konwersja plików AVCHD do SD
Ma pytanie czy można jakoś zmienić ustawienia VirtualDub żeby wykorzystywał procesor wielordzeniowy :?:


środa, 7 lipca 2010, 17:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1284
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Konwersja plików AVCHD do SD
Cytuj:
czy można jakoś zmienić ustawienia VirtualDub żeby wykorzystywał procesor wielordzeniowy

Szukaj w ustawieniach kodeka (np. w xvidzie to jest: other opions-> "number of threads").


środa, 7 lipca 2010, 17:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL