Teraz jest poniedziałek, 17 czerwca 2019, 17:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 DVD dual a odtwarzacze?? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 24 września 2008, 23:17
Posty: 47
Post DVD dual a odtwarzacze??
witam mam dylemat bo potrzebuuje wypalić 1 płyte ze ślubu na płytce DVD dual bo na normalnej 4.7 jakość wyświetla że niska będzie ;/ (60% , 5300 kb/s) więc wpadlem na pomysł nagrania tego na DVD dual :) wtedy mam jakość 100% i 8500 kb/s więc ok :)
ale mam pytanie czy wszystkie stacjonarne odtwarzacze DVD i te w komputerach też odtworzą taką płytkę?
czy może być z tym problem ;/ ??
Pytam bo robię wesele siostry i nie wchodzi w kwestie wersja że zrobie i pół rodziny nie obejrzy ;/

Ps. nie wiedziałem w jakim dziale....
dzięki za pomoc :) pozdrawiam


czwartek, 10 grudnia 2009, 01:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: DVD dual a odtwarzacze??
Chyba trudno obecnie znaleźć odtwarzacz, który nie odtwarzałby płyt DL, no może jakieś "stare trupy" sprzed lat, choć zdarzyło mi się to na laptopie ASUS zakupionym 2 lata temu.Najlepiej zrób dwie wersje.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 10 grudnia 2009, 09:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: DVD dual a odtwarzacze??
a ile materialu jest do zmieszczenia (czas)


czwartek, 10 grudnia 2009, 12:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 24 września 2008, 23:17
Posty: 47
Post Re: DVD dual a odtwarzacze??
no właśńie sporo ;/ bo 1 godzina i 50 minut .... mógłbym to zrobić na 2 oddzielnch ale psuje mi to całą koncepcje bo już sobie pozakładałem jak się poszczególne płyty mają zaczynać..;/ boję się właśnie o te "stare trupy" co nie odpalą ;/


czwartek, 10 grudnia 2009, 13:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: DVD dual a odtwarzacze??
Tu nie ma idealnego rozwiązania. Film jest za długi, aby nagrać go na jednym DVD i cieszyć się dobrą jakością. Jeśli bardziej zależy Ci na kompatybilności nagraj na dwóch DVD. Jeśli nagrasz na DVD DL, to myślę, że problem może być tylko z jakimś pojedyńczym przypadkiem, wówczas jeśli by Ci zależało mógłbyś ponownie zakodować na "tradycyjną" DVD dla tej osoby, niestety stracisz na tym trochę czasu. Nie napisałeś jakim softem dysponujesz, do takiego zadania Premiere i Encore CS4 nadawałyby się znakomicie - nie trzebaby robić 2 razy authoringu.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 10 grudnia 2009, 14:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: DVD dual a odtwarzacze??
majac adobe media encoder lub canopus procoder jednak pokusilbym sie o zrobienie jednej zwyklej plyty 2h i odpowiednika na double layer
jakosc w pierwszym przypadku wcale nie musi byc do d.... zalezy od materialu , wtedy zrobic dwie wersje i jak ktos sobie nie poradzi z 8 gigowa plyta to mu wyslac gorszy jakosciowo odpowiednik na zwyklej plycie


czwartek, 10 grudnia 2009, 15:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 24 września 2008, 23:17
Posty: 47
Post Re: DVD dual a odtwarzacze??
filmy robie w pinnacle 14, i do tego mam nero.... mówicie o Adobe Encore.... to tak poza tym tematem może możecie mi pomóc w tej kwesti??
http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=28&t=29537
bo nikt mi póki co nie odpisał a to dosyć ważne dla mnie....


no i nie wiem nagrywać na dwóch płytach ten materiał czy na jendej dual... mam duży dylemat a co do jakości na jedne boje się że byłaby zbyt niska to tylko 60 % a moja kamera nie jest super jasna więc myślę że nie byłoby najlpiej....


czwartek, 10 grudnia 2009, 20:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: DVD dual a odtwarzacze??
moze sprawdz na forum aftereffect-a, mysle ze tam ci dokladnie wyjasnia jak to ogarnac, bo to co pokazujesz w tym drugim temacie to kompozycja, nie widac w tym filmie jak sie sprawuje jako menu

nie uzywaj nero do enkodowania bo rzeczywiscie jakosc bedzie kiepska, sprawdz tmpegencoder , to jest bardzo przyzwoity program i wypluwa bardzo dobra jakosc, uzywa cuda, takze i dopal jest, najtansze rozwiazanie jesli nie masz kasy na procodera czy adoba


czwartek, 10 grudnia 2009, 22:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: DVD dual a odtwarzacze??
Degenerado napisał(a):
majac adobe media encoder lub canopus procoder jednak pokusilbym sie o zrobienie jednej zwyklej plyty 2h i odpowiednika na double layer
jakosc w pierwszym przypadku wcale nie musi byc do d.... zalezy od materialu , wtedy zrobic dwie wersje i jak ktos sobie nie poradzi z 8 gigowa plyta to mu wyslac gorszy jakosciowo odpowiednik na zwyklej plycie


Przemyślałem sprawę, i zgadzam się z Degenerado. Jeśli ktoś np. ma stare DVD, telewizorek sprzed 8 lat 24'', to przecież nie będzie narzekał na jakość obrazu. Ja (i chyba wielu z Was) jesteśmy trochę zboczeni na punkcie jakości, nie wyobrażamy sobie że są ludzie, którzy nie zauważą tych różnic i subtelności.
Tak więc reasumując podpisuję się pod Degenerado tym badrziej, że podpowiedział sensowny encoder :wink:

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 10 grudnia 2009, 22:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 24 września 2008, 23:17
Posty: 47
Post Re: DVD dual a odtwarzacze??
ale w zasadzie to robię film ze ślubu siostry.... i zależy mi na jakości jak w żadnym innym przypadku.... cały film ma być dobrze zrobiony to na jakości też nie chcę sempić... co do wyprowadzania materiału od zawsze jak montuje filmy (1,5 roku) robiłem to w pinnacle 11 i była bardzo dobra, aktualnie od 2 tygodni mam pinnacle 14 i planuje również nim wyprowadzać cały materiał... :)
więc dalej nie wiem co mam robić.... za dużo opcji bo aż dwie;/


już się zalogowałem na After effetcs forum - zobaczę czy mi tam pomogą ;) hehe


piątek, 11 grudnia 2009, 03:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: DVD dual a odtwarzacze??
no tak ale od samego materialu tez zalezy jak sie skompresuje i w jakim stopniu, widzialem plyte 4.3 gb z weselem prawie 3 godziny i jakosc byla dobra, jak masz na calej dlugosci slubu/wesel obraz super doswietlony, duze kontrasty to nie da rady, natomiast jak masz zabawe bez dodatkwoego oswietlenia, wszystko jest w polmroku to mozna sprobowac to upakowac

1. jak nie chesz miec zadnych klopotow tylko 100% pewnosci zrob dwie plyty i po zawodach
2. jesli wezmiesz pod uwage ze odtwarzacze dvd stacjonarne duzo wczesniej czytaly plyty 8giga niz wypalaly ich odpowiedniki nagrywarki to kup verbatimy 8gb -R, wrzuc wszystko na jedna plyte, wypal ja z najmniejsza mozliwa predkoscia, na punk przejscia miedzy layerami ustaw sobie chapter najlepiej taki ze scena ktora sie konczy zjezdza do czerni i wycisza dzwiek a scena ktora sie zaczyna , pojawia sie od czarnego a dzwiek nabrzmiewa, czasami stacjonarne odtwarzacze szarpia przy przejsciu na drugi layer a ten trick w razie czego to maskuje
3. ustaw zmienny bitrate tak zeby dopasowac do malej plyty dvd material, zrob iso i sprawdz jaka jest jakosc


piątek, 11 grudnia 2009, 04:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 24 września 2008, 23:17
Posty: 47
Post Re: DVD dual a odtwarzacze??
odnośnie punktu 3 - zmienny bitrare w przypadku nagrania całego materiału na małą "4.7 GB" płytę?? dobrze zrozumiałem?


piątek, 11 grudnia 2009, 13:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: DVD dual a odtwarzacze??
tak, zmienny bitrate i dwa przebiegi
jaki encoder uzyjesz ?


piątek, 11 grudnia 2009, 14:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: DVD dual a odtwarzacze??
Jest też inne rozwiązanie:
Podziel cały film w mniej więcej połowie i wypal dwa krążki jednowarstwowe.
Bitrate będziesz mógł dać dzięki temu maksymalne jakie zawiera standard DVD-Video, czyli 9200, bo to co napisałeś, nie jest prawdą:
konradward napisał(a):
wtedy mam jakość 100% i 8500 kb/s więc ok

Nie ma takiego pojęcia w DVD - jakość 100%.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 11 grudnia 2009, 17:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 24 września 2008, 23:17
Posty: 47
Post Re: DVD dual a odtwarzacze??
co do encodera to w zasadzie żadnego nie używam, bo jak pisałem każdy film zawsze wyprowadzam w pinnaclu.... co do 100% to takie pinnaclowe okreśłenie heh :P jest tam przy wypalaniu napisane obok bitrare, jaka stara jest w jakości :) źle to ująłem wcześniej ale to z przywyczajenia :)


sobota, 12 grudnia 2009, 03:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL