Teraz jest poniedziałek, 24 czerwca 2019, 15:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 jak skompresować HD do SD FHA? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 14 września 2009, 22:50
Posty: 55
Lokalizacja: Poznań
Post jak skompresować HD do SD FHA?
Mam pytanie odnośnie formatu SD 720x576 16:9 FHA
jeśli mam materiał HD 16:9 (1920x1080), który docelowo ma być skompresowany do SD 16:9,
ale (i tu zagadka) 720x576 - przecież to jest format 4:3

Wyczytałem że FHA (Full-Height Anamorphic) to jest właśnie 720x576 16:9
nie bardzo to rozumiem jeśli chodzi o proporcje obrazu, a tym bardziej nie wiem jak mam mój materiał zapisać do SD 720x576 16:9 FHA?

Ktoś może lepiej się w tym orientuje?


czwartek, 17 grudnia 2009, 16:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: jak skompresować HD do SD FHA?
Tak większość tu obecnych orientuje się w tym temacie bardzo dobrze.
720 X 576, to także nie jest proporcja 4:3, o co w tym wszystkim chodzi bez problemu dowiesz się tu na forum, wyszukując tematy Piksel Aspect Ratio, PAR, proporcja piksela, tryb panoramiczny itp.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 17 grudnia 2009, 23:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 14 września 2009, 22:50
Posty: 55
Lokalizacja: Poznań
Post Re: jak skompresować HD do SD FHA?
No dobrze, tylko odpowiedzi na mój dylemat nie widzę - czyli jak zapisać materiał 1920x1080 do 720x756 FHA tak żeby obraz nie został zdeformowany (pomijając obcinanie boków czy stosowanie kaszet)?

czy zastosowanie pikseli anamorficznych (FHA to sugeruje) spowoduje, że zapisany materiał będzie faktycznie zdeformowany (ściśnięty), ale np. przy transmisji będzie odbierany poprawnie?
(materiał ma trafić do TV, a ściślej do TVN'u)?


piątek, 18 grudnia 2009, 10:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: jak skompresować HD do SD FHA?
oddajesz material na becie czy exportujesz bezposrednio material pod ichnie systemy ? jakiego softu uzywasz ?


piątek, 18 grudnia 2009, 11:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 14 września 2009, 22:50
Posty: 55
Lokalizacja: Poznań
Post Re: jak skompresować HD do SD FHA?
nie, bez bety, wypalam płytkę

plik ma być w formacie .mov
(SD 720x576 FHA)

w pracy używam After effects i Finala


piątek, 18 grudnia 2009, 11:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL