Teraz jest sobota, 20 lipca 2019, 16:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Normalizowanie pliku video. 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 maja 2008, 10:22
Posty: 65
Post Normalizowanie pliku video.
Witam kolegów.
Chciałbym poradzić się specjalistów w jednej dziedzinie.
Do tej pory, zajmując się zupełnie amatorsko obróbką dźwięku, czytałem m.in. o normalizacji dźwięku. Unikanie "przesterów". W normalizacji dźwięku przyjmuję maksymalną "bezpieczną" wartość równą -1dB ale w sytuacji, gdy plik audio jest już po obróbce i gotowy do zapisania w formie ostatecznej.
W ten sposób np. Adobe Audition nie wykazuje mi ostrzeżeń typu PEAK w czasie skanowania utworu, a jednocześnie, jest on "maksymalnie" głośny.
Wiem też z praktyki, aby nigdy nie zaznaczać opcji "normalize all audio files" w programie NERO. Tak nagrana płyta skanowana w Adobe Audioton zawiera przestery w materiale "źródłowym", czyli naszej nowo nagranej płycie CD, która jest już nieprzydatna do użytku.

Czy istnieje funkcja normalizacji obrazu? Jakie parametry w czasie normalizacji obrazu stosuje się dla pliku video? Czy w programie montażowym, na przykład Ulead Media Studio 8, można "wyrównywać" poziom sygnału poszczególnych sklejanych klipów? Czy materiał kompresowany po montażu jako "cały" np. w TMPGEnc może mieć opcję "normalizacji video"?
Czy montując (w tej chwili jest to wesele mojego brata) materiał video z kamery analogowej i cyfrowej SAMSUNGA, można "wyrównać" jaskrawość, kontrast, nasycenie, w programie montażowym, jako "auto"??

Dziękuję i proszę o cierpliwość i wyrozumiałość dla stawiających pierwsze kroki. Chciałbym się dowiedzieć czegoś nowego, a i zrobić coś na dobrym poziomie.

_________________
Amd Athlon X2 6400+, 4GB 800MHZ, SB Audigy 4, Asus M2N32 WorkStation Prof., WinFast DV2000, GeForce 9500GT 1024Mb, 320GB SATA RAID 0 4x128k, LG GH20LS10, Chiefftec 450W, Twinklecam PRO DC2120 :)


sobota, 26 grudnia 2009, 21:47
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Normalizowanie pliku video.
Niestety nie, lecz nie dlatego, że brak takiej funkcji, ale logicznie biorąc nie miałaby ona prawa funkcjonować prawidłowo. Żaden program nie jest w stanie stwierdzić, jakie elementy naszego filmu są nazwijmy to przesterem, a jakie zbyt niskim sygnałem. Zarówno całkowita czerń, jak i totalna całkowita biel stosowana w efektach przejść, połączeń itp określa dwa skrajne punkty oscylacja pomiędzy którymi nijak się już ma do normalizowania, gdyż bardziej skrajnych już nie ma, a punkty takie wcale nie są przesterowaniem (ma być biało, lub ma być czrń, bo tak chcemy :D ).
Jednak same parametry sygnałowe stosowane w standardach transmisyjnych poddawane są analizom oscylacyjnym tak, aby mieściły się w wymogach systemowych, chodzi mi o sygnał PAL, wartości luminacji, chrominacji itp stosowane w przekazach telewizyjnych, lecz to do zmontowania bratu wesela wcale nie jest nam potrzebne.
Jeśli idąc Twoim rozmyśleniom chcieli byśmy dokonywać korekty poszczególnych tylko powiedzmy przesterowanych ujęć filmu, musimy robić to wzrokowo manualnie, żaden automat nie jest w stanie wiedzieć, że przester, czy niedobór jasności obrazu nie jest efektem zamierzonym.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 27 grudnia 2009, 03:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2004, 00:52
Posty: 552
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Normalizowanie pliku video.
Niemal każdy program edycyjny posiada cyfrowy oscyloskop który daje nam możliwość precyzyjnego ustawienia poziomu sygnału czy też poszczególnych jego składowych RGB, jak również czerni czy bieli.


niedziela, 27 grudnia 2009, 16:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 maja 2008, 10:22
Posty: 65
Post Re: Normalizowanie pliku video.
Witam kolegów.
Dziękuję za zainteresowanie postem. Także za obszerne wypowiedzi.
Jako elektronik, naprawiający sprzęt rtv, a od nie dawna zajmujący się komputerami i montażem, chciałbym rozwinąć jeszcze jeden wątek.
Być może, kolegów to zainteresuje.
Każdy telewizor, ale powiedzmy kineskopowy, bo widać to na nim lepiej, ma regulację jaskrawości i kontrastu.
Jaskrawość to taki punkt pracy, na przykład lampy kineskopowej, gdzie czarne ma być "czarne", a nie szare, lub "jeszcze bardziej czarne". Jaskrawość nie ma wpływu na sygnał video.
Regulowanie poziomu sygnału video (amplituda sygnału luminancji) to kontrast. W każdym telewizorze możecie włączyć "biały ekran" i regulować kontrast. Możecie przy białym ekranie zrobić przester, jeśli telewizor jest w sumie nowy i dacie kontrast na full. Piszczy nawet przetwornica od nadmiaru natężenia prądu. A jak zmniejszacie kontrast, to białe jest białe, ale "mleczne", "słabe".
Właśnie na telewizorach CRT widać dobrze różnicę między kontrastem a jaskrawością. W LCD już nie.
Albo modulator UHF z regulacją kontrastu. Można "rozjaśnić" obraz mimo, że kontrastem i jaskrawością w tv nie ruszamy, i pojawią się kreski, przestery w sygnale video.
No może koniec teorii. kto naprawia tv wie o co chodzi.
Pytałem tylko, czy przetwornik D/A zamieniający sygnał cyfrowy na amplitudę analogową nie dźwięku lecz tym razem obrazu, potrafi ustalić dla koloru "maksymalnie" białego, amplitudę w granicach normy np. 1V pk pk. A nie 0,9V lub 1,1V.
Pytałem właśnie pod kątem, normalizacji. Zaznaczam "białe" w klipie filmowym, i mówię, "to ma być maksymalnie białe" bo jakoś się źle nagrało i jest np. za ciemne białe. Choć nadal białe.
Rozumiecie już koledzy o co mi chodzi?
Dobra wiem, trochę Wam namieszałem.
PS. w załączniku dokument w WORD. Tam są dwa zrzuty ekranu z karty tv. Jedno normalne. Drugie z przesterem. Zobaczcie, że białe na zdjęciu z programu tv jest takie same jak biała jest kartka w word, a mimo to, w nagraniu jest przester, od zbyt silnego sygnału kontrastu. Luminancja pozostała bez zmian. Niewyraźne "okno" na zdjęciach z filmu. Białe rozmyte, to obcięte szczyty sygnału.


Załączniki:
test.rar [83.19 ]
Pobrane 162 razy

_________________
Amd Athlon X2 6400+, 4GB 800MHZ, SB Audigy 4, Asus M2N32 WorkStation Prof., WinFast DV2000, GeForce 9500GT 1024Mb, 320GB SATA RAID 0 4x128k, LG GH20LS10, Chiefftec 450W, Twinklecam PRO DC2120 :)
niedziela, 27 grudnia 2009, 19:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1053
Post Re: Normalizowanie pliku video.
Witaj thethinker.
Oczywiście każdy dobry program montażowy zawiera filtry oparte o algorytmy jakie Cię interesują. Tyle, że zastosowanie ich en block - to już daje różne, bywa że opłakane efekty.
W Twoim przypadku mamy dwie jakże różne kamery. Obraz z nich to "dwie bajki". Zakładam, że obie pracowały na automatach - parametry obrazu zmieniały się w czasie. I jeszcze trudne środowisko - na weselu jest jak jest.
Gdyby to był pejzaż w słoneczny dzień - pewnie kilkanaście kliknięć myszką załatwiłoby sprawę. A tak to pewnie dłuuuuugie godziny nawet dla sprawnej montażowej ręki. Piszę "pewnie" - bo przecież nie widzę tych nagrań.
Ale raczej nastaw się na pracę nad fragmentami o w miarę jednorodnym obrazie, a nawet korekcję pojedynczych klipów.
Przywołujesz program Adobe, więc może masz w zasięgu ręki Adobe Premiere, w wersji przynajmniej 2.0. Zawiera wszystkie niezbędne narzędzia.
Jest w nim Videolimiter pozwalający na określenie skrajnych wartości luminancji i chrominancji. Są nawet filtry automatyczne: AutoColor, AutoBalans. Jak się sprawdzą w konkretnym przypadku? Nie zgadnę.
Ale na pewno da się tak zrobić, żeby suknia Panny Młodej była tak samo biała przez cały film, a czerń czarna. I twarze nie były twarzami kosmitów.
A co do "przepalonego" obrazu - to już gorzej. Montażyści mówią: "Z przepalonego to i Salomon nie naleje".
Tylko, jak śpiewał klasyk: "samo się nie robi, jak samo nie grzmi i samo się nie błyska".
Może na początek popatrz na to:
Cytuj:
http://www.tutorialized.com/view/tutorial/Correct-Color-in-Video/2694

i walcz, eksperymentuj, poznawaj.
Bądź wytrwały ...
i pytaj jakby co.


poniedziałek, 28 grudnia 2009, 03:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL