Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 14:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Dźwięk nie przesunięty lecz przesuwający się... w filmie. 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 maja 2008, 10:22
Posty: 65
Post Dźwięk nie przesunięty lecz przesuwający się... w filmie.
Witam.
No i mam problem.
Zauważyłem coś skopanego w moim nagraniu.
Dźwięk na początku nagrania jest "równo" z treścią obrazu.
Z każdym kolejnym punktem nagrania (po 1 godzinie, po 2 godzinach) dźwięk jest już przesunięty o kawałek.
Z każdą godziną nagrania widać że regularnie "płynie".
Końcowy moment filmu to ostateczna różnica w postaci 1,5 sekundy.
Jak to można naprawić?
Da się czymś "przeskanować" taki plik i wyszukać rodzaj błędu oraz prawidłowo zsynchronizować?
PS. Gdyby w każdym punkcie nagrania był przesunięty o tę samą wartość, byłoby mi łatwiej. A tu lipa.

_________________
Amd Athlon X2 6400+, 4GB 800MHZ, SB Audigy 4, Asus M2N32 WorkStation Prof., WinFast DV2000, GeForce 9500GT 1024Mb, 320GB SATA RAID 0 4x128k, LG GH20LS10, Chiefftec 450W, Twinklecam PRO DC2120 :)


wtorek, 2 lutego 2010, 14:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4723
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Dźwięk nie przesunięty lecz przesuwający się... w filmie.
Napisz z jakiego do jakiego kodeka dokonałeś kompresji. Chodzi zarówno o obraz, jak i co ważniejsze, o dźwięk.
Zazwyczaj pomaga zmiana kodeka dźwięku, lub tworzenie krótszych fragmentów i łączenie ich dopiero podczas authoringu.
PS W czasie gdy używałem Pinnacle Studio 8, takie asynchrony likwidowałem ręcznie, "ścieśniając" ścieżkę dźwięku na timeline. :D

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 2 lutego 2010, 15:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Dźwięk nie przesunięty lecz przesuwający się... w filmie.
Można też doraźnie problem naprawić przesuwając końcowy punkt dźwięku do miejsca zgodnego z obrazem, lub vice versa obrazu do dźwięku (zależy co łatwiej) w taki sposób, aby on poniekąd zmienił tępo nie przestawiając początku, co spowoduje dopasowanie synchronizacji na całej długości filmu, ale to doraźnie, gdyż należy szukać faktycznego powodu takiej objawy.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 2 lutego 2010, 16:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 maja 2008, 10:22
Posty: 65
Post Re: Dźwięk nie przesunięty lecz przesuwający się... w filmie.
Witam.
Problem tylko częściowo rozwiązany.
Pewnie koledzy się zdziwią, albo uśmieją, ale ja przechwytywałem obraz i dźwięk kompresowany bez-stratnie.
Kompresja obrazu to Canopus lossless 768x576x25fps.
Kompresja dźwięku to PCM 48khz 16bit 2ch.
Problem "częściowo" rozwiązany, bo zastosowałem tym razem dwa programy do przechwytywania, a nie jak do tej pory jeden, czyli WinFastPVR1.
Prawdę mówiąc nie znam innego dobrego programu poza owym WinFastemPVR1 (a nie PVR2, bo są w necie artykuły pokazujące poważniejsze wady w aplikacjach WinFastPVR2 dotyczące gorszej jakości przechwyconego materiału).
WinFastPVR1 odpowiada za przechwytywanie tylko obrazu (no audio capture)
Adobe Audition 3.0 odpowiada za przechwytywanie dźwięku.
Zgrałem 20minut filmu na próbę. W Adobe Audition wyrównałem dźwięk, bo wpierw daję REC od obrazu, a potem REC od dźwięku.
Wgrałem dwa pliki do TMPGenc celem "porównania".
Zero przesunięcia dźwięku. Pełna synchronizacja. Poklatkowo widać, że komp wyrabia, i nie gubi klatek. Użycie procesora 13%. Więc jest ok.
Wszystko wskazuje na to, że do przechwytywania bez-stratnego WinFast nie wyrabia i choć dźwięk i obraz jest przez całe 4-godzinne nagranie, to dźwięk stale, regularnie rozjeżdża się od obrazu.
Zrobiłem próbę, bo zwykle nigdy nie miałem problemu z przesuniętym, lub przesuwającym się w nagraniu dźwiękiem stosując kompresję w locie. Było to wtedy mpeg-2 10Mbit/s video quality 1000 768x576x25fps audio mp2 384kbps. Czyli wszystko na maximum. Na innych kodekach/ustawieniach WinFastPVR się sypnie. Szkoda ryzykować z nagraniem 4h dla błędu na 99%. :?
Zrobiłem próbę, zgrywając bez-stratnie. Dałem potem do TMPGenc. Usuwam sobie artefakty przeplotu. Wygładzam. Szalona różnica w jakości, niż "z góry" kompresować w locie do np. mpeg-2 już w czasie nagrywania.
Audition o wiele lepiej nagrywa dźwięk, niż nagrywane audio od karty tv.
Jutro sprawdzę "na próbę" czy dla odmiany najnowsza wersja WinFastPVR2 da przesunięcie dźwięku w "próbce 20-minutowej" czy nie.
Postaram się opisać swoje spostrzeżenia.
Może kogoś to zainteresuje.
PS. Plik video 3h 48min ma bez-stratnie 127GB. Audio 2,6GB.

_________________
Amd Athlon X2 6400+, 4GB 800MHZ, SB Audigy 4, Asus M2N32 WorkStation Prof., WinFast DV2000, GeForce 9500GT 1024Mb, 320GB SATA RAID 0 4x128k, LG GH20LS10, Chiefftec 450W, Twinklecam PRO DC2120 :)


wtorek, 2 lutego 2010, 22:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Dźwięk nie przesunięty lecz przesuwający się... w filmie.
Obawiam się, że wiele rzeczy robisz nieprawidłowo, mając jednocześnie przekonanie, że tak ma być.
Napisz jaka to kamera, w jakim standardzie zapisany jest na niej materiał.
Po rozdzielczości zgranych plików widać, że tworzysz SDV, dlaczego więc nie przechwytujesz tego poprzez łącze FireWire do postaci DV-AVI cyfrowo?
Gdyby Twój materiał nie podlegał żadnej kompresji ważył by grubo ponad 500GB (prawie 600).
Zresztą z wnioskami lepiej poczekać na Twoją odpowiedź....

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 3 lutego 2010, 00:06
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 maja 2008, 10:22
Posty: 65
Post Re: Dźwięk nie przesunięty lecz przesuwający się... w filmie.
Witam.
Źródłem sygnału jest magnetowid 6 głowicowy.
Gdybym posiadał kamerę cyfrową, istotnie byłoby to zgrywane przez FireWire do postaci DV. I tak by miało być. Ale to tylko analogowe video.
Analogową kamerę łączył bym przez 3 chiche, tak jak teraz magnetowid.
Materiał powinien być kompresowany w zasadzie tylko raz.
Kompresje mpeg1/2/4 są po prostu stratne.
W sytuacji braku karty video, kiedy korzysta się ze zwykłej karty tv, nie należy oczekiwać nadzwyczajnej jakości zgranego materiału, zwłaszcza, gdy kompresja nie jest sprzętowa, tylko w locie. Tzw. programowa.
Postanowiłem zrobić próbę. Jaka będzie różnica zgrać przez chinche zwykłe video i kompresować w locie w czasie nagrywania, a potem skompresować po raz drugi np. eksportując taki plik z napisami efektami z programu montażowego. Niektórzy kompresują taki materiał po raz trzeci wrzucając go jeszcze do tmpgenc. W porównaniu do zgrania materiału kompresowanego poniekąd ale bez-statnie (np. huffyuv, canopus lossless). I tu widać szaloną różnicę. Materiał zgrany bez-stratnie i kompresowany tylko raz w tmpgenc w którym tylko przycinamy nagłówki czy też kadrujemy ekran (pomijam tu program montażowy- nie jest do tego klipu potrzebny) wygląda o wiele lepiej niż klip który tmpgenc kompresował od-szumiał dopieszczał ale klip przechodził w czasie nagrywania już pierwszą kompresje w locie.
Może zamydliłem. Ale mam pomysł. Jutro wrzucę załącznik. Będzie na nim "schemat moich połączeń" z jakiego programu do jakiego to eksportuje i jak wyglądają zrzuty ekranu pokazujące jakość nagrania.
Mimo wszystko dziękuję za uwagę i chęć do prowadzenia dyskusji.

_________________
Amd Athlon X2 6400+, 4GB 800MHZ, SB Audigy 4, Asus M2N32 WorkStation Prof., WinFast DV2000, GeForce 9500GT 1024Mb, 320GB SATA RAID 0 4x128k, LG GH20LS10, Chiefftec 450W, Twinklecam PRO DC2120 :)


środa, 3 lutego 2010, 01:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: Dźwięk nie przesunięty lecz przesuwający się... w filmie.
nie kompresuj klipów parę razy bo stracisz jakość- używaj programów które maja smart rendering- np MPEG wizard wombla
ten program ma opcje naprawy klipow mpeg 2
usuwa błędy MPEG 2 pts i dts-te dane decydują o synchronizacji klipa mpeg2

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


piątek, 5 lutego 2010, 13:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL