Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 09:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Wykorzystanie Nvidia CUDA w Corel VideoStudio X3 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 4 lutego 2005, 13:13
Posty: 23
Post Wykorzystanie Nvidia CUDA w Corel VideoStudio X3
Witam

Pobrałem trialową wersje Corela VideoStudio Pro X3. W opisie programu pisze, że wykorzystuje on najnowsze technologie między innymi technikę CUDA z Nvidii. Zdaniem twórców programu znacznie to skraca czas renderowania. W komputerze mam Windows Vista , karta GF 9400 GT HDMI, procek AMD Athlon 2600, 2 GB Ram. Ze strony Nvidii pobrałem sterowniki i pakiety dodatkowe do technologii CUDA. Moje pytanie jest takie , czy muszą coś włączyć w panelu sterowania Nvidii, czy program Corela już z automatu wykorzystuje pomoc z procesora graficznego. Zrobiłem próbki pokazu ze zdjęć i renderowanie 15 minut materiału do MPEG2 HD 1080 trwało prawie 1,5 godziny, czyli cienka szybkość. Proszę o wskazówki.

Dziękuję


poniedziałek, 8 lutego 2010, 15:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Wykorzystanie Nvidia CUDA w Corel VideoStudio X3
bravo8 napisał(a):
renderowanie 15 minut materiału do MPEG2 HD 1080 trwało prawie 1,5 godziny


Niezłe CUDA :wink:

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 8 lutego 2010, 15:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 4 lutego 2005, 13:13
Posty: 23
Post Re: Wykorzystanie Nvidia CUDA w Corel VideoStudio X3
Widzę kolego,że masz wypasionego kompa, ale czy masz jakieś pojęcie o wykorzystaniu procesora graficznego w tego tupu programach, bo pytanie było chyba inne.


poniedziałek, 8 lutego 2010, 16:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Wykorzystanie Nvidia CUDA w Corel VideoStudio X3
Liczyłem na poczucie humoru :wink: .
Interesowałem się tą tematyką szczególnie w kontekście Adobe CS4, lecz tam realne koszty umożliwiające korzystanie z tego rozwiązania są zbyt wysokie. Trzymam więc kciuki aby Tobie się to udało na oprogramowaniu "niskonakładowym".
Pozdrawiam

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 8 lutego 2010, 16:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Wykorzystanie Nvidia CUDA w Corel VideoStudio X3
CUDA nie wymaga przypadkiem kart Quadro?

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 8 lutego 2010, 16:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1662
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Wykorzystanie Nvidia CUDA w Corel VideoStudio X3
Croolick napisał(a):
CUDA nie wymaga przypadkiem kart Quadro?


I to nie byle jakich. Jak ktoś ma na zbyciu jakieś 7-8 tys zł, to może zainwestować w ten model
http://www.nvidia.pl/page/product_quadro_cx.html

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 8 lutego 2010, 16:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 4 lutego 2005, 13:13
Posty: 23
Post Re: Wykorzystanie Nvidia CUDA w Corel VideoStudio X3
No tak, tego się obawiałem. Chcesz kupić Matiza , to ci od razu proponują wypasionego Mercedesa. Na stronie Nvidii piszą, że ta moja karta też wspomaga ta technologie. Ja nie pracuje z Adobe Premiere bo na oryginał mnie nie stać, a piratów nie uzywam. Ja po prostu jako nie znajacy sie na rzeczy zapytałem. Kuźwa jestem amatorem a nie zawodowcem, dlatego pytam na tym forum.


poniedziałek, 8 lutego 2010, 19:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Wykorzystanie Nvidia CUDA w Corel VideoStudio X3
no ale spokojnie, czy na stronie Corela nie podali jaka karte graf musisz miec?

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 8 lutego 2010, 20:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 4 lutego 2005, 13:13
Posty: 23
Post Re: Wykorzystanie Nvidia CUDA w Corel VideoStudio X3
No ja się nie denerwuje :) , piszą tylko to:
Kod:
Nowość! Przyspieszenie sprzętowe karty graficznej i procesora
Dzięki optymalizacji z wykorzystaniem technologii NVIDIA® CUDA™ oraz Intel® Core™ i7 proces tworzenia filmów ulega znacznemu skróceniu.


Nic więcej na ten temat nie ma.


poniedziałek, 8 lutego 2010, 20:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL