Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 05:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Jaki bitrate, jaka rozdzielczość ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jaki bitrate, jaka rozdzielczość ?
Witam. Mam pytanie w związku z kodowaniem do divx. Jak najlepiej dobrać parametry bitrate, oraz jaką dobrać rozdzielczość, aby zgrany materiał miał jak najlepszą jakość ? Napiszcie jakich ustawień używacie i jakim kodekiem kompresujecie materiał. Pozdrawiam


piątek, 25 lipca 2003, 08:32
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dodam jeszcze, że chodzi mi o nagranie ok. 1 godz. materiału na płytkę CD.


piątek, 25 lipca 2003, 08:33
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 28 czerwca 2003, 08:37
Posty: 102
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Ja kompresuje do divx 5.0.5 w rozdzielczosci 512x384 z bitrate 1700, kompresuje 2 przebiegowo z wlaczonymi opcjami: Enable resize: 512x384 (normal), Performance/Quality: Slowest, Source Interlace: Deinterlace all frames, mozna jeszcze dodakowo wlaczyc opcje Psychovisual na normal, z takimi parametrami na 1 cd mozna zmiescic 1h filmu dobrej jakosci.


piątek, 25 lipca 2003, 09:52
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 maja 2003, 04:55
Posty: 35
Post 
MrPIotr napisał(a):
Ja kompresuje do divx 5.0.5 w rozdzielczosci 512x384 z bitrate 1700, kompresuje 2 przebiegowo z wlaczonymi opcjami: Enable resize: 512x384 (normal), Performance/Quality: Slowest, Source Interlace: Deinterlace all frames, mozna jeszcze dodakowo wlaczyc opcje Psychovisual na normal, z takimi parametrami na 1 cd mozna zmiescic 1h filmu dobrej jakosci.

Za pomocą VirtualDub-a?

_________________
KOala http://www.koala.prv.pl
Seti@Home SIT@S Team
D1400@2100, ASROCK k7vt4-4x, 0,5 GB DDR, BIV 60+ 80, GF3Ti200, Iiyama HM704 UTc, WC hand made


sobota, 26 lipca 2003, 04:31
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 28 czerwca 2003, 08:37
Posty: 102
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Tak, uzywam VirtualDuba 1.5.4 (build 16297), ta jest najnowsza, do sciagniecia za darmo http://virtualdub.sourceforge.net/


sobota, 26 lipca 2003, 22:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 maja 2003, 04:55
Posty: 35
Post 
Poproszę o namiary na kodeka dzięki któremu VD potrafo otworzyć plik zapisany z kamery czyli DV format type-1.

_________________
KOala http://www.koala.prv.pl
Seti@Home SIT@S Team
D1400@2100, ASROCK k7vt4-4x, 0,5 GB DDR, BIV 60+ 80, GF3Ti200, Iiyama HM704 UTc, WC hand made


niedziela, 27 lipca 2003, 15:27
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 28 czerwca 2003, 08:37
Posty: 102
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Ja uzywam MainConcept MPEG Encoder 1.3.1 for Windows i nie mialem do tychczas klopotow z VirtualDubem i divxem, zobacz tutaj http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopic.php?t=2817 moze przerobienie na type 2 pomoze.


niedziela, 27 lipca 2003, 19:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
KOala napisał(a):
MrPIotr napisał(a):
Ja kompresuje do divx 5.0.5 w rozdzielczosci 512x384 z bitrate 1700, kompresuje 2 przebiegowo z wlaczonymi opcjami: Enable resize: 512x384 (normal), Performance/Quality: Slowest, Source Interlace: Deinterlace all frames, mozna jeszcze dodakowo wlaczyc opcje Psychovisual na normal, z takimi parametrami na 1 cd mozna zmiescic 1h filmu dobrej jakosci.

Za pomocą VirtualDub-a?
:(


sobota, 20 września 2003, 19:55
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Zastanawiam się, jak w rozdzielczości 512X368 wychodzi wam 1 godzina pliku dobrej jakości.
Z moich doświadczeń wynika, że dobrą jakość (brak czerwonych wskaźników w GK) przy materiale DV można osiągnąć przy birate ok. 2200, tj ok. 45 minut na 1 płycie CD 700 MB. Zaznaczam, że film jest kręcony w dzień przy dużej ilości szczegółów obrazu i przy częstym "poruszaniu kamerą".
Przy birate 1500 - 1700 na ekranie można zobaczyć "koncert makrobloków".
Napiszcie co o tym myślicie?


środa, 22 października 2003, 19:56
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 28 czerwca 2003, 08:37
Posty: 102
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Ja uzyskalem zadawalajace efekty przy bitrate 1400-1600 i na plyte cd700(albo 800mb bo na roznych nagtrywalem) miescilo sie okolo 60min filmu. Oczywiscie roznica miedzy materialem DV a divxem byla widoczna, ale ogladajac to na monitorze 17" z odleglosci 1m roznica niwelowala sie prawie do zera. Uzywalem VirtualDuba i Divxa 5.0.5.

Pozdrawiam Piotr


czwartek, 23 października 2003, 19:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 1 sierpnia 2003, 00:55
Posty: 96
Lokalizacja: Tarnów
Post 
U mnie niestety przy 1500 jakość b. słaba. Zastanawiam sie czym moze to być spowodowane, już nawet rordzielczość obniżyłem mocna, ale to nic nie daj- makrobloki są mniej widoczne, ale z kolei mniej ostry obraz...

Może to filtr bicubic? Spróbuje na blinear i napiszę czym to się skończyło...


sobota, 25 października 2003, 00:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Panowie.
Zwiększanie w nieskończoność bitrate nic nie da. Jeżeli sosujecie Virual Duba, albo GordianKnot'a to może pokusilibyście się o zastosowania odpowiednich filtrów poprawiających jakość obrazu.
VirtualDub ma swoje, w przypadku GordianKnot trzeba korzystać z ze skryptu Avisynth. Radzę zainteresować się tym tematem.
Zachęcam do lektury forum na stronach divx.pl.
Pozatym w jaki sposób usuwacie przeplot? I czy w ogóle to robicie.
Pozdrowienia


sobota, 8 listopada 2003, 14:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 28 czerwca 2003, 08:37
Posty: 102
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Zamiast zwiekszania bitrate lepiej jest zmniejszyc rozdzielczosc, obnizenie rozdzielczosci wplywa na ostrosc obrazu ale jakosc przy obnizonej rozdzielczosci i tym samym bitrate jest lepsza.
Piotr


niedziela, 9 listopada 2003, 10:47
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
->MrPIotr
???

->Kozi
Przeplot zostaje

_________________
Javo


niedziela, 9 listopada 2003, 11:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 28 czerwca 2003, 08:37
Posty: 102
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
javo jesli dasz bitrate np. 1400 i film bedziesz kompresowac w pelnej rozdziejczosci PAL to wyjda kwadraty na filmie, a jesli zmniejszysz rozdzielczosc do 512x410(albo mniejsza rozdzielczosc) to uzyskasz lepszy obraz po kompresji, oczywiscie w takim pzrypadku nalezy pozbyc sie przeplotu, w divx5.0.5 i nowszym sa wszystkie te opcje w encoderze wiec nie trzeba stosowac dodatkowych filtrow.

Pozdrawiam Piotr


niedziela, 9 listopada 2003, 16:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL