Teraz jest czwartek, 27 czerwca 2019, 04:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 FCE vs Adobe premiere CS4 przechwytywanie HDV 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 14 lutego 2007, 20:12
Posty: 51
Post FCE vs Adobe premiere CS4 przechwytywanie HDV
Witam.

Mam pytanie odnośnie sposobu przechwytu materialy HDV w wyżej wymienionych programach. Sam korzystam z FCE na Macu i normalnie przechwytuje material do kodeka apple, w zwiazku z czym przechwycony material ma postac pliku .mov. FCE bez problemu go edytuje, bez skokow, po psortu miodzio. Tak samo bylo z kamera Canon HF100 albo cos takiego, mojegu wujka. Zapisuje ona 1920x1080 w AVCHD. I tak samo transfer z tej kamery trwa troszke ale program zpaisuje pliki w formacie .mov wiec edycja tego idzie szybko i przyjemnie jak zwykle SD.

Ostatnio jednak sciagnalem Demo Adobe premiere CS4 na maca. Zachecony nowym interfejsem, postanowilem pobawic sie chwilke. Podlaczylem kamere i postanowilem przechwycic material z HDV. Jakiez bylo moje zdziwienie gdy zobaczylem ze przechwycony material ma rozszerzenie mpeg!!! Na dodatek starsznie opornie idzie jego edycja.

I tu mam pytanie.
1.Czy adobe nie potrafi przechycic do jakiegos natywnego kodeka ktory bedzie bez problemu obsugiwany.
2.Czy wyjscie jest kupienie super wydajnej maszyny i edycja mpeg.


piątek, 26 lutego 2010, 17:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: FCE vs Adobe premiere CS4 przechwytywanie HDV
jak masz maca to uzywaj FCE, jak chesz uzywac premierea to zloz peceta


piątek, 26 lutego 2010, 20:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 14 lutego 2007, 20:12
Posty: 51
Post Re: FCE vs Adobe premiere CS4 przechwytywanie HDV
Mam maca ale mysle o jakims mocnym PC do montazu dlatego tez chcialem zobaczyc co potrafi najnowszy adobe i jesli wyjdzie ze potrafi to co pokazal (tzn przechwyt do mpeg i obrobka toporna) to raczej zapomne o tym pomysle. A tak na marginesie to nie pytalem o komputer tylko o dzialanie programu.

Pozdrawiam.


sobota, 27 lutego 2010, 00:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1284
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: FCE vs Adobe premiere CS4 przechwytywanie HDV
Bardzo inspirujące. Jak będę mieć wolną chwilę to zobaczę jak hula FC na emulacji windows7 pod linuxem:)


sobota, 27 lutego 2010, 00:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: FCE vs Adobe premiere CS4 przechwytywanie HDV
powodzenia :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


sobota, 27 lutego 2010, 00:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post Re: FCE vs Adobe premiere CS4 przechwytywanie HDV
kopan napisał
Cytuj:
postanowilem przechwycic material z HDV. Jakiez bylo moje zdziwienie gdy zobaczylem ze przechwycony material ma rozszerzenie mpeg!!!

Kamery formatu HDV wykorzystują kompresję standardu kodowania MPEG-2.
I właśnie AP CS4 zgrał ten materiał natywnie w MPEG-2 zapisując pliki z rozszerzeniem mpeg.
Natomiast FCE zapisał materiał w swoim wewnętrznym kodeku QuickTime z rozszerzeniem mov.

Choć używam AP CS4 do montażu to nie mogę nic napisać jak wygląda edycja plików mpeg na nim, gdyż mam doczynienia tylko z plikami DV i MXF z którymi pracuje się komfortowo.


sobota, 27 lutego 2010, 03:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 14 lutego 2007, 20:12
Posty: 51
Post Re: FCE vs Adobe premiere CS4 przechwytywanie HDV
Heh w koncu jakas sensowna odpowiedz. Ok w takim razie jak to sensownie edytowac? Zwykle DV tez jest przeciez przechwytywane do jakiegos kodeka i pozniej mozna to bez problemu edytowac. Tak samo robi FCE z HDV. Czy w taki mrazie jest jakas sznasa zeby material z kamery HDV przechwycic w AP cs4 do czegoś "zjadliwego" co da sie pozniej bez problemu edytowac? Bo jakbym mial zrobic 2-3 godzinny film i mordowac sie z tym mpegiem to chyba by mnie szlag trafił.


sobota, 27 lutego 2010, 05:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: FCE vs Adobe premiere CS4 przechwytywanie HDV
"Mam maca ale mysle o jakims mocnym PC do montazu dlatego tez chcialem zobaczyc co potrafi najnowszy adobe i jesli wyjdzie ze potrafi to co pokazal (tzn przechwyt do mpeg i obrobka toporna) to raczej zapomne o tym pomysle. A tak na marginesie to nie pytalem o komputer tylko o dzialanie programu."

jak chcesz pracowac na pececie to nie ogladaj premierea na macu, nie ma zadnego porownania w szybkosci, komforcie, nawet filtrow brakuje

na q9550 z jednego dysku sata premiere wyrabia 4x multikamera w hdv czyli w tym mpegu ktorego nie mozesz uciagnac na macu

"Czy w taki mrazie jest jakas sznasa zeby material z kamery HDV przechwycic w AP cs4 do czegoś "zjadliwego" co da sie pozniej bez problemu edytowac? Bo jakbym mial zrobic 2-3 godzinny film i mordowac sie z tym mpegiem to chyba by mnie szlag trafił." - i taki z czapy wniosek wyciagnales, wlasnie na pececie najszybciej sie pracuje w tym mpegu natywnym dla premierea


sobota, 27 lutego 2010, 15:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 14 lutego 2007, 20:12
Posty: 51
Post Re: FCE vs Adobe premiere CS4 przechwytywanie HDV
Dzieki za odpowiedz, tym razem konstruktywna... ;) Tak powaznie to wlasnie o to mi chodzilo. NIe bede opisywal dlaczego mac itp, dlaczego mysle o PC. Przed decyzja chcialem zobaczyc ewentuqlnie co potrafi nowy AP a mam maca wiec logiczne ze sciagnalem triala. A to ze chodzi jak chodzi tego nigdzie nie szukalem bo skoro sciagam program na dany system to podjzewam ze bedzie chodzil. W kazdym razie bede musial zobaczyc u kogos na pc jak sie pracuje w takim razie na AP zeby miec rzeczywiscie realny poglad na to, a wnioskow nie wyciagnalem jeszcze :PP W kazdym razie dzieki za pomoc.


sobota, 27 lutego 2010, 18:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: FCE vs Adobe premiere CS4 przechwytywanie HDV
na pc tak czy owak musisz sprawdzic pelna wersje albo pirata, akurat nie ma presetow i kodekow do materialow hdv w wersji trial


sobota, 27 lutego 2010, 22:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL