Teraz jest środa, 26 czerwca 2019, 16:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 odtwarzanie na stacjonarnym 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 marca 2010, 17:40
Posty: 7
Post odtwarzanie na stacjonarnym
witam
Mam taki problem, ze niektorych plikow divx nie moge odtworzyc na stacjonarnym odtwarzaczu (wiadomo,kodeki), ale probowalem podejrzec za pomoca Vdub-a za pomoca jakiego kodeka byly robione pliki w filmach,ktore stacjonarny odtwarza i pozniej uzylem takiego samego do kompresji i nadal niechce odtwarzac. Jak powinienem to zrobic prawidlowo?

pozdrawiam


środa, 17 marca 2010, 08:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: odtwarzanie na stacjonarnym
Porównaj pliki, które pracują poprawnie z plikami, które tego nie robią.
Podaj jak możesz parametry plików wynikowych, które w/g Ciebie powinny, a jednak nie odtwarzają się na stacjonarce.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 19 marca 2010, 01:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1284
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: odtwarzanie na stacjonarnym
Spróbuj xvidem, np. profil xvid Home Theatre (odpowiednio PAL lub NTSC),
ustaw odpowiedni bitrate (zazwyczaj 700-1000 kb/s) i powinno być ok.


piątek, 19 marca 2010, 03:54
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 marca 2010, 17:40
Posty: 7
Post Re: odtwarzanie na stacjonarnym
jakim programem najlepiej zrobic porownanie tzn zobaczyc jak byl kodowany dany plik ?


piątek, 19 marca 2010, 17:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1284
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: odtwarzanie na stacjonarnym
Gspot


piątek, 19 marca 2010, 19:08
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 marca 2010, 17:40
Posty: 7
Post Re: odtwarzanie na stacjonarnym
zrobilem pare screen-ow


Załączniki:
Komentarz: a ten odtwarza
genesis.JPG
genesis.JPG [ 54.16 | Przeglądane 151 razy ]
nie odtwarza.JPG
nie odtwarza.JPG [ 41 | Przeglądane 137 razy ]
sobota, 20 marca 2010, 09:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 marca 2010, 17:40
Posty: 7
Post Re: odtwarzanie na stacjonarnym
Załącznik:
Komentarz: lepsza jakosc
nie odtwarza 2.JPG
nie odtwarza 2.JPG [ 196.76 | Przeglądane 152 razy ]

zrobilem ten plik bez kompresji, ale chyba nadal nic nie widac. Napisz mi Montażysta Darek A. jakie mam podac parametry bo ze screenow chyba nie da sienic odczytac


sobota, 20 marca 2010, 09:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1284
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: odtwarzanie na stacjonarnym
Odznacz Packed bitstream.


sobota, 20 marca 2010, 14:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 20 marca 2010, 14:43
Posty: 18
Post Re: odtwarzanie na stacjonarnym
Zmień rozdzielczość z 1280x720 na 720x480

i wypakuj Packed bitstream


Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 marca 2010, 11:29 przez p9p, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 20 marca 2010, 15:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 marca 2010, 17:40
Posty: 7
Post Re: odtwarzanie na stacjonarnym
ok, ale jak mam to zrobić i gdzie, bo jak zmieniam w (VDub) video/kompresja/rodzaj kodeka to potem mogę wybrac np xvid home, portable lub inne i dalej w samej konfiguracji xvid-a jest juz odpowiednia rozdzielczosc (np. w Home jest 720x576) i po jej ustawieniu plik i tak jest rozdzielczosci 1280x720

a Packed bitstream gdzie sie odznacza?
chyba, ze jest jakis inny program, ktorym moglbym problem zalatwic?
Zastosowalem filtr ktory zmniejsza 2 razy rozmiar i poszlo. Na pierwszy rzut oka nie jest zle, ale tak na koniec powiedzcie jakie sa optymalne ustawienia?


sobota, 20 marca 2010, 16:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1284
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: odtwarzanie na stacjonarnym
Ustawienia profilu Home są dość bezpieczne, zdaje się, że packed bitstream jest nieaktywny. Przeskalowanie obrazu robi się filtrem resize.


sobota, 20 marca 2010, 18:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 marca 2010, 17:40
Posty: 7
Post Re: odtwarzanie na stacjonarnym
czy filtr resize dziala tylko przy okreslonych rozmiarach ? (jezeli tak to jakich?), bo jak chcialem ustawic rozmiar 720x405(taki mi ustawil automatycznie) to pokazal mi, jakis blad. Czy i jak mozna zmieniac proporcje z formatu 4/c na 16/9


niedziela, 21 marca 2010, 11:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: odtwarzanie na stacjonarnym
gregor jones napisał(a):
720x405

Obie wartości, co wynika z logiki muszą być liczbami parzystymi.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 21 marca 2010, 13:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1284
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: odtwarzanie na stacjonarnym
Czyli w Virtualdubie wszystko jest możliwe!!
Załącznik:
resajz_cr.png
resajz_cr.png [ 10.09 | Przeglądane 3530 razy ]


gregor jones, bierz wartości ze skrina, jeśli coś nie wyjdzie tzn, że pokiełbasiłeś coś w zupełnie innym miejscu. Ten filtr działa bez pudła.


niedziela, 21 marca 2010, 14:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 marca 2010, 17:40
Posty: 7
Post Re: odtwarzanie na stacjonarnym
dokladnie takie same liczby mi wyszly i wtedy meldowal o bledzie, natomiast jak zwiekszalem wartosc procentowa to juz nic nie mowil ze blad. Zauwazylem natomiast, ze odtwarzacze stacjonarne (przynajmniej moje 3) nie znosza rodielczosci >700 Przy okazji pracy nad tym problemem przytrafila mi sie kolejna zagadka, otóż pewien plik avi zwiekszylem juz do prawie 700 i nadal mam czarne pasy z lewej i prawej. Jakas sugestia?

i oczywiście dziękuję wszystkim za pomoc


niedziela, 21 marca 2010, 20:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL