Teraz jest środa, 26 czerwca 2019, 16:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 pro2.0 zielony ekran/ cs4 waiting zamiast encoding 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 27 października 2008, 16:59
Posty: 10
Lokalizacja: Katowice
Post pro2.0 zielony ekran/ cs4 waiting zamiast encoding
Witam. Od kilku dni bawie sie aparatem Canon 550d, którym nagrywam HD 720p 60fps. Niestety zapisuje on w mov, a ten format jest nieobrabialny raczej na żadnym potworze. Chyba że ktos lubi 10fps podczas podgladu. Ja osobiscie do pracy potrzebuje plynny obraz bo montuje z dokładnością do najmniejszej jednostki na timelinie. Tak więc znalazlem do przekodowania na avi najbardziej optymalny program tj. Neoscene Cineform. Przekonwertowałem to bez żadnych problemów. Moim ulubionym programem jest adobe premiere pro 2.0 i to w nim chciałem montować ten materiał, jednak po wrzucaniu plików avi obraz jest zielony. Pod spodem działa dźwiek.

Moje kodeki to:
k-lite codec pack 5.8.3
avid codec

Do tego windows media player 10, DirectX 9c

Obraz sie otwarza w vlc, media player classic, a w adobe jest własnie ten zielony ekran.

probowalem odinstalowywac i instalowac inne kodeki, takie jak:
k-lite mega pack
ace codec pack
ffdshow
xvid

Nie pomogła nawet świeża instalka windowsa


Posiadam też CS4 ale niespecjalnie go lubie bo jest znacznie wolniejszy przy renderingu i exporcie i nie ma 60fps w podgladzie. W kazdym razie obraz z tych avi na nim odziwo działa. Tak wiec wzialem sie do pracy, zmontowałem film...potem standardowo export-> media -> otwiera sie adobe media encoder-> ustawiam 720p 1280x720 mpeg2 i daje dalej-> otwiera sie okno kodowania-> wciskam start i....no własnie nic. Zamiast "encoding" jest "waiting" przez ok 5-10min a potem wyskakuje wykrzyknik w zoltym trojkacie. Probowalem róznych ustawien krok wczesniej żeby temu zapobiec ale nic z tego. Za kazdym razem to samo.

Nie było to moje pierwsze encodowanie w CS4 bo wczesniej uzywalem go do przerabiania nieskompresowanych DV-avi filmów.

Także tak to wygląda. Skonczyly mi sie pomysły. Nie wiem co to może być. Znacie jeszcze jakieś dobre kodeki? a może to karta graficzna? (mam najnowszy sterownik. Może powinienem sprobowac jakiś starszy?)

mój sprzet to:
Athlon X2 245 (2,9Ghz)
2GB ram DDR2
Geforce 8500 GT 512MB

Siwieje już od tego HD... Jeśli ktoś ma jakiś pomysł to bardzo prosze o rade.
Tutaj albo na gg 3888445

_________________
to co innych boli nas dopiero swędzi


piątek, 16 kwietnia 2010, 15:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: pro2.0 zielony ekran/ cs4 waiting zamiast encoding
material jest w dziwnym kodeku i w projekcie cs4 nie byl przerenderowany, pewno stad ten zolty wykrzyknik

zeby montowac materialy z tego aparatu kup sobie akrte intensity pro, jakies 700zl, karta wciagnie ci do premierea material i bedziesz mial montaz z podgladem RT, najlepsze i najprostsze rozwiazanie

ewentualnie uzyj enkodera badaboom (chyba juz dziala z 8500gt) i konwertuj materialy do mp4, z tym formatem juz sobie w premierze cs4 poradzisz


piątek, 16 kwietnia 2010, 16:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: pro2.0 zielony ekran/ cs4 waiting zamiast encoding
Z tego co wiem to pliki z eos 550D w 720p mają 30fps, a nie 60. A jeśli chodzi o pliki z neoscene to wystarczy mieć zainstalowany ten program na kompie, żadnych innych dodatkowych kodeków nie potrzebujesz. Montowałem na pliczkach wygenerowanych przez ten program, ale na cs4, najprawdopodobniej programik nie sprzęga się z pro 2.
A co do exportu przez media encodera to też miałem podobne "trójkąciki" ;) nie wiem co było przyczyną, ale najprawdopodobniej za bardzo miałem namieszane w systemie z kodekami i tak ogólnie. Po formacie i ponownej instalacji wszystkiego encoder wypuszczał pliki bezproblemowo. Tylko nadmienię, że działam na systemie win7 64bit (możliwe, że późniejsze aktualizacje wpłynęły na poprawne działanie encodera).
A jeśli chodzi o zrzut materiału z aparatu przez kartę intensity pro to chyba nie będzie tak kolorowo, eos 550D ma na wyjściu przez HDMI nie 1080p ani 720p tylko jakąś śmieszną rozdziałkę, na 100% jest tak przy nagrywaniu, nie wiem jak przy odtwarzaniu, kwestia przetestowania.

Co do sprzętu to trochę słaby jak na płynny montaż plików z tego aparatu.

Ostatnio właśnie coś montowałem z eos-a i pliki przekodawałem w encoderze do mpeg2, a że potrzebowałem 50i to właśnie tak mu ustawiłem i świetnie sobie z tym poradził. Montaż też nie był bardzo uciążliwy.
Pozdrawiam

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


piątek, 16 kwietnia 2010, 16:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 27 października 2008, 16:59
Posty: 10
Lokalizacja: Katowice
Post Re: pro2.0 zielony ekran/ cs4 waiting zamiast encoding
550D który mam ma 1920x1080 dopiero w 30fps. 1280x720 jest w 60.
Na samym poczatku probowalem to zrzucac z mov do mpeg2 ale konwert 70min materialu trwało 28h. Doszedłem do połowy i wyłączyłem bo ktoś mi polecił cineform. Poza tym zauwazylem że stracił na jakosci ten mpeg2.
Sprobuje tak jak radzicie. Najpierw nowy windows i kodeki samego cineform. Jesli to nic nie da to encoder badaboom. A jesli nadal bedzie kaszana to poszukam jakiejs karty bo ten GF faktycznie troche przestarzały. A coś w granicach 300-500 by sie nie znalazlo? Jestem troche w plecy jesli chodzi o nowinki.

Dzieki za odpowiedzi

_________________
to co innych boli nas dopiero swędzi


piątek, 16 kwietnia 2010, 21:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: pro2.0 zielony ekran/ cs4 waiting zamiast encoding
Faktycznie 550 działa tak jak mówisz, pomyliło mi się z 500 ;)
A po co kartę graficzną chcesz zmieniać?

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


piątek, 16 kwietnia 2010, 22:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 27 października 2008, 16:59
Posty: 10
Lokalizacja: Katowice
Post Re: pro2.0 zielony ekran/ cs4 waiting zamiast encoding
nad kartą myśle bo kończą mi sie opcje. w CS4 przed wejściem do adobe encodera wcisnalem sobie enter żeby wyrenderować wszystko ładnie no i udało sie, ale co z tego skoro nic to nie pomogło. "Waiting" jak pisało tak pisze.

No wiec wyprobowalem "badaboom". Ma u mnie dwie wady:

- przekodowuje jedynie do 25fps
- dzwiek po przekodowaniu przez sekunde działa a przez sekunde nie. I tak aż do połowy klipu, a później dzwieku nie ma wcale. Zabawa w opcjach audio badaboom nic nie pomogła. A szkoda bo te 25fps byłbym w stanie przezyć. Kompresja bardzo przyzwoita bo ze 100mb robi 25 bez straty jakosci.
Tak czy siak dzwiek jednak by sie przydał ;)

macie jeszcze jakies pomysły? może któryś z konkurencyjnych programów typu Edius ma lepszy encoder ?

10 lat spokojnie sie SD montowało bez wiekszych problemów a tu teraz taki psikus.

Generalnie to z tego co zauwazyłem potrzebny do szczęścia jest mi niejaki kodek CFHD. Wtedy prawdopodobnie zielony ekran w pro2.0 by ruszył normalnie. niestety żaden codec pack jaki znam tego nie posiada. Szukam na google gdzie sie da ale ciezko raczej.

_________________
to co innych boli nas dopiero swędzi


Ostatnio edytowano sobota, 17 kwietnia 2010, 20:57 przez pisanka, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 17 kwietnia 2010, 20:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: pro2.0 zielony ekran/ cs4 waiting zamiast encoding
albo syf po kodekach albo zly crack d badabooma, u mnie konwertuje idealnie

intensity moze sprzetowo zmienic sygnal o ile pamietam podczas grabowania, takze z upscalingiem do potrzebnego projektu nie powinno byc klopotow ale nie sprawdze na 100% bo zamienilem intensity na declink


sobota, 17 kwietnia 2010, 20:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 27 października 2008, 16:59
Posty: 10
Lokalizacja: Katowice
Post Re: pro2.0 zielony ekran/ cs4 waiting zamiast encoding
reinstall cs4 pomogł rozwiązać problem zawieszania sie w trybie Waiting. W koncu udało mi sie zmontować film. Wystąpił jednak jeszcze mały problem, który nie daje mi spokoju. Mianowicie niektóre ujęcia klatkują bardziej niż pozostałe. Końcowy projekt i codec ustawiony na 25fps a conajmniej kilka klipów zachowuje sie jakby miała 15fps. Może to być tym razem wina sprzetu? może te 2GB ram albo karta?

link do filmu
http://www.youtube.com/watch?v=nyW-6S4W7qw


cała droga do finalnego pliku:

mov 1280x720 60fps --> avi 1280x720 60fps (w cineform neoscene)
avi 1280x720 60fps --> mpg 1280x720 60fps (adobe encoder) W celu płynnego podgladu bo avi też zacinały.
mpg 1280x720 60fps --> wmv 1280x720 25fps, 10Mbps, CBR

_________________
to co innych boli nas dopiero swędzi


środa, 21 kwietnia 2010, 09:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL