Teraz jest wtorek, 22 października 2019, 23:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Fatalna jakość kodeka h.264 Mainconcept 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 13:18
Posty: 109
Lokalizacja: łódzkie
Post Fatalna jakość kodeka h.264 Mainconcept
Witam,

ostatnio zakupiłem sobie taki programik jak TMPGEnc 4.0 XPress firmy Pegasys. Jak wiadomo jakoś zawartego w nim kodeka mpeg2 jest ( jeżeli tak można powiedzieć) bardzo dobra. No ale jeżeli chodzi o kodowanie kodekiem h.264 (Mainconcept) jest według mnie fatalna. Przynajmniej w porównaniu z x264. Zakupiłem sobie ten soft z myślą o posiadaniu jednego kombajnu do kompresji na różne formaty. Ma on jeszcze wiele innych ciekawych rozwiązań jak np. wiele filtrów, podstawowy montaż (cut-edit), dodawanie napisów czy choćby technologię CUDA, która naprawdę się sprawdza. No ale wracając... kompresuję sobie materiał z dvd (pamiątki rodzinne) z ustawieniami jak na obrazkach poniżej i jedna wielka lipa. Kompresując ten sam materiał kodekiem x264(Megui) przy tych samych ustawieniach obraz jest super prawie nie ma żadnej różnicy względem orginalnego materiału. Wspomnę jeszcze, że kodowałem kiedyś inny materiał u znajomego w Adobe Media Encoder CS4 również przy pomocy kodeka h264 no i jakość jego mnie nie zachwyciła. A posiada on bodajże ten sam kodek co TMPGEnc.

Czyli jak myślicie? Czy macie takie same odczucia? A może coś źle ustawiam? Jak kodujecie np. materiały z DVD tak by się nie różniło za wiele od orginału?
A może ktoś z was używa wspomnianego przezemnie?

Z każdą odpowiedź z góry dziękuję.Pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

_________________
2 x Sony A7III, A7sII, Canon C100, Canon 5d III, Adobe Creative Cloud CC 2019, Win10 64 bit, MSI Z77, Intel i7 3770K, OC 4 Ghz, 32 GB RAM, GeForce 780,2xEIZO. Fotograf ślubny, Kamerzysta na wesele łódź warszawa


środa, 19 maja 2010, 19:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Fatalna jakość kodeka h.264 Mainconcept
Sory. Przez pomyłkę udzieliłem odpowiedzi z innego forum i tematu.
Nie mogłem już usunąć, ponieważ Degenerado napisał odpowiedź.


Ostatnio edytowano środa, 19 maja 2010, 21:59 przez panjacek, łącznie edytowano 1 raz

środa, 19 maja 2010, 21:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Fatalna jakość kodeka h.264 Mainconcept
"Sam jako taki potrafi również zwrócić edytowany materiał w celu przeglądnięcia, jednak wyposażony jest w przeciętnej jakości encodery"

ja sie z tym kompletnie nie zgadzam, stawiam goly system i materialy exportowane z premierea trafiaja do roznych telewizji bez najmniejszego klopotu, czy to dv, mpeg2, h264 czy w kompresjach bezstratnych i nikt niema zastrzezen co do jakosci

wg mnie problemem jest instalowanie pakietow kodekow i encoderow ktore wala swoje biblioteki w system i potem sie okazuje ze to nie podglad w premierze jest zly tylko cos tam nakladke przejelo a material exportowany jest dwukrotnie przeliczany bo jeszcze tak ma kodek z pakietu ustawione


środa, 19 maja 2010, 21:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Fatalna jakość kodeka h.264 Mainconcept
A swoją drogą, pewnie mamy różne odczucia co do jakości :D
Dla mnie jakość z jaką zwraca Premiere jest nie do zaakceptowania a innym może się podobać.
Czytałem, że jeden z ostatnich festiwali wygrał film skręcony telefonem :wink:


środa, 19 maja 2010, 22:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Fatalna jakość kodeka h.264 Mainconcept
podaj mi enkoder zwracajacy jakosc lepsza "widzialna" golym okiem
bo ostatnio tez ktos tak zachwalal procodera i po zrobieniu testow wyszlo na kilkunastokrotnych powiekszeniach ze to jednak to samo

wiesz.... sa telefony ktore nagrywaja materialy HD ale widocznie mamy rozne odczucia co do telefonow :)


środa, 19 maja 2010, 22:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Fatalna jakość kodeka h.264 Mainconcept
Nie wchodzę w polemiki dotyczące odczuć subiektywnych :mrgreen:

Pozdrawiam


czwartek, 20 maja 2010, 00:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 13:18
Posty: 109
Lokalizacja: łódzkie
Post Re: Fatalna jakość kodeka h.264 Mainconcept
I co Panowie żadnej polemiki czy konkretnej porady? :D

_________________
2 x Sony A7III, A7sII, Canon C100, Canon 5d III, Adobe Creative Cloud CC 2019, Win10 64 bit, MSI Z77, Intel i7 3770K, OC 4 Ghz, 32 GB RAM, GeForce 780,2xEIZO. Fotograf ślubny, Kamerzysta na wesele łódź warszawa


czwartek, 20 maja 2010, 16:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Fatalna jakość kodeka h.264 Mainconcept
wez kiepski kawalek materialu , powiedzmy 3 minuty, skompresuj go po swojemu, podwies gdzies na sieci plik zrodlowy razem z tym co ci wyszlo i zaraz zobaczymy jak to wyglada


czwartek, 20 maja 2010, 21:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 13 maja 2003, 13:18
Posty: 109
Lokalizacja: łódzkie
Post Re: Fatalna jakość kodeka h.264 Mainconcept
Już miałem umieścić kawałek materiału na serwerze i mnie oświeciło :)

Poszukałem opcji Deinterlace w filtrach i ją wyłączyłem. Tak, więc w ustawieniu kodeka pojawiła się opcja 25 fps Interlace no i zakodowałem z przeplotem. Wynik? O niebo lepszy. Jednak usunięcie przeplotu skutkowało bardzo złą jakością kodowania. Chociaż ciągle mam wrażenie, że ten kodek Mainconcept generuje ciut gorszy obraz. No, ale to jest moia opinia. Chociaż na wielu forach ludzie moją podobne zdanie do mojego.

A teraz mam jeszcze jedno pytanie? Czy jest sens kodować z opcją 2 pass VBR 3000 kb/s czy może wystarczy 1 pass Constant bitrate z tym samym bitrate. Po próbach niezauważyłem jakiejś różnicy. Co wy na to? Pamiętam, że przy kodeku mpeg2 i wartości bitrate ok 7000 można było spokojnie kodować 1 pass CBR. Poniżej wiadomo lepiej sprawdzało się 2 pass VBR. Jak, to jest przy h.264? Czy przy rozdziałce 720X576 wartość 3000 kb/s też jest taką wartością, gdzie nie trzeba kodować w dwóch przebiegach?

_________________
2 x Sony A7III, A7sII, Canon C100, Canon 5d III, Adobe Creative Cloud CC 2019, Win10 64 bit, MSI Z77, Intel i7 3770K, OC 4 Ghz, 32 GB RAM, GeForce 780,2xEIZO. Fotograf ślubny, Kamerzysta na wesele łódź warszawa


sobota, 22 maja 2010, 08:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2035
Post Re: Fatalna jakość kodeka h.264 Mainconcept
rumek7 napisał(a):
Chociaż ciągle mam wrażenie, że ten kodek Mainconcept generuje ciut gorszy obraz.

testy też to potwierdzają
http://compression.ru/video/codec_comparison/h264_2010/


wtorek, 25 maja 2010, 21:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL