Teraz jest środa, 23 października 2019, 00:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Jak kompresować materiał w czasie montażu pomiędzy AE i AP 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Jak kompresować materiał w czasie montażu pomiędzy AE i AP
Witam...
Chciałbym dowiedzieć się jak radzicie sobie z między renderingiem w czasie montażu. choć nie wiem jak to dokładnie nazwać.
Chodzi o to że w czasie edycji w AP niektóre sekwencje obrabiam w AE (wiem że można wysłać dynamik linkiem ale ta metoda nie przenosi przejść) więc wypuszczam je w formacie H.264 z najwyższym bitrate'm - na tym etapie rozmiar nie stanowi problemu liczy się jakość.
Potem to trafia do AE (obróbka i znowu rendering tu używam quick tima - animacja) i z powrotem do AP i finalne przeliczanie.
No i trochę dużo tego przeliczania...
Więc pytanie jest jakiego kodeka używać w czasie takiego między przeliczania aby stracić jak najmniej na jakości.
Materiał HD
Pozdrawiam

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


czwartek, 26 sierpnia 2010, 20:47
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post Re: Jak kompresować materiał w czasie montażu pomiędzy AE i AP
jeśli nie chcesz nic stracić to pozostają ci kodeki bezstratne czyli lossless. ja używam lagarith lossless codec.
http://lags.leetcode.net/codec.html

pozdrawiam

_________________
Obrazek


czwartek, 26 sierpnia 2010, 20:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jak kompresować materiał w czasie montażu pomiędzy AE i AP
do takiej pracy to polecam karte blackmagic z kodekiem sprzetowym a nie rzezbienie no softwareowych wynalazkach, polowa mocy kompa idzie pewno w obsluge kodeka


czwartek, 26 sierpnia 2010, 22:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Jak kompresować materiał w czasie montażu pomiędzy AE i AP
Ok dzięki wielkie za info.
zabieram się za testy z nowym kodekiem Lagarith Lossless Video Codec
A co do BlackMagic to wydaje mi się to powoli niezbędne, bo jak mówisz dużo procka potrzeba. Oszaleć można z czekaniem na przeliczanie - muszę to jakoś przyspieszyć.

stronka

Degenerato którą plecasz?

Pozdrawiam

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


czwartek, 26 sierpnia 2010, 23:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jak kompresować materiał w czasie montażu pomiędzy AE i AP
wiesz co, osobiscie mam intensity pro i decklink studio 2, ale... zeby sprawdzic ktora z tych kart sprosta twoim oczekiwaniom to jedyny sposob pozyczyc od kogos taka karte albo podjechac z kompem, wsadzic , doinstalowac stery i sprawdzic, tylko wtedy bedziesz w 100% widzial co i jak

poza tym musisz usystematyzowac robote, jeden preset w afterze i ten sam w premierze, zeby nie bylo dodatkowych przeliczen, robota powinna wygladac tak ze nie renderujesz materialow w trakcie tylko pracujesz rt z podgladem w jednym kodeku, nawet skaczac pomiedzy afterem, photoshopem i premierem, ewentualny render (tylko jeden) dopiero na koniec roboty

nie napisales ktora wersja pakietu bo jak cs5 to moze jeszcze oprzet to o grafike z mercurym ale to kumak musi uruchomic swoja karte i sprawdzic czy cos to pomaga przy kompozycjach z aftera


piątek, 27 sierpnia 2010, 00:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Jak kompresować materiał w czasie montażu pomiędzy AE i AP
Wersja CS4.
Intensity Pro zdecydowanie tańsza,zapewne ma swoje kodeki.
decklink studio drożej.

Staram się systematyzować w większości chodzi na dynamic link , ale czasami trzeba przeliczyć.(oczywiście parametry te same par,klatki,rozdzielczość)
I potrzeba mi czegoś do kopniaka tego przeliczania , nie mam tu na myśli przeliczania do DVD bo to jeszcze ujdze, ale czasami na skomplikowany projekt musze czekać 4H / 7min...
chyba pozostaje DeckLink Studio
bo w kompa narazie nię będe inwestował.
8gbram/ 2,8i7 / win7 64.

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


piątek, 27 sierpnia 2010, 00:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jak kompresować materiał w czasie montażu pomiędzy AE i AP
" więc wypuszczam je w formacie H.264 z najwyższym bitrate'm - na tym etapie rozmiar nie stanowi problemu liczy się jakość.
Potem to trafia do AE (obróbka i znowu rendering tu używam quick tima - animacja) i z powrotem do AP i finalne przeliczanie"

a to co ? :)


wrzuc mi na priva taki projekt z aftera wrzucony na youtube albo co


piątek, 27 sierpnia 2010, 00:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Jak kompresować materiał w czasie montażu pomiędzy AE i AP
a to taka próba ratowania sytuacji... dlatego ten temat, jak to zrobić lepiej

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


piątek, 27 sierpnia 2010, 01:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jak kompresować materiał w czasie montażu pomiędzy AE i AP
no chociazby wlasnie obrac jeden format i nie zrzucac do h264 potem do qt i exportowac, jak cokolwie exportujesz co masz wyrenderowane juz wczesniej na timeline to nie powinno byc dodatkowego przeliczenia tylko skopiowanie renderow do jednego pliku , dziwie sie ze ten dynamic link tak u ciebie dziala ale nie uzywam osobiscie aftera to nie mam jak sprawdzic, uzywaj jednego kodeka przy wszystkich operacjach z wykorzystaniem przeliczen, nie stracisz najakosci i przyspieszysz kilkukrotnie robote

i tak bedzie juz lepiej w stosunku do tego co robiles, moze sie okaze ze decklink nie bedzie konieczny, sprawdz natywne kodeki premierea bo one najszybciej dzialaja a potem ewentualnie taki zaproponowany wyzej


piątek, 27 sierpnia 2010, 01:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Jak kompresować materiał w czasie montażu pomiędzy AE i AP
Co do Dynamik linka - fajna sprawa ale jak pisałem nie przenosi transitons
chyba że coś źle robię.
Projekt był spory i podzielony tematycznie, każdy temat ustawiony jako osobny precomp.
Potem na właściwej comp finalnej poskładane wcześniejsze comp.
Zalinkowanie takiej złożonej kompozycji do AE kończy się utratą przejść , a szkoda głównie disolves , diptowithe, toblack - same podstawowe.
I dlatego zaczeły się sztuczki z pre renderingiem potem edit w AE i znowu składanie w całość w AP + ostateczny render.
Dlatego chyba bezstratny kodek będzie najleprzym rozwiązaniem , zastanawiam się jeszcze na quicktime i zapisanie sekwencji JPEG - nie wiem czy to ma sens jest tam całe mnustwo ustawień.
Ale napewno podstawa to trzymać się jednego kodeka... Co do Dynamik linka - fajna sprawa ale jak pisałem nie przenosi transitons
chyba że coś źle robię.
Projekt był spory i podzielony tematycznie, każdy temat ustawiony jako osobny precomp.
Potem na właściwej comp finalnej poskładane wcześniejsze comp.
Zalinkowanie takiej złożonej kompozycji do AE kończy się utratą przejść , a szkoda głównie disolves , diptowithe, toblack - same podstawowe.
I dlatego zaczęły się sztuczki z pre renderingiem potem edit w AE i znowu składanie w całość w AP + ostateczny render.
Dlatego chyba bezstratny kodek będzie najlepszym rozwiązaniem , zastanawiam się jeszcze na quicktime i zapisanie sekwencji JPEG - nie wiem czy to ma sens jest tam całe mnóstwo ustawień.
Ale na pewno podstawa to trzymać się jednego kodeka...
Pozdro.

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


piątek, 27 sierpnia 2010, 20:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jak kompresować materiał w czasie montażu pomiędzy AE i AP
jpg to stratna kompresja, chyba najgorszy mozliwy wybor jesli chodzi o export w ramkach


Kumak, jak to jest z tym dynamic linkiem, sprawdz u siebie, przenosi czy nie przenosi transitions ?


piątek, 27 sierpnia 2010, 21:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: Jak kompresować materiał w czasie montażu pomiędzy AE i AP
jestem staroświecki- nie używam dynamic linku.Projekty AE mam zoptymalizowane i zrobione precompose-tak żeby szybko liczyło.nie stosuje przejść-tylko ciecia albo swipes.do encore importuje gotowe klipy mpeg-powód?żeby było szybciej i w razie zawiechy wiadomo było gdzie szukać przyczyny.
jeśli kompozycja ae hd to kodek black magic(co przeczytałem w twoich postach)wcześniej jpegmorgan

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


piątek, 27 sierpnia 2010, 22:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Jak kompresować materiał w czasie montażu pomiędzy AE i AP
tak, zgadza sie ale liczylem na rozwiazanie problemu z przeniesieniem materialu z zakladkami


sobota, 28 sierpnia 2010, 00:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Jak kompresować materiał w czasie montażu pomiędzy AE i AP
Degenerado napisał(a):
" jak to jest z tym dynamic linkiem, sprawdz u siebie, przenosi czy nie przenosi transitions ?"

Faktycznie nie przenosi transitions, w afx działanie na przejściach jest inaczej rozwiązane i pewnie dlatego tak to wygląda.

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


sobota, 28 sierpnia 2010, 20:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL