Teraz jest wtorek, 16 lipca 2019, 12:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 skacze obraz po konwersji flycam 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 17 kwietnia 2009, 23:06
Posty: 29
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
Bogdanst napisał(a):
Kamera FX1000 nagrywa obraz 1440x1080/50i oznacza to , że każda klatka przed nagraniem jest rozkładana na dwie klatki z przeplotem i w takiej postaci jest zapisywana na taśmie następnie w czasie odtwarzania jest to wszystko składane i w ten sposób jest pełne 25 klatek. Natomiast to, że na nagraniu widać coś co wygląda jak klatkowanie (skaczący obraz jest odczucie, że brakuje klatek) to już wina samego ustawienia kamery przysłona i czasu otwarcia migawki. Ponieważ co by się nie robiło zawsze jest pełne 25 klatek/s (1080i/25 = 1080/50i) pełnych bez przeplotu tak jest w czasie nagrywani w HDV efekt ten znika przy szybkiej migawce. W kamerce jest możliwość nagrania około 100 klatek na sekundę ale producent zrobił ograniczenie czasowe tej funkcji można nagrać tylko 6 sekund materiału z taką prędkością za to producent powinien się wstydzić bo sprzęt z wyższej klasy kamer powinien mieć to bez ograniczone jest model samsunga który może nagrać i 300 klatek na sekundę a kamerka kosztuje do 2 tys.



Czyli kolega mi sugeruje że jak mam ustawić kamerkę na migawkę 100 klatek na sekundę no Oki powiedzmy że tak nagrałem materiał
Zrzucam go na kompa skladam i wysyłam do pliku tyle że w AP mam do wyboru 1080i30 lub 1080i 25 czyli co sie bedzie działo z materiałem na chłopski rozum przekoduje mi go z 100 klatek/s na 25 lub 30 k/s
A może ja źle rozumuję
ale dzięks za post


poniedziałek, 6 września 2010, 22:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
Widze kolega stara sie rozebrac wszystko na czesci.
Dam ci dobra rade,najlepsza ze wszystkich.Znajdz ksiazke o zasadach filmowania i montazu i tam sie wiele dowiesz.Co,kiedy i dlaczego.
Mysle ze aby to zrozumiec trzeba poswiecic troche czasu,co wiaze sie z kosztami rowniez.
Jezeli sie prosi o wylozenie kawy na lawe to rowniez trzeba w zamian cos wylozyc za poswiecony czas w tlumaczeniu i opisywaniu kazdej czynnosci,
tymbardziej ze jest juz na forum bardzo szeroka dyskusja na ten temat i wiele opisow ukazujacych jak wyglada przeplot.Jak dobrze pamietam to GrassHopper podawal jakies dane na ten temat.
Dlatego moja sugestia aby kozystac z wyszukiwarki na forum oraz skozystac z ksiazek i kursow,to naprawde duzo daje.
Rozumiem tez ze kolega nabral juz prac i nie jest w stane ich ukonczyc z powodu braku wiedzy,ale uwazam ze lepiej zaczac wzglebiac wiedze jak najszybciej z podanych wyzej zrodel niz stac sie osoba stale proszaca o rade i pomoc na forum.
Forum owszem jest od tego aby pomagac zrozumiec pewne rzeczy i na samym poczatku zostalo napisane gdzie lezy wina zacinajacego sie obrazu,co wiaze sie rowniez z predkoscia klatek nagrywania.Jezeli jednak ktos nie umie powiazac faktow to i wskazowki sa bezuzyteczne.

_________________
intel q9550,RAM 2x2GB DDR2,windows xp home edition,grafika Gforce 9500 GT 1GB DDR2.


wtorek, 7 września 2010, 12:01
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 sierpnia 2007, 10:41
Posty: 132
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
S_naf napisał(a):
To nie błąd myślowy.
Bo 1080i25 to nie jest to samo co 1080/25i Pomyśl i przeanalizuj kolego forumowicz.

Normalnie to sie podłamać można :mrgreen: co to jest 1080/25i ? nie ma czegos takiego.
Czy to tak trudno operować dwoma oznaczeniami
-1080/50i
-1080/25p
Tak jest w literaturze,oraz specyfikacjach kamer i tego sie trzymajmy- i KROPKA
Wracając do kolegi _qbazag braki masz straszne odrób zaległe lekcje tz:cofnij się dwa lata w posty tego forum a szystko będzie jasne
Dowiesz się dlaczego przy panoramowaniu w aviDV obraz jest lepszy niż w MPEG-u (chodzi o szarpanie)
30Kl/sek to nie powinno cie interesować,chyba że robisz NTSC
Zwiększona ilośc klatek np 100 spowoduje tylko efekt slow motion
Twoja przyczyna może leżeć jeśli filmowałes na auto ,a warunki oswietlenia miałeś kiepskie,auto sięgnie po taka migawke jak 1/30;1/25; a może nawet 1/12,i wtedy kicha obraz strobo.
Być może cos zamieszałes z kolejnoscią półobrazów,ale efect szarpania jest troche inny.


wtorek, 7 września 2010, 12:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
forumowicz napisał(a):
Czy to tak trudno operować dwoma oznaczeniami
-1080/50i
-1080/25p
Tak jest w literaturze,oraz specyfikacjach kamer i tego sie trzymajmy.


-pierwszy z przeplotem
-drugi progresywny,czyli bez przeplotu polobrazow

Nic ponad to,wiec sprawa jest prosta.

_________________
intel q9550,RAM 2x2GB DDR2,windows xp home edition,grafika Gforce 9500 GT 1GB DDR2.


wtorek, 7 września 2010, 13:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 17 kwietnia 2009, 23:06
Posty: 29
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
Kolega b777 mnie nadal nie rozumie. I jeszcze atakuje , że nabralem jakis prac!!! Czy ja kolego gdzieś w swoim poście napisałem, że prace nabrałem?
No chyba nie

Chodzi mi tylko o to że w APE7 nie mam wyboru miedzy 25i a 25p i stąd moje pytanie jak to ominąć?
Czy czeka mnie przesiadka na inny program?


wtorek, 7 września 2010, 18:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
Koledzy czyżby uważacie że taki zapis jak 1080p nie może mieć miejsca? A to ciekawe... Według tego co piszecie literka stoi u was w obu przypadkach przy ilości klatek/półobrazów, nie widzę wspomnianego zapisu nigdzie, choć również jest stosowany.
Dla jasności:
1. Oczywiście nie istnieje coś takiego jak 1080/25i.
Za to nie można powiedzieć, że nie istnieje zapis formatu w postaci 1080i25! Czyżby Adobe pisało w formacie, jaki nie istnieje (czyli 1080i25)? -załącznik-
2. Dostosowując moje pytanie z poprzedniej wypowiedzi: Czy kolega forumowicz nadal uważa, że 1080i50 to będzie to samo co 1080/50i ?


Załączniki:
formatME.jpg
formatME.jpg [ 33.56 | Przeglądane 1725 razy ]
wtorek, 7 września 2010, 18:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 17 października 2007, 15:59
Posty: 21
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
Właśnie byłem na stronie slashCAM porównywałem kamerki,i tam te wartości są podawane przykład: 1920 x 1080/50i
Myślę że to jest literówka,i nie ma to większego znaczenia,chociaż może mylić początkujacych userów.


wtorek, 7 września 2010, 21:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
Jaka literówka? :roll:
http://en.wikipedia.org/wiki/1080i
Europejska Unia Nadawców (EBU, ale znana bardziej jako organizator Eurowizji) nie uważa tego za literówkę! Poszukaj kto jest jej członkiem jeszcze od 1993 roku.
I jeszcze na osłodę coś po polsku:
wikipedia polska - hasło: 1080p napisał(a):
...Informacja o odświeżaniu obrazu jest przyjmowana albo jako domyślna w danym kontekście (np. 25 klatek na sekundę w tych regionach świata, w których stosowany jest system PAL), albo może zostać dopisana po prawej stronie litery p (np. 1080p30 oznacza 30 klatek na sekundę).

Dla mnie koniec tematu, pozdrawiam serdecznie kolegów.


środa, 8 września 2010, 00:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
qbazag napisał(a):
Kolega b777 mnie nadal nie rozumie. I jeszcze atakuje , że nabralem jakis prac!!! Czy ja kolego gdzieś w swoim poście napisałem, że prace nabrałem?
No chyba nie

Chodzi mi tylko o to że w APE7 nie mam wyboru miedzy 25i a 25p i stąd moje pytanie jak to ominąć?
Czy czeka mnie przesiadka na inny program?


No jeszcze nie zaczalem niczym rzucac :lol: wiec nie musisz budowac tarczy ale
odpowiem ci prosto bo i ksiazka pewnie ci nie pomoze jak widze.
Ustaw projekt na 25i a dalej to juz moze poprobujesz sam bo widze boisz sie nawet potestowac. :|
Jednak podtrzymuje swoja teorie o tym iz chcialbys wszystko dostac na tacy bez wlasnego wysilku.A wysilek nie polega na tym ze w pol godzinki poszperasz na necie i jak nic nie znajdziesz to walisz na forum.Ale co tam,
pewnie jak sie przepowiednie majow spelnia to takie okazy beda kiedys w muzeach ewolucji biologicznej czlowieka. :lol:

_________________
intel q9550,RAM 2x2GB DDR2,windows xp home edition,grafika Gforce 9500 GT 1GB DDR2.


środa, 8 września 2010, 11:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: skacze obraz po konwersji flycam
S_naf masz racje.

Mi chodzilo o to ze nie ma o co walki toczyc ze wzgledu na to iz sa 2 oznaczenia literowe ''i'' -interlaced oraz ''p''-progressive i nawet jak ktos napisze inaczej zestawienie cyfr i liter to i tak wiadomo o co idzie bo zbyt duzo tego nie ma zeby az tak dbac o detale.Zreszta to widac na screenshot powyzej w przykladzie jaki dal S_naf.
Takze temat w tej kwestii jest zamkniety.

_________________
intel q9550,RAM 2x2GB DDR2,windows xp home edition,grafika Gforce 9500 GT 1GB DDR2.


środa, 8 września 2010, 11:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL