Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 03:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Pinnacle Studio 14 HD i problem z kodekiem 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 25 września 2010, 19:21
Posty: 26
Post Pinnacle Studio 14 HD i problem z kodekiem
Witam!
Ostatnio pytałem o zgrywanie filmów HDV w Pinnacle. I w sumie dalej drążę ten temat bo nie dostałem jak dotąd żadnej pomocnej odpowiedzi. Tym razem jednak w innym dziale, bo zadzwoniłem w końcu do pomocy technicznej Sony. Powiedzieli mi tam, że to nie jest najprawdopodobniej wina kamery, kabla czy sprzętu, bo komputer komunikuje się z kamerą (przypomnę, że filmy w formacie DV zgrywają się bez problemów). Poradzili mi, żebym pogrzebał w sieci i poszukał kodeków do HDV, które będą współpracowały z Pinnacle bo prawdopodobnie tu leży przyczyna moich problemów.
Grzebię cały dzień, przeglądam różne fora itd ale nic nie znalazłem. Jeśli coś przeoczyłem i kogoś to zdenerwuje, że "znowu ten sam temat" to przepraszam. :) Ale wolę przedstawić konkretnie mój problem i mam nadzieję, że tym razem otrzymam konkretną pomoc. :)

Dorzucę jeszcze, że filmy próbuję zrzucić z kamery Sony HVR-HD1000E, tak jak wspomniałem wyżej, na Pinnacla Studio Ultimate Collection v.14.
Naciskając na przycisk w programie "Rozpocznij przechwytywanie" rusza taśma w kamerze, na LCD widoczny jest podgląd nagrania, jednak w komputerze nic się nie dzieje. Leci czas ale nie dociera do programu ani obraz ani dźwięk. Kiedy konfiguruję ustawienia kamery na format DV wszystko jest w porządku. Problem występuje tylko przy przechwytywaniu obrazu w HDV.

Jeśli ktoś wie gdzie jest problem będę wdzięczny za pomoc. :)
Pozdrawiam!

I jeszcze jedno.. Znacie może numer telefonu do polskiej pomocy technicznej Avida? Numer w instrukcji jest nieaktualny a w sieci też tego nie mogę nigdzie znaleźć.. :/


piątek, 29 października 2010, 21:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 25 września 2010, 19:21
Posty: 26
Post Re: Pinnacle Studio 14 HD i problem z kodekiem
Dodatkowa informacja - ściągnąłem na próbę Adobe Premiere. I w tym jedynym programie udaje mi się zgrać film w formacie HDV. Ale nie po to kupiłem Pinnacla, żeby korzystać teraz z pirackiego oprogramowania. :P Wiem, że jakieś kodeki mogą załatwić sprawę, ale nie mogę ich znaleźć. Piszcie, proszę, jeśli coś wiecie na ten temat.. :)
Chyba że jakiś darmowy program do samego zgrywania polecacie...?


sobota, 30 października 2010, 13:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 25 lutego 2010, 23:01
Posty: 231
Post Re: Pinnacle Studio 14 HD i problem z kodekiem
kuba.jd napisał(a):
Chyba że jakiś darmowy program

HDVSplit


niedziela, 31 października 2010, 03:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 25 września 2010, 19:21
Posty: 26
Post Re: Pinnacle Studio 14 HD i problem z kodekiem
Już próbowałem - nie działa... :/


niedziela, 31 października 2010, 10:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Pinnacle Studio 14 HD i problem z kodekiem
jak to nie dziala ? win 7 moze ?


niedziela, 31 października 2010, 12:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 25 września 2010, 19:21
Posty: 26
Post Re: Pinnacle Studio 14 HD i problem z kodekiem
Zgadza się.. Win 7.. A co? Z siódemką są jakieś problemy?


niedziela, 31 października 2010, 22:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Pinnacle Studio 14 HD i problem z kodekiem
no u mnie tez nie dzialal hdvsplit dopoki nie uruchomilem go w trybie zgodnosci z xp


niedziela, 31 października 2010, 22:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 25 września 2010, 19:21
Posty: 26
Post Re: Pinnacle Studio 14 HD i problem z kodekiem
Nie nie... Program się uruchamia ale nie mogę zgrać materiału z HDV.
Naciskam Rec, taśma startuje, wyświetla się komunikat "Capturing has been started", na podglądzie LCD w kamerze wyświetla się film a za jakieś 2-3sekundy "INFO: No more data is received from camcoder. Capture stopped. End of capturing" i taśma się zatrzymuje.. :/


niedziela, 31 października 2010, 23:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Pinnacle Studio 14 HD i problem z kodekiem
a nie masz jakiegos dziwnego profilu do zarzadzenia zasilaniem ?
ktory w stanie bezczynnosci wylacza dyeki/porty itp ?

ja wszystkie takie uslugi-przyslugi wylaczam w windowsie zeby nic mi nie dogadzalo" na sile, tego z zalacznika uzywam i dziala


Załączniki:
HDVSplit.0.77StaticBeta.zip [227.07 ]
Pobrane 151 razy
poniedziałek, 1 listopada 2010, 00:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 25 września 2010, 19:21
Posty: 26
Post Re: Pinnacle Studio 14 HD i problem z kodekiem
Raczej to nie o to chodzi. Sprawdziłem dla pewności ustawienia zasilania ale nie znalazłem tam niczego, co mogłoby przeszkadzać. A z resztą przecież komputer nie jest w stanie bezczynności przez te 3sek podczas których wyłącza mi się zgrywanie. Teraz już doszedłem do tego, że się nie wyłącza (odznaczyłem opcję "Scenes split" ale i tak stworzone przez program pliki m2t mają po 0 bajtów...
Degenerado z jakiej kamery Ty zgrywasz filmy?
Chociaż chyba nie powinno robić różnicy z jakiej kamery.. Nie słyszałem o tym żeby Sony wprowadzało jakieś udziwnienia w niektórych modelach. Nie mam pojęcia o co tu chodzi.. :/


poniedziałek, 1 listopada 2010, 12:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Pinnacle Studio 14 HD i problem z kodekiem
fx1, z1 i z7

do tych sterownikow zadnych nie potrzeba pod 7-ka
ale z tego co czytalem pa angielskich forach rzeczywiscie stosunkowo duzo osob nie moze z tej twojej kamery materialow wciagac przez firewire

czy ona pod windowsem ci sie pokazuje w urzadzeniach i na dole na pasku ?


poniedziałek, 1 listopada 2010, 13:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 25 września 2010, 19:21
Posty: 26
Post Re: Pinnacle Studio 14 HD i problem z kodekiem
Pokazuje mi się w menedżerze urządzeń w Kontrolerach dźwięku, wideo i gier normalnie jako Sony HVR-HD1000E. Na pasku nic się nie pojawia...


poniedziałek, 1 listopada 2010, 15:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Pinnacle Studio 14 HD i problem z kodekiem
to pewno sie pojawilo za pierwszym razem, no i co pokazuje ten program co wrzucilem w zalacznik ? widzi kamere czy nie ?


poniedziałek, 1 listopada 2010, 16:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 25 września 2010, 19:21
Posty: 26
Post Re: Pinnacle Studio 14 HD i problem z kodekiem
Program kamerę widzi i z jego poziomu mogę nią sterować. Ale nie widzi obrazu z kamery. Podgląd w programie jest czarny a pliki przez niego utworzone puste... :/ Tak jakby obraz w ogóle nie docierał do komputera...


poniedziałek, 1 listopada 2010, 17:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 25 września 2010, 19:21
Posty: 26
Post Re: Pinnacle Studio 14 HD i problem z kodekiem
I jest jeszcze jedna ciekawa rzecz... Tak samo jak w Pinnaclu, tak i w HDVSplit, kiedy kamera jest w trybie nagrywania (Tape) to oba programy przechwytują obraz w HDV. Nie obraz nagrany na taśmę tylko ten który kamera łapie na bieżąco.


poniedziałek, 1 listopada 2010, 17:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL