Teraz jest wtorek, 22 października 2019, 23:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 jak dobrze wyeksportować avchd w premiere pro cs5 ? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 marca 2010, 17:22
Posty: 13
Post jak dobrze wyeksportować avchd w premiere pro cs5 ?
Witam
Mam pytanie
Mam kamere Panasonic hdc hs700 i zgrywam z niej filmy programem adobe premiere pro cs5
Z tego co wiem to ta kamera nagrywa w AVCHD
Mam takie pytanie.
Jak zgrać z tej kamery materiał tak aby było to w bardzo dobrej jakości i rozdzielczości full hd czyli 1920x1080 i jednocześnie zajmowało przypuśćmy 1-2 GB na 30 min filmu?
Wiem, że jest cały dział poświecony kodekom, divixom itp.ale tam są jakieś przeploty , bitrate itp.
To chyba bardziej dla hobbystów albo fanatyków. Ja takich wypowiedzi nie bardzo rozumiem

trzeba zakodowac material zgodny z profilem encorea, wiekszy bitrate niz uznal adobe i juz bedzie transkodowac, osobiscie tym co pracuja w edku polecam export do jednego pliku canopus hq i wrzucenie jego do encorea i dopiero transkodowanie materialu, szybciej i bez pozniejszych klopotow


Czy mogę zatem prosić o wytłumaczeniu w języku ludzkim co mam zrobić aby to wyeksportować do formatu, który:
1. Będzie dało się oglądać na domowych odtwarzacz typu dvd czy podobnych (blue ray czy co teraz jest w modzie)
Filmiki będą nagrane na płyty DVD – jest to szkolenie. Najlepiej aby komputery też potrafiły to odtworzyć choć to pewnie kwestia wgranych kodeków. Więc musi być to jakiś maksymalnie popularny format
2. Jak mam to wyeksportować aby bez jakichkolwiek problemów dało się to wgrać na youtube.

Czy mam coś dograć do tego premiere? Czy samo premiere wystarczy ?


Wielkie dzięki za podpowiedź
Pozdrawiam


piątek, 5 listopada 2010, 03:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: jak dobrze wyeksportować avchd w premiere pro cs5 ?
Jesli masz Premierea oryginalnego to z nim razem instaluje sie Encore i Media Encoder. PLiki z kamery kopiujesz po prostu na komputer bez zadnej konwersji.
Otwierasz projekt w premierze z presetem "avchd", wrzucasz pliki, montujesz i dajesz "send to encore" w ktorym ustawiasz sobie czy ma to wypalic na dvd czy blue ray. - to wersja najlatwiejsza , polautomatyczna i dla opornych


piątek, 5 listopada 2010, 08:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 marca 2010, 17:22
Posty: 13
Post Re: jak dobrze wyeksportować avchd w premiere pro cs5 ?
No to sie zgadza
tylko moje pytanie jest takie
który z tych formatów jest ogólnie przyjętym standardem
Obrazek

zależy mi na tym aby dało się to oglądać na domowych odtwarzaczach

nie każdy ma opcje full hd
niektóre z nich w pliku wynikowym zajmują więcej miejsca niż moj oryginalny plik z kamery :)

czy nie mozna do tego podpiąć jakiegoś kodeka divx ? i czy w ogóle to ma sens

nie chce też skladać tego w premiere exportować, importowac do innego programu i exportować 2 raz poniewaz to bedzie trwało wieczność

doradz coś prosze

pozdrawiam


piątek, 5 listopada 2010, 13:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: jak dobrze wyeksportować avchd w premiere pro cs5 ?
profile

mpeg2-dvd
mpeg2-bluray
h264-bluray

sa kompatybilne z odtwarzaczami, bez ustawiania dodatkowego


piątek, 5 listopada 2010, 14:26
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 marca 2010, 17:22
Posty: 13
Post Re: jak dobrze wyeksportować avchd w premiere pro cs5 ?
mpeg2 dvd nie ma full hd
Obrazek


mpeg2-bluray - zajmuje2-3 wiecej miejsca niż plik z kamery
h264-bluray - zajmuje2-3 wiecej miejsca niż plik z kamery


jakies inne propozycje ?


piątek, 5 listopada 2010, 15:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: jak dobrze wyeksportować avchd w premiere pro cs5 ?
"1. Będzie dało się oglądać na domowych odtwarzacz typu dvd czy podobnych (blue ray czy co teraz jest w modzie)"

odtwarzacz dvd odtwarza wlasnie ten rodzaj materialu

jak chcesz bardziej upakowac material to wejdz w ustawienia i zmniejsz bitrate


piątek, 5 listopada 2010, 15:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 marca 2010, 17:22
Posty: 13
Post Re: jak dobrze wyeksportować avchd w premiere pro cs5 ?
czy mam rozumieć ze domowe zabawki nie odtwarzają w rozdzielczosci 1920/1080 ?

mpe2 dvd nie mam takiej rozdzielczosci w ustawieniach


mpeg2-bluray - zajmuje2-3 wiecej miejsca niż plik z kamery więc w ogole nie ma sensu
h264-bluray - zajmuje2-3 wiecej miejsca niż plik z kamery więc w ogole nie ma sensu

nawet przy bitrate zmiejszonym do LOW plik zajmuje 2 razy tyle miejsca co ten z kamery

jak to zrobić żeby to miało sens
rozdzielczość 1920/1080 oczywiście w miare dobra jakość ale też rozsądny rozmiar i zeby to było czytane przez wszystko


a czy nie da się jakoś podłączyć do tego DIVX i zapisać a avi ? albo cos takiego ??????


piątek, 5 listopada 2010, 17:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: jak dobrze wyeksportować avchd w premiere pro cs5 ?
wszystko sie da, kwestia urzadzenia docelowego, jesli ono odtwarza divix to wybierasz avi i divx, jesli wybierasz mpeg 2 to on zajmuje duzo wiecej miejsca niz avchd ale juzn na przyklad h264 nie, potestuj sobie rozne ustawienia bo nikt ci tu gotowego rozwiazanie nie poda, stopien kompresji zalezy tez od materialu ktory tylko ty masz


piątek, 5 listopada 2010, 17:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 marca 2010, 17:22
Posty: 13
Post Re: jak dobrze wyeksportować avchd w premiere pro cs5 ?
mam jeszcze jedno pytanko
czy VBR lepiej ustawić na 1 pass czy na 2 pass?
czy mozesz napisać o tym z jedno zdanie ?


piątek, 5 listopada 2010, 18:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: jak dobrze wyeksportować avchd w premiere pro cs5 ?
co do kodowania H.264 Premiere/AME:
zauważyłem że jeśli wybierze sie multipleksowanie do TS w profilu H.264 BluRay to faktycznie plik wynikowy zajmuje sporo wiecej niz same strumienie elementarne, dlatego zalecałbym niemultipleksować tylko po skompresowaniu do plików m4v i ac3 użyć jednego z programów: MKVToonix/MKVTools lub TSMuxer. Tudzież wybrać zwykły preset do H.264 i multipleksować do mp4

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 5 listopada 2010, 19:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 20 marca 2010, 17:22
Posty: 13
Post Re: jak dobrze wyeksportować avchd w premiere pro cs5 ?
No to pojechałeś hahah język troche jeszcze nie dla mnie

Czytałem trochę dzisiaj o tych nośnikach i wyszło mi coś takiego
Jak się mylę to proszę o poprawienie

Mogę nagrać film full hd (zakodowany poprzez h264 albo Windows media ) wyłącznie na bluray albo na hddvd. Niebezpieczeństwo jest takie że człowiek któremu wyślę takę płytę nie będzie miał odtwarzacza
Mogę również nagrać film kompresowany jakimś divx na płytę dvd tylko że to będzie max 720×576 a to daleko odbiega od full hd

To, co chce nagrywać to szkolenia i wysyłać je ludziom na jakichś nośnikach
To moje pytanie jest takie czy jest jakakolwiek możliwość aby pogodzić jedno i drugie ?
Dużo ludzi ma już telewizory full hd a jeszcze więcej będzie je miało jutro. Dlatego trochę szkoda rezygnować z tego full hd
Tylko teraz problem na co to nagrać ?
Jeżeli chodzi o kompresje to całkiem fajnie mi wychodzi
Windows media oraz h264
Może to nagrać na pendrive ?
Zakładam że z komputerami nie będzie problemu
Czy te odtwarzacze bluray i hddvd mają podłączenia pod pendrivy ?
Czy wybór Windows media albo h264 jest rozsądny ? i czy gdziekolwiek nie wetknę tego pendrive to czy będzie odtwarzało filmy?

Napiszcie jeszcze kilka zdań


piątek, 5 listopada 2010, 20:43
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lipca 2010, 20:09
Posty: 74
Post Re: jak dobrze wyeksportować avchd w premiere pro cs5 ?
Odwieczny problem - rozmiar, kompatybilność, jakość i pogodzenie tego wszystkiego. Moja propozycja na rozwiązanie problemu jest następująca:

1.Jeśli nie ma pewności, że ludzie odbierający filmy mają odtwarzacz blu-ray, to proponuję nagrywać płytę z filmem w MPEG-2 w rozdzielczości SD (720x576). W teorii jest możliwość nagrania i odtworzenia filmu w Full HD z płyty DVD, ale albo przez komputer z odpowiednimi kodekami (H.264, Dvix itp.) lub przez odtwarzacz DVD, ale niekoniecznie każdy (np. mój Bellwood za 140 zł :) ma HDMI, więc sygnał w 1080i w teorii wypuszcza, ale filmu w H.264 odtwożyć nie potrafi).

2.Wszelkie pendrive'y raczej odpadają, bo choć przy odtwarzaniu na komputerze z USB 2.0 z Full HD nie powinno być problemu, ale niektóre dotwarzacze DVD albo USB nie mają, albo mają 1.1 więc ze względu na dużą ilość danych film nie będzie płynnie odtwarzany i zamieni się w pokaz slajdów.

3.Nie da się przed rozesłaniem filmów dowiedzieć kto ma blu-ray, a kto DVD i wtedy odpowiednio nagrać ludziom filmy?

4.Jak już musi być w Full HD i na płycie DVD to proponuję kodek H.264, bitrate VBR (Pass 2 - wtedy powinna być lepsza jakość gotowego filmu) w granicach 8 Mb/s - wtedy 1h filmu zajmie ok 3,6 GB. Pozostaje jednak niebezpieczeństwo, że nie wszystkim odtwarzacze DVD będą z tym działały.

5.Sprawa tego, że wyjściwe pliki są większe niż źródłowe z kamery wynika pewnie z tego, że w kamerce tryb nagrywania ustawiny jest na HX/HE - w tych trybach filmy nagrywane są z niskim bitrate i nawet bitrate ustawiny na low w Premiere jest od źródłowego wyższy.

Mam nadzieję, że choć trochę kwestię wytłumaczyłem.


poniedziałek, 8 listopada 2010, 20:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL