Teraz jest wtorek, 22 października 2019, 23:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 kompresja na vimeo 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 11 lipca 2003, 14:43
Posty: 263
Lokalizacja: Warszawa
Post kompresja na vimeo
Panowie jakim kodekiem i z jakim bitratem są kodowane filmy Hd na vimeo


środa, 24 listopada 2010, 01:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: kompresja na vimeo
Vimeno help z translatora.
... i z timeline prosto do:
Cytuj:
MP4

Chociaż jak MP4 najlepsze, będzie ogólnie akceptujemy jedną z następujących formatów: 3G2, 3GP, 3GP2, 3GPP, asf, asx, avi, divx, mts, m2t, m2ts, M2V, M4V, MKV, MOV, MP4, mpe , mpeg, mpg, ogg, wmv.


Przykładowe usuwanie przeplotu w Ediusie export dla mov. Wciskamy F11
Obrazek

Wybieramy Settings
Obrazek

Wybieramy wielkość
Obrazek

Usuwamy przeplot i zmieniamy co tam jeszcze chcemy...
Obrazek

Przeplotu usuwać nie musimy z:
60p = 59,94 FPS
50p = 50 FPS
30p = 29,97 FPS
25p = 25 FPS
24p = 24 lub 23.976 FPS

EDIT
Teraz sprawdziłem. Export do wmv i jest prościej. Przeplot leci z automatu.

_________________
Obrazek


środa, 24 listopada 2010, 06:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 5 marca 2006, 21:48
Posty: 36
Post Re: kompresja na vimeo
witam
podlacze sie pod temat. Rowniez mam problem z kompresja do vimeo. Probowalem juz wielu kodekow. Robilem dokladnie to co u nich na stronie i w tuotrialu przez program zalezany "Handbrake". O ile klip po przekodowaniu na komputerze wyglada rewelacyjnie to po wrzuceniu na vimeo robi sie duzo gorszy. Pomimo zalecanych ustawien vimeo i tak converuje sobie plik. Posiadam vimeo plus. W czym lezy problem. Moze jakis inny program inny format.

pozdrawiam
Kuba


czwartek, 9 grudnia 2010, 14:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post Re: kompresja na vimeo
witam, jak ustawić media encoder w Adobe Premiere 2.0, aby na vimeo mieć możliwie najlepsza jakość (projekt w SD 16:9) i najważniejsze pytanie, dlaczego w vimeo wrzucony plik w formacie obrazu 16:9, odtwarzany jest jako 4:3??? 8O

z góry serdecznie dziękuję za odp. :mrgreen:


niedziela, 19 grudnia 2010, 14:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: kompresja na vimeo
Digital napisał(a):
dlaczego w vimeo wrzucony plik w formacie obrazu 16:9, odtwarzany jest jako 4:3???

Ponieważ pixel musi być kwadratowy, Vimeo i tym podobne nie tolerują prostokątnego pixela.

A to...
Digital napisał(a):
jak ustawić media encoder w Adobe Premiere 2.0, aby na vimeo mieć możliwie najlepsza jakość (projekt w SD 16:9)

Żal człowieka ściska, pięćset postów... Zastanawiam się, po co właściwie podawać informacje na forum w takim razie? :(


niedziela, 19 grudnia 2010, 19:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: kompresja na vimeo
Gdyby na górze strony było coś takiego jak FAQ, to nie musiałbyś wiele razy pisać tego samego :) A swoją drogą...skoro przez tyle lat funkcjonowania forum FAQ w poszczególnych działach się nie pojawiły, znaczy to tylko tyle, że to walka z wiatrakami, na pewno nie jestem pierwszą osobą która na to wpadła.

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


niedziela, 19 grudnia 2010, 19:48
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL