Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 07:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Jaki format do montażu na przykładzie konwertera 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Jaki format do montażu na przykładzie konwertera
Używam tego konwertera: Xilisoft HD Video Converter.
Chciałbym abyście mi poradzili na jaki format ZA POMOCĄ TEGO KONWERTERA mam klipy z kamery (i nie tylko) konwertować i potem obrabiać w Vegasie, tak aby nie zawieszał się, nie zacinał i był w stanie renderować bez problemu.

Może ktoś juz ma ten konwerter, używa? I będzie wiedział?
A jak nie ma to zamieszczam filmik, dopatrzycie się tam opcji.
Jakbym podał za mało informacji to dajcie znać co jeszcze potrzebujecie bym Wam przedstawił.

http://www.dailymotion.pl/video/xfboy2_clip0196


Pomocne linki:

1. http://www.xilisoft.com/hd-video-converter.html


Pomożecie? Ostatnio montowałem film z wielu klipów, które Vegas sam wyrenderował i dwa dni montowałem przy wyrzucaniu mnie i zacinaniu się średnio 2 razy na minutę (oczywiście jak miałem 60% pracy za sobą to wtedy zaczęło mu się coś dziać, wcześniej nie).
Dwa dni pracy, wiele godzin stracone i chyba ponad 300 restartów. I tutaj nie zaokrąglam, ani nie mówię potocznie. Naprawdę TRZYSTA razy (i to grubo ponad jak sądzę) zmuszony byłem go restartować, zabijać proces i temu podobne. A na koniec kolejne drugie tyle męczarni bo wyrenderować nie chciał. Paski, które zrobiłem sam na końcu w moim ostatnim filmiku go zabijały, nawet renderując tylko ten sam fragment. A paski były transparentalnym AVI (więc i tak już odciążenie spore było!)


P.S.
Jesli macie inne, własne sprawdzone sposoby i inne konwertery to dajcie znać, polećcie coś.


sobota, 11 grudnia 2010, 14:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Jaki format do montażu na przykładzie konwertera
Trzeba było by kogoś kto używa konkretnie tego softu(konwertera), zakładam że z mpeg, avi uncopreset sobie poradzi.
No i pora się zastanowić czy to odpowiedni soft w odpowiedniej wersji. Może nie warto się męczyć...

_________________
Obrazek


sobota, 11 grudnia 2010, 16:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Jaki format do montażu na przykładzie konwertera
No ale sęk w tym że cokolwiek uncompressed nie wchodzi w grę ponieważ nie chcę aby mój klip, trwający jedną minutę, bez kompresji wynosił np. 3 GB.
Nie mam miejsca na takie rzeczy.

I tutaj niekoniecznie już musi być akurat ten konwerter. Proszę Was o znalezienie metody na konwersje plików tak by się je przyjemnie montowało. Abym zawsze już potem korzystał z opracowanego wzorca, metody wykonywania. Co polecacie, jakiego programu Wy używacie, czym mam konwertować surowe klipy?


sobota, 11 grudnia 2010, 18:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Jaki format do montażu na przykładzie konwertera
pytanie podstawowe to z czym dobrze współpracuje twój program?

_________________
Obrazek


niedziela, 12 grudnia 2010, 12:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Jaki format do montażu na przykładzie konwertera
GrassHoppeR napisał(a):
pytanie podstawowe to z czym dobrze współpracuje twój program?


Z wszystkim innym tylko nie plikiem z mojej kamery (surowym *.MP4):
A to jego parametry:
Kod:
Format            : MPEG-4 at 4 068 Kbps
Length            : 15.4 MiB for 31s 765ms

Video #0          : AVC at 4 026 Kbps
Aspect            : 1280 x 720 (1.778) at 29.970 fps

Audio #0          : AAC at 32.1 Kbps
Infos             : 2 channels, 48.0 KHz


niedziela, 12 grudnia 2010, 13:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Jaki format do montażu na przykładzie konwertera
no to przekonwertuj na cokolwiek innego. nie rozumiem twojego problemu, wybacz...

_________________
Obrazek


niedziela, 12 grudnia 2010, 13:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Jaki format do montażu na przykładzie konwertera
GrassHoppeR napisał(a):
no to przekonwertuj na cokolwiek innego. nie rozumiem twojego problemu, wybacz...


Podobno są formaty, które nadają się do montażu i są formaty już wyjściowe.
Chcę przekonwertować na coś co przyjemnie się montuje - co przyjemnie się montuje, jaki rodzaj plików?


poniedziałek, 13 grudnia 2010, 02:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Jaki format do montażu na przykładzie konwertera
Cytuj:
Podobno są formaty, które nadają się do montażu i są formaty już wyjściowe.
a... no są. chodzi o kompresję wewnątrzobrazową i międzyobrazową. w skrócie w formacie edycyjnym każda klatka jest zapisana oddzielnie, bez związku z innymi, więc jest do niej natychmiastowy dostęp. natomiast "wyjściowe" formaty zapisują całą klatkę (tzw. kluczową, I-frame) co kilkanaście czy nawet kilkaset klatek, a pomiędzy nimi zapisuje tylko różnice. a więc dostęp do takiej klatki różnicowej wymaga odczytania klatki kluczowej i dekompresji wszystkich klatek aż do tej żądanej.
dlaczego ci to piszę? bo możesz sobie sam określić co jest dla ciebie ważniejsze, czy jakość, czy wielkość plików czy błyskawiczność dostępu do klatki. spróbuj np. konwertować na MJPEG (tylko klatki kluczowe), ale możesz też skorzystać z samodzielnie ustawionego DivXa, gdzie ustawisz jakość zamiast bitrate'u oraz zmniejszysz odległość między klatkami kluczowymi z domyślnych 250 na np. 12... sposobów jest wiele, nic nie zastąpi twojego własnego! ;)

_________________
Obrazek


poniedziałek, 13 grudnia 2010, 11:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Jaki format do montażu na przykładzie konwertera
Aha, czyli reasumując - do czegokolwiek. Byle jakiego kontenera, np. może to być AVI ale użyć kodeków o nazwie MJPEG? Dobrze zrozumiałem?


poniedziałek, 13 grudnia 2010, 16:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Jaki format do montażu na przykładzie konwertera
Bunch napisał(a):
Aha, czyli reasumując - do czegokolwiek. Byle jakiego kontenera, np. może to być AVI ale użyć kodeków o nazwie MJPEG? Dobrze zrozumiałem?

no nie musisz użyć MJPEG, ale możesz. zależy jak z nimi pracuje twój soft.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 13 grudnia 2010, 16:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 lipca 2009, 14:38
Posty: 8
Post Re: Jaki format do montażu na przykładzie konwertera
Do wygodnego edytowania w vegasie (przy słabszym komputerze) nadają się formaty tzw. bezstratne - lossless - np. lagarith, HuffYUV, Matrox MPEG-2 HD Codec, Cineform NeoSCENE (komercyjny); najlepiej przekonwertować do jednego z nich od razu pliki źródłowe z kamery. Minusem będą duże rozmiary tych plików.
Jest też sposób tzw. proxy edit - tymczasowe skonwertowanie plików źródłowych do prostszego formatu - tylko na czas edytowania, render projektu poleci z plików oryginalnych. Do vegasa pro jest nawet gotowy skrypt.
http://eugenia.queru.com/2007/12/12/pro ... ony-vegas/
Jak już zaczniesz guglować, to nie zapomnij doczytać o 4:2:0, RGB i takich tam (może Twoja kamera lub lustrzanka zapisuje w 14 bitach, niektóre telewizory też to mają).


poniedziałek, 13 grudnia 2010, 17:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Jaki format do montażu na przykładzie konwertera
post niżej


Ostatnio edytowano piątek, 4 marca 2011, 14:29 przez Bunch, łącznie edytowano 2 razy

środa, 15 grudnia 2010, 17:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Jaki format do montażu na przykładzie konwertera
Po konwersji do MJPEG Vegas widzi zielony obraz na każdym klipie. Jednak jak sam Vegas wyrenderuje wcześniej klip do tego MJPEG to go z powrotem chyba ale wtedy widnieje na klipie jakiś debilny kolorowy paseczek a klip koniecznie musi iść w 1280x720. Do Huffyufa nie mogę skonwertować bo konwerter "faied" wyświetla.


piątek, 4 marca 2011, 14:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL