Teraz jest czwartek, 20 czerwca 2019, 19:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 obróbka mov 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 18 grudnia 2010, 16:49
Posty: 6
Post obróbka mov
Podobne pytanie zadałem w innym dziale, nie wiem czy właściwym.

Więc:
Jaki jest najlepszy sposób na obróbkę i edycję filmów z Canona 60D. Jak wiadomo jest to MOV. Mam PS12.0, ale on nie widzi tego. Jest co prawda jakiś update 12.1, ściagnąłem to, ale jakoś nie daje się to zainstalować ?
- może ktoś wie jak ten update zainstalować ?

Jaki program jest najlepszy do edycji i montażu filmów MOV tak, aby nie było utraty jakości ? Sama zamiana MOV na MPEG4 nie pogarsza, jakośc jest super na YT, ale obróbka na PS12 znacznie psuje, bo jeśli dam MPEG4 na wyjściu to jest tylko 720p, pliki sa 4x mniejsze, czyli jakość już nie taka.


sobota, 18 grudnia 2010, 21:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: obróbka mov
Spróbuj Ediusem. Ten ma bardzo dobrze napisany algorytm do odtwarzania video, przez co ma małe wymagania sprzętowe i w pełni działającą przez 30 dni wersję demo.
Program nie jest pozbawiony wad, no ale tego nie tyczy pytanie.

_________________
Obrazek


niedziela, 19 grudnia 2010, 13:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 18 grudnia 2010, 16:49
Posty: 6
Post Re: obróbka mov
dzieki robertnik za info.
Ściągnąłem Ediusa 6 i nawet udało sie uruchomić. Trochę czasu minie, zanim go rozpracuję, tzn, jak łączyć ujęcia oraz tworzyć finalny plik. Widzę, że Edius jest bardzo rozbudowany. No i ta cena. Az tylu funkcji raczej nie wykorzystam...
Dla mnie wystarczyłby edytor, który umożliwia łączenie ujęć, fade in/out, przejścia między ujęciami, edycje pojedynczych ujęć. Być może jest jakiś soft który dobrze obrabia mp4, zachowując format 1920x1080, nie tworząc wielkich plików, aby dałoby się to wstawić na yt ?


środa, 22 grudnia 2010, 03:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: obróbka mov
kuP pover producer Cyberlink za 100 dolarow- zrobisz tam szybko to co ci potrzeba i o wiele szybciej niz w Ediusie

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


środa, 22 grudnia 2010, 12:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 18 grudnia 2010, 16:49
Posty: 6
Post Re: obróbka mov
Dzieki wszystkim za uwagi. Sciągnąłem Producer Cyberlink, ale coś nie moge znależć przejść "fade in", "fade out" itp. Nie wiem też, jaki dac wyjściowy plik, aby był to normalny plik, nadający się do wysłania, bez zbędnych gigabajtów i z zachowaniem proporcji 16:9.

Kilka godzin temu zainstalowałem Sony Vegas. Trochę rozgryzłem go, ale nadal nie wiem wielu rzeczy, np: jaki plik podać mu, czy oryginalny MOV, czy np po kompresji MPEG4 ? Jakie dać ustawienia na wyjściu ? Bo tu też nie wiem, tworzy mi jakieś wielkie gigabajtowe pliki z 2 minut filmu MOV...

Czy może ktoś tworzy pliki full HD do wysłania na youtube ?


sobota, 25 grudnia 2010, 20:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: obróbka mov
w direktor możesz ostawić autowykrywanie PAR(ASPECT RATIO)-1linia u gory po lewo masz okienko- 4:3 lub 16:9
przejscia po lewej- tranzition room
jesli chcesz eksport- okienko produce
Program prosciutki mający wiele opcji profesjonalnych programow
aaaaaaaa w produce 2 zakladka masz opcje yutube-[program sam dobierze ci parametry klipu

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


Ostatnio edytowano niedziela, 26 grudnia 2010, 11:54 przez kumak, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 25 grudnia 2010, 21:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 sierpnia 2005, 22:37
Posty: 604
Post Re: obróbka mov
od czasu do czasu jak nie mam kamery pod ręką to kręcę swoim Canonem 500d też mov, obrabiam to w premiere bez żadnych problemów,zainstaluj triaal adobe do tego quick time i spróbuj to zmontować


sobota, 25 grudnia 2010, 23:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 18 grudnia 2010, 16:49
Posty: 6
Post Re: obróbka mov
kumak i tunes - dzieki za odpowiedzi. Będę próbował tego i tego.
Mam pytanie dot Adobe Premiere - czym różni się ta wersja od Adobe Premiere Elements 9 ?


Ostatnio edytowano niedziela, 26 grudnia 2010, 01:16 przez dxman, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 26 grudnia 2010, 00:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: obróbka mov
elements jest uproszczona wersja premiere i kosztuje 10 razy taniej- w zupełności wystarczy dla początkujących.w necie sporo tutoriali do elements

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


niedziela, 26 grudnia 2010, 00:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 18 grudnia 2010, 16:49
Posty: 6
Post Re: obróbka mov
Dzięki wszystkim za informacje. ściągnąłem też Sony Vegas i próbuję coś zrobić. Ale mój laptop chyba zbyt słaby, proc duo 1.8GHz, 1GHz RAM, muli się przy obróbce video HD.
Mam też Adobe Premiere, ale tu laptop jeszcze gorzej sobie radzi.

Mam pytanie:
Jakie pliki podawać do Sony i Premiere ?
Bezpośrednio MOV, czy może MPEG4 ? (jest znacznie mniejszy)
Jakie ustawienia dac na wyjściu ?
Oczywiście, próbuję co się da, ale.... zbyt powolny laptop znacznie utrudnia...


niedziela, 2 stycznia 2011, 02:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: obróbka mov
dxman napisał(a):
Jakie pliki podawać do Sony i Premiere ?
Bezpośrednio MOV, czy może MPEG4 ? (jest znacznie mniejszy)
Jakie ustawienia dac na wyjściu ?

Ani mov ani MPEG4. Oba najprawdopodobniej będą zakodowane tym samym kodekiem H.264, którego Twój laptop nie da rady zmontować płynnie. A eksport gotowego filmu, to będzie coś w stylu 1min to 30min eksportowania. Właściwie to masz czym nagrać później Blu Ray? Jeśli nie, to po co montować FullHD, bo do odtwarzania tylko na komputerze moim zdaniem nie warto.
Kiedy zaczynasz montować, w projekcie (piszę o Premiere) tworzysz sekwencję o takich parametrach, jaki masz materiał. W przypadku podanych przez Ciebie formatów, powinno to być AVCHD.

Moja rada: Zacznij montować od DV lub HDV, przekonwertuj sobie pliki zanim wrzucisz je na linię montażową, wtedy pójdzie a Ty nie zrazisz się do programu montażowego przez słaby komputer.

Pozdrawiam.


niedziela, 2 stycznia 2011, 12:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 sierpnia 2005, 22:37
Posty: 604
Post Re: obróbka mov
minimum to 4 Gb GHz ram


niedziela, 2 stycznia 2011, 12:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL