Teraz jest czwartek, 27 czerwca 2019, 00:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 jak otoworzyć MOD w cs4 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 30 września 2009, 08:34
Posty: 53
Post jak otoworzyć MOD w cs4
Jak w temacie mam film z kamery chyba panasonic o następujących parametrach:

MOV001.MOD
szerokość 704
wysokość 576
szybkość klatek 25/s

Premiere nie chce tego łyknąć twierdząc że nie obsługiwany format,
encoder też nie chce tego zaimportować,
po przeróbce na avi w programach typu formatfactory -w premiere działa tylko dźwięk

Przeinstalowałem quicktima na najnowszego i dalej nic.

Ma ktoś pomysł jak to wrzucić do premiere, albo czym przekonwertować aby nie stracić jakości?

Po ręcznej zmianie rozszerzenia na .mpg premiere go łyka, ale i tak musi go mielić (nie da się ustawić sekwencji żeby nie musiał dodatkowo konwertować) no i jest strata jakości (pewnie wynikajaca ze zmiany rozmiaru - na ostrych krawędziach widać podłużne pasy/rozmazania

ps. raczej odpadają opcje z pisaniem skryptów - za głupi jestem

W załączniku bardzo króciutki fragment filmu

Z góry dziękuję za pomoc, bardzo zależy mi na czasie.


poniedziałek, 20 grudnia 2010, 12:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: jak otoworzyć MOD w cs4
kozaxxx napisał(a):
W załączniku bardzo króciutki fragment filmu

Yyyy, gdzie? :)
kozaxxx napisał(a):
...mam film z kamery chyba panasonic...

A jaka to marka?
A na poważnie, to może spróbuj rozszerzenie zmienić na avi, mov lub mp4. Spróbuj takich, a jeśli sam AP nie otworzy nadal, to spróbuj następnie konwersji Encoderem. Bardzo prawdopodobne jest, że do kamery był dołączony program, który konwertował te pliki na zrozumiały dla komputerów format.
Aha, otwierałeś ten plik programem MediaInfo? Uzyskamy wszystkie informacje na temat używanego kodeka w klipie. I w sumie od tego chyba można by zacząć poszukiwania.
Pozdrawiam.


poniedziałek, 20 grudnia 2010, 13:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: jak otoworzyć MOD w cs4
daj ta probke


poniedziałek, 20 grudnia 2010, 14:08
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 30 września 2009, 08:34
Posty: 53
Post Re: jak otoworzyć MOD w cs4
Próbki nie umie wgrać (wszystkie formaty filmowe jakie próbuje pokazuje mi że są zablokowane).

Co do filmu.
-Po zmianie na avi, da się przenieść do premiere, ale nie działa - jest tylko dźwięk
-po zmianie na mpeg - działa, ale obraz zmienia się z 16:9 na 4:3
-po zmianie na avi i przekonwertowaniu w encoderze - również działa, ale tak samo obraz zmienia się na 4:3

Dane z mediainfo:

Video
ID : 224 (0xE0)
Format : MPEG Video
Format version : Version 2
Format profile : Main@Main
Format settings, BVOP : Yes
Format settings, Matrix : Default
Format settings, GOP : M=3, N=12
Duration : 2s 320ms
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 9 510 Kbps
Width : 704 pixels
Height : 576 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate : 25.000 fps
Standard : PAL
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Interlaced
Scan order : Top Field First
Compression mode : Lossy
Bits/(Pixel*Frame) : 0.938
Stream size : 2.63 MiB


poniedziałek, 20 grudnia 2010, 14:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 30 września 2009, 08:34
Posty: 53
Post Re: jak otoworzyć MOD w cs4
zapomniałem dodać, to nie mój film, tylko materiał który dostałem do obrobienia, nie mam dostępu do oprogramowania dostarczonego z kamerą.


poniedziałek, 20 grudnia 2010, 14:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: jak otoworzyć MOD w cs4
A musi to być w Premiere?
W Ediusie pod prawoklikiem na pliku masz właściwości a w nich kształt piksela można zmieniać.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 20 grudnia 2010, 18:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 30 września 2009, 08:34
Posty: 53
Post Re: jak otoworzyć MOD w cs4
Raczej musi, na co dzień korzystam z Adobe, nie będę szukał, instalował i uczył się innego programu z powodu jednego filmu.


poniedziałek, 20 grudnia 2010, 18:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: jak otoworzyć MOD w cs4
kozaxxx-mam teraz taka kamerkę z takimi plikam(od klienta)i- twoje pliki to mpeg 2 zakodowane qicktime
1 wgraj quictime 7- cos tam z netu
2 nie montuj premierem bo nie warto
3 zciagnij mpeg wizard Wemble(przez miesiąc możesz działać)
3 zaimportuj i pomontuj,,,, następnie wyeksportuj jako folder dvd i wypal plytke
jesli chccesz plytke robic in nym programem to eksport do mpeg 2
zwroc uwage ze masz 704 a nie 720 wiec nie kombinuj robic dvd encore tylko mozesz workszopem
polecam ci ten program bo ma on smart rendering i swoje filmy obrobisz bezstratnie
sa i inne fajne progi do takiej pracy ale nie maja preseta 704-576

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


poniedziałek, 20 grudnia 2010, 18:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 30 września 2009, 08:34
Posty: 53
Post Re: jak otoworzyć MOD w cs4
Dzięki za podpowiedź, męczy mnie to jednak, wiem że to quicktime, ale mimo wgrania najnowszego - premier dalej nie daje rady, a wiem, że kiedyś (bardzo dawno temu) jak miałem nowego kompa (ten sam co teraz)zaraz po zakupie, czyli raczej na kompie było mniej programów itp niż teraz, był taki krótki czas, że takie film działały.


poniedziałek, 20 grudnia 2010, 18:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: jak otoworzyć MOD w cs4
mod. to mpeg2-w windows opcja pokazyw ania koncowek pliku---- plik.koncowka- np a001.bmp-wejdz w te opcje i zmien koncowke--ale to bez sensu bo na karcie takich plikow masz setki
zciagnij mpeg wizard-zaimportuj wszystkie swoje pliki( on tez mod nie zobaczy - trzeba opcje -all files)
potem wyeksporuj cala zawartosc do 1 klipu mpeg2
nie zmieniaj rozdzielczosci tylko bo 704 to jedna z rozdzielczosci mpeg2 a potem montuj premierem skoro jesteś taki uparty- ostrzegam ze stracisz na jakości z powodu ponownej kompresji
teraz koncze robic 4 dvd dla klienta-od rana zrobilem mu 4 dvd z 7 i pol godziny filmu ktory miel w kamerce- wiec bardzo program jest szybki

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


poniedziałek, 20 grudnia 2010, 19:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 30 września 2009, 08:34
Posty: 53
Post Re: jak otoworzyć MOD w cs4
będę musiał zrobić tak jak mówisz, dzięki wielkie za podpowiedź.
Co do premiere jestem uparty bo musze z tym filmem zrobić mnóstwo różnych rzeczy.


poniedziałek, 20 grudnia 2010, 20:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: jak otoworzyć MOD w cs4
http://www.womble.com/
ściągnij i nie pożałujesz- to prosty i szybki program
własnie klient odebrał swój film -był zadowolony z jakości bo była taka sama jak w jego kamerce

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


poniedziałek, 20 grudnia 2010, 21:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL