Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 22:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Pomoc w wybrania kodeka do montażu 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Pomoc w wybrania kodeka do montażu
Mam problem. Nie wiem na jaki format mam kompresować pliki aby je zmontować i potem zapisać. Nie mogę pracować na surowych klipach z kamery bo mi ścina projekt za każdym razem. Nie współgrają. Wyczytałem w internecie nim zacząłem zawracać Wam głowę, że są pewne kodeki do montażu na które trzeba konwertować film przed montażem. Sprawdziłem je więc. Pracuję na programie Sony Vegas.

Zrobiłem wiele testów ostatnimi dniami i oto ich rezultaty:


Kodek MJPEG:

- Pliki po skonwertowaniu konwerterem nie są czytane przez Vegasa (zielony ekran)
- Pliki wyrenderowane Vegasem dostają migający, kolorowy znak wodny w rogu

Kodek HuffYUV:

- Konwerter nie chce ich skonwertować (conversion failed)
- Pliki wyrenderowane Vegasem nie są później przez niego samego odczytywane !!! (czarny ekran na obrazie video)
- zawiesza się nawet Windows Media Player i wywala błąd przy próbie odtworzenia filmu z tym kodekiem
- i co ciekawe, gdy otworzę i tak ten plik pewnym odtwarzaczem to widać na jego połowie jakieś kurewstwo - pół ekranu to szum, drugie pół to mój klip

Kodek Lagarith:

- Konwerter nie chce ich skonwertować (conversion failed)
- O dziwo działają w Vegasie (można je zaimportować, widać obraz) ale nie odpowiada mi rozmiar pliku


Moje pytanie jest następujące:
Dlaczego te dwa - podobno przeznaczone do montażu i do Vegasa - kodeki, mi nie działają? A w jednym przypadku Vegas NIE WIDZI OBRAZU W PLIKU KTÓRY PRZECIEŻ SAM WYRENDEROWAŁ.

To co ja mam zrobić chcąc skorzystać z tych dwóch (nie Lagaritha)?


czwartek, 10 marca 2011, 15:49
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Pomoc w wybrania kodeka do montażu
HufYUV daje podobnej wielkości pliki jak Lagarith, bo są to kodeki bezstratne. natomiast MJPG kompresuje klatki tak jak JPG i czasami przy zbyt małym bitrate widać degradację obrazu. jak sobie z tym poradzić w Vegas - nie mam pojęcia. ale może da się coś zrobić w temacie konwersji. czego używasz, że ci taki błąd wywala?

_________________
Obrazek


czwartek, 10 marca 2011, 17:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Pomoc w wybrania kodeka do montażu
GrassHoppeR napisał(a):
HufYUV daje podobnej wielkości pliki jak Lagarith, bo są to kodeki bezstratne. natomiast MJPG kompresuje klatki tak jak JPG i czasami przy zbyt małym bitrate widać degradację obrazu. jak sobie z tym poradzić w Vegas - nie mam pojęcia. ale może da się coś zrobić w temacie konwersji. czego używasz, że ci taki błąd wywala?


Wiesz, tak w gruncie rzeczy to mi to, że będzie to stratny kodek nie przeszkadza. Przecież kompresując do tego Lagarithya czy HuffYUVa sam ustawiam sobie rozdzielczość 640x360 z pliku wejściowego 1280x720 więc i tak przecież jak na mój rozum to juz wychodzi przecież stratna kompresja. Nie mam racji?

No ale idąc dalej - zaakceptuję bez problemu stratną kompresję.
Więc niech będzie ten MJPEG. Z tym że mam z nim problemy jak pisałem.
Czego używam do konwertowania do MJPEGa? <--- o to się pytasz?
Przecież napisałem w pierwszym poście dokładnie wszystkie programy jakimi kownertowałem, prawda?

Czego nie rozumiesz?
Może zrobić Ci jakiś FILMIK i pokazać na nim jak wygląda ta konwersja?


czwartek, 10 marca 2011, 18:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Pomoc w wybrania kodeka do montażu
Jeśli zdołasz przebrnąć przez ten monotonny film to zobaczysz na własne oczy co się dzieje. Wybacz tylko za styl ale jestem chory i mam temperaturę. A sprawa z tym idiotyczną konwersją jeszcze bardziej mnie wpędza do grobu.
Tu video:

http://www.dailymotion.pl/video/xhim7h_efixasdasd_music

Wysyłam też surowy plik. Może to też w jakiś sposób pomoże w wydaniu osądu jak ktoś sprawdzi:

http://www.hotfile.com/dl/109642542/052 ... 3.MP4.html


czwartek, 10 marca 2011, 18:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 11 lipca 2003, 14:43
Posty: 263
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Pomoc w wybrania kodeka do montażu
Co to znaczy ścina projekt jaki vegas jaki system ???
Nikt nie jest wróżką i z fusów ci nie da odpowiedzi


czwartek, 10 marca 2011, 19:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Pomoc w wybrania kodeka do montażu
beret napisał(a):
Co to znaczy ścina projekt jaki vegas jaki system ???
Nikt nie jest wróżką i z fusów ci nie da odpowiedzi


System Windows XP SP3.
Vegas 8 i 9. Na tych wersjach testowałem.
A ścina projekt to znaczy, że nie da się tego przyjemnie montować.


czwartek, 10 marca 2011, 19:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 11 czerwca 2005, 22:10
Posty: 52
Post Re: Pomoc w wybrania kodeka do montażu
Wydaje mi się, że Twój problem leży gdzie indziej. W Vegas idzie bez żadnego problemu... surówka. Robiłem na starym kompie ... celowo bardzo starym(athlon XP 2,5 , 2 gb DDR1, itp.Pociąłem , dodałem FX z NewBlue. Nic nie ścina. Wadę masz w kompie lub w programie. Może stary Vegas i nie widzi kodeka.
Obrazek
Info :
H.264/MPEG-4 AVC
Co do znaku nie wiem - nie używam piratów.

Oczywiście działa każda konwersja na dowolne pliki.


czwartek, 10 marca 2011, 19:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 11 lipca 2003, 14:43
Posty: 263
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Pomoc w wybrania kodeka do montażu
potwierdzam, zaznaczam że wszystko na kompie legal, vegas 10 64bit win7 wszystko chodzi bez żadnego ścinania nawet po nałożeniu kilku filtrów na ustawieniu podglądu na preview full.
Gdy montuję materiał 1920x1080 z nx5 to dla komfortu pracy konwertuję to CineformHD. Ale tak jak pisałem wyżej wszystko legal.


Ostatnio edytowano czwartek, 10 marca 2011, 23:08 przez beret, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 10 marca 2011, 19:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Pomoc w wybrania kodeka do montażu
Vegas 8 czy 9 to jest stary?
No ja nie mam Visty 64 bitowej jak Wy tylko Windowsa XP SP3.
Nie wiem co ja mogę zrobić. Co ja mogę zrobić? Staram się coś z tym zrobić już chyba dwa lata i nic nie pomaga. No to z Waszych wiadomości dowiedziałem się tyle, że u Was surowy klip działa w programie bez problemu. U mnie nie. Więc uciekam się do konwersji. Jak tu konwertować skoro nie mogę?


czwartek, 10 marca 2011, 22:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: Pomoc w wybrania kodeka do montażu
Bunch napisał(a):
Vegas 8 czy 9 to jest stary?
No ja nie mam Visty 64 bitowej jak Wy tylko Windowsa XP SP3.
Co ja mogę zrobić? Staram się coś z tym zrobić już chyba dwa lata i nic nie pomaga.


Bunch, przez dwa lata nie jestes w stanie sprawic sobie legalnego oprogramowania?!!!
Gigant z ciebie i nikt cie nie pobije w zadnej kwestii z tym zwiazanej.
Jedna dobra rada,bo sam powiedziales w filmie ze zastosujesz sie do wszystkich wskazowek,wiec odloz 400zl i kup legalny program, bo to co dzieje sie u ciebie to az dziwne ze komp ci nie robi strajkow codziennie.
Tak, jeden z tych programow Bunch kosztuje jedynie niecale 400zl i sluzy wlasnie do tego co chcesz zrobic, czyli obrobki plynnej avchd na win xp sp3 bez zbednego konwertowania.
Poszukaj, poczytaj a na pewno znajdziesz, bo przeciez nie chcesz byc pasozytem i cale zycie leciec na trailach.


piątek, 11 marca 2011, 04:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 11 czerwca 2005, 22:10
Posty: 52
Post Re: Pomoc w wybrania kodeka do montażu
Bunch napisał(a):
Vegas 8 czy 9 to jest stary?

No ja nie mam Visty 64 bitowej jak Wy tylko Windowsa XP SP3.
<Na testowanym kompie mam XP SP1>

Nie wiem co ja mogę zrobić. Co ja mogę zrobić? Staram się coś z tym zrobić już chyba dwa lata i nic nie pomaga.

Przeinstalować system , przeinstalować Vegas może być 9C , zainstalować potrzebne kodeki (jakie masz na forum), zrobić obraz sys. Ghostem lub Paragonem.

No to z Waszych wiadomości dowiedziałem się tyle, że u Was surowy klip działa w programie bez problemu. U mnie nie.

No właśnie - to potrzebne Ci info ! Widzę, że nie potrafisz wysnuć prostych wniosków.

Więc uciekam się do konwersji. Jak tu konwertować skoro nie mogę?


Uparciuch z Ciebie :mrgreen:


piątek, 11 marca 2011, 07:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: Pomoc w wybrania kodeka do montażu
Cytuj:
Czego używam do konwertowania do MJPEGa? <--- o to się pytasz?
Przecież napisałem w pierwszym poście dokładnie wszystkie programy jakimi kownertowałem, prawda?

Czego nie rozumiesz?
Może zrobić Ci jakiś FILMIK i pokazać na nim jak wygląda ta konwersja?

jakie wszystkie programy napisałeś? 8O
jak chcesz możesz nawet wyjodłować jak wygląda ta konwersja. tylko napisz jakim konwerterem to robisz... :roll:

_________________
Obrazek


piątek, 11 marca 2011, 10:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Pomoc w wybrania kodeka do montażu
A oto pytasz. Sorrki.

Więc konwertowałem to konwerterami:
- Xilisoft
- Applex Super
- Adobe Media Encoder (z pakietu Adobe)

Konwerter Mpegstreamclip mi wywala błąd gdy importuję klip.


piątek, 11 marca 2011, 14:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Pomoc w wybrania kodeka do montażu
A szukałeś info o proxy mode?
Tu coś znalazłem
http://www.sonycreativesoftware.com/for ... eID=582248
Download
Proxy Stream[1.0c] for Vegas Pro 8
Proxy Stream [1.5e] for Vegas Pro 9

_________________
Obrazek


piątek, 11 marca 2011, 16:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2008, 04:12
Posty: 266
Post Re: Pomoc w wybrania kodeka do montażu
Proxy to chyba jakiś zewnętrzny sposób bo Vegas nie oferuje tego z siebie.
Ale co mi po proxy skoro pliki proxy to SKONWERTOWANE oryginalne pliki do jakiegoś słąbojakościowego formatu.


piątek, 11 marca 2011, 19:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL