Teraz jest poniedziałek, 14 października 2019, 00:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Czy Svcd jest lepszy od VHS?, jezeli tak to dlaczego... 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Czy Svcd jest lepszy od VHS?, jezeli tak to dlaczego...
Witam, mam powazny dylemat i problem zarazem, poniewaz nagralem filmik w DV nastepnie zrzucilem do kompa , edytowalem w MSP7.0 i zapisalem w takim samym formacie a nastepnie na pomoca Movie Factory 2.0 wypalime plytke SVCD i co sie okazalo, ze jakosc jest beznadziejna ja to wlaczylem na DVD i TV (100Hz) , widac makrobloki , obraz jest nieostry a przy szybkich ruchach pastaci widoczne sa szarpania obrazu ( poprzeczne linie), dlaczego tak jest? filmik ma tylko 18 min, gdzie szukac przyczyny???


sobota, 23 sierpnia 2003, 17:56
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 maja 2003, 12:34
Posty: 146
Post 
Najpierw Twoje pytanie. Jeżeli porównasz rozdzielczość obydwu formatów to odpowiedź nasunie się sama. Obraz w formacie SVCD ma rozdzielczość 480x576 natomiast VHS 230X ?. Więc już wiesz. Co do kiepskiej jakości filmu, który nagrałeś jako SVCD to najpierw sprawdź wiekość bitrate zgrywanego pliku wynikowego(powinna wynosić 2520kbps).
Po drugie zanim "wrzucisz plik do Ulead'a to skonwetuj go do formatu MPEG2. Ulead ma bardzo kiepskiej jakości koder.

_________________
Pozdrawiam "szpec"


środa, 27 sierpnia 2003, 13:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Kol. właśnie testowałem sobie Movie FActory 2 i zarówno SVCD jak i DVD są jakościowo bez zarzutu. Również prędkość konwersji dobra/ 1,5 godzinny materiał wyjściowy DV konwerterował 2godziny/ .Pełne opracowanie, strona tytułowa z muzyczką ,chaptery też muzyczka.Zadnych zastrzeżeń również do nagranych płyt. Przy nagrywaniu DVD bitrate 6500 /1,5h na płycie/
Uważam ze Movie Fact. 2 jest b.dobrym programem do przygotowywania płyt DVD dla średni zaawansowanych, niewielkie ograniczenia przy tworzeniu menu / niektóre można łatwo ominąć/

_________________
xxx


środa, 27 sierpnia 2003, 15:25
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 26 sierpnia 2003, 16:55
Posty: 144
Lokalizacja: Lublin
Post 
no wlasnie ja mam podobny problem:

Zrzucam filmik z kamerki ( ok 50 min ) do programu Ulead Video Studio, nastepnie po jego przerobieniu zgrywam go do pliku mpeg-1 ( nie zgrywam go do avi poniewaz nie miesci mi sie na dysku :-( ), i reszte czynnosci robie juz w movie factory ( tzn przerabiam go na VCD itd ), niestety po nagraniu wszystkiego juz na CD i wlaczeniu filmu w stacjonarnym odtwarzaczu DVD, rowniez mam kiepski obraz praktycznie identyczny do opisanego przez poprzednika!!

Jesli wiecie w czym tkwi problem, dajcie znac!

p.s. Ile musi zajmowac mb, plik filmowy aby mozna bylo go zapisac w Moviefactory w formacie SVCD???, poniewaz moj plik ten sam ktory opisywalem wyzej zajmuje 510 mb a w programie Moviefactory z tego co widze to ponad 750 mb, czy to mozliwe ???

_________________
no reason to live but I like it that way


piątek, 29 sierpnia 2003, 18:54
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 26 sierpnia 2003, 16:55
Posty: 144
Lokalizacja: Lublin
Post 
Witek:

Jesli mozesz powiedz mi rowniez ( poniewaz jestem laikiem :-( )gdzie w moviefactory 2 mozna sprawdzic bitrate pliku oraz czy jest mozliwosc jego ustawienia ?? na w miare dobry!

_________________
no reason to live but I like it that way


piątek, 29 sierpnia 2003, 19:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Czyzby pytanie bez odpoiwedzi
witam, dzieki za zainteresowanie, czy ktos wie gdzie ustawia sie ten nieszczesny wspolczynnik w MF2.0, albo gdzie go sprawdzic? ja bylem przekonanyn ze ten program sam to robi i dobiera najlepszy...wiec prosze o dokladniejsze wskazowki co i gdzie ustawic aby jakosc byla najlepsza...
Co to jest funkcja "progresiv" jak sie zmiena jakosc materialu filmowego gdy ta funkcje wlacze w kamerze ???


piątek, 29 sierpnia 2003, 22:20
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Na dole po lewej stronie V gotowe szablony a z samego brzeguDisc Template Manager możesz sam ustawić nowe szablony.

_________________
xxx


piątek, 29 sierpnia 2003, 23:51
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 26 sierpnia 2003, 16:55
Posty: 144
Lokalizacja: Lublin
Post 
Witek napisał(a):
Na dole po lewej stronie V gotowe szablony a z samego brzeguDisc Template Manager możesz sam ustawić nowe szablony.



No wlasnie ale w tej zakladce po wybraniu Disc Template Manager wiekszosc okien mam nie aktywnych, co zrobic w takim przypadku jak je wlaczyc ???

_________________
no reason to live but I like it that way


sobota, 30 sierpnia 2003, 13:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
New i ustawiasz nowy szablon /nazwa-general-compression/ lub zaznaczasz gotowy- edit i jak wyżej.

_________________
xxx


niedziela, 31 sierpnia 2003, 20:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL