Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 01:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 SD Pal na LCD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 lipca 2005, 17:02
Posty: 17
Post SD Pal na LCD
Witam
Mam mały problem z klientem. Podczas zamawiania u mnie usługi proponowałem mu HD ale stwierdził że nie ma odtwarzacza BLU-RAY więc chce tylko normalną wersję na DVD. Zrobiłem jak sobie życzył normalne DVD Pal 720x576 16:9. Dziś zadzwonił do mnie czy nie ma możliwości poprawić jakości bo na jego LCD obraz nie jest najlepszy a BLU-RAY jak nie miał tak nie ma. Jak w miarę prosto wytłumaczyć komuś że jakość to nie tylko telewizor za który dał kupę kasy. A może jest jakiś magiczny sposób na poprawienie jakości ale tak żeby zachować standard zwykłego DVD. U mnie na kineskopie żyleta, na 40 LCD trochę gorzej ale ujdzie w tłumie. Proszę poradźcie coś bo nie wierzę że nikt nie spotkał się z podobnym problemem. Z tego co pytam klientów to owszem telewizory LCD FULLHD to owszem mają ale odtwarzacze to raczej z marketowej promocji.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.


poniedziałek, 23 maja 2011, 20:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: SD Pal na LCD
a jakie dales parametry mpega do dvd ?


poniedziałek, 23 maja 2011, 21:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: SD Pal na LCD
Zasadnicze pytanie czy opracowałeś swój sposób na najlepszy efekt przeskalowania w dół materiału HD do SD? Są różne sposoby a też wiele o nich opinii i co ciekawe, wcale często nie są takie oczywiste. Przeszukaj forum jak robią to inni (skalowanie HD do SD), sam zobaczysz. A strzelam, póki co, że nie przykładałeś do tego odpowiedniej uwagi do tej pory.


poniedziałek, 23 maja 2011, 21:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 lipca 2005, 17:02
Posty: 17
Post Re: SD Pal na LCD
Witam
Przetestowałem kilka sposobów z forum przeskalowanie HD na SD i najlepsze efekty daje ten sposób (nie pamiętam kto go opisał ale jest na forum)
obrabiam w HD w Ediusie
eksportuje do HD kodekiem ediusa
potem wrzucam do projektu DV 16:9
zakładam filtr sharpness bo trochę obraz się rozmywa
następnie za pomocą procodera koduje do mpeg2 w dwóch przebiegach ze zmiennym bitratem z zakresu 6000 do 4000
następnie authoring encore i to już koniec.
Tak jak wspomniałem wcześnie na kineskopie obraz świetny, na 40 LCD trochę gorzej ale porównywałem z normalną tv z dekodera Cyfra+ i jakość ta sama tylko z dvd trochę ostrzej.
Proszę o jakieś wskazówki bo może rzeczywiście coś robię nie tak, a może kolega S_naf poda swój sposób to byłbym bardzo wdzięczny
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.


wtorek, 24 maja 2011, 08:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: SD Pal na LCD
biodos napisał(a):
zmiennym bitratem z zakresu 6000 do 4000.

Osobiście bym ustawił 8000 stałe


wtorek, 24 maja 2011, 09:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: SD Pal na LCD
"obrabiam w HD w Ediusie
eksportuje do HD kodekiem ediusa
potem wrzucam do projektu DV 16:9
zakładam filtr sharpness bo trochę obraz się rozmywa"

jak na takim etapie juz sie obraz rozmywa to zmien oprogramowanie


wtorek, 24 maja 2011, 10:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: SD Pal na LCD
To akurat jest złośliwa odpowiedź, co niektórzy wiedzą dlaczego, więc nie bierz jej do siebie.
Śledzący forum wiedzą o co chodzi z tą ostrością, że nie powstaje ona na tym etapie, lecz samo DVD w stosunku do HD jest jak to tu nazywano nieco mydlane i można to poprawić, źle się wyraziłeś, co szybko wykorzystał Degenerado.
Sprawa bitrate:
- zaskoczony jestem poradami podającymi konkretne wartości bitrate, mało tego w constans (co niemal zaprzecza jakości), nie znając długości trwania Twojego filmu, a to od niej i prawie tylko od niej ( pomijając wielkość menu) zależy jakie ono będzie.
Jeśli masz Ediusa 6.x możesz zrobić to znacznie prościej, ze znacznie lepszym efektem, bez potrzeby korzystania z ProCodera, otrzymując najlepszy chyba obecnie efekt końcowy.
Mówiąc w skrócie - wprost z timeline do bardzo dobrego m2p.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 24 maja 2011, 19:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: SD Pal na LCD
nic nie wykorzystalem, o stracie ostrosci i jakosci mozemy mowic przy niepoprawnie wygenerowanym z materialu mpegu 2 a nie po przeskalowaniu go z hd do sd czasami jest jeszcze odwrotnie, przy slabo doswietlonym materiale, gdzie jest mora albo szumy, przy kluczowaniu, jeszcze sie zyskuje przy downscalingu bo czesc artefaktow czy postrzepionych brzegow znika

juz z paroma osobami z foruma robilismy testy roznego rodzaju generowania mpega 2 z materialu hd skalowanego do sd i praktycznie przy zachowaniu logiki montazu efekt jest zawsze taki sam , lub z roznica widoczna na 42-calach z pol metra po dokladnym przypatrzeniu , caly problem jest za przeproszeniem z dupy wziety i wynika z niekonsekwencji, mieszania fieldow, ich zamiany, kolejnych bezsensownych rekompresji itd.


wtorek, 24 maja 2011, 22:21
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: SD Pal na LCD
Jeżeli dla Ciebie materiał HD nie wiele różni się od SD, a nawet ten drugi może wyglądać lepiej, to ja nie wiem co mam powiedzieć...
Brzmi to tak jak by ktoś powiedział, że głośniki ze stereofonicznego radia są po to dwa, bo drugi jest zapasowy...

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 25 maja 2011, 00:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: SD Pal na LCD
ja tez nie wiem co mam powiedziec jak czytam tak wyciagniete wnioski przez ... bacznosc ! MODERATORA - ZNAWCE - PROFESJONALISTE , niepotrzebne skreslic to sie plakac chce bo ludzie cie czytaja i ze wzgledu na funkcje forumowa biora za kogos majacego jakis zasob wiedzy

"Jeżeli dla Ciebie materiał HD nie wiele różni się od SD" - podaj mi dokladny cytat i nie sil sie na elokwentne porownania bo marnie ci to wychodzi, przy czytaniu twoich postow weolosc co innego rozbudza


środa, 25 maja 2011, 03:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: SD Pal na LCD
wieczorem (dzisiaj) wrzuce ci specjalnie screenshoty z objasnieniem jednego zagadnienia obrazujacego to co napisalem


środa, 25 maja 2011, 09:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4723
Lokalizacja: Tczew
Post Re: SD Pal na LCD
Degenerado napisał(a):
ja tez nie wiem co mam powiedziec jak czytam tak wyciagniete wnioski przez ...

Nie bronię Darka, ale jedziesz po Nim, bo...?
Może się tak nie denerwuj po prostu? Pomagasz z pasją na forum, ale też z niepotrzebną pasją się niekiedy zacietrzewiasz.

PS Tylko mi nie pisz że odzywam się nieobiektywnie, bo pierwszy raz na forum się zdenerwuję i poproszę żebyś znalazł mój post nacechowany złą wolą, czy nieobiektywny.

Pozdrawiam.

_________________
最诚挚的问候


środa, 25 maja 2011, 10:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: SD Pal na LCD
do ciebie nic mam (w negatywnym znaczeniu), darek jako moderator mi nie odpowiada i to jak sie odzywa i jak komentuje wiedze/testy itp, jak dla mnie lipa, potrafi pojechac po osobie w kompletnym oderwaniu od tematu

ja pisze tam gdzie mam cos do napisania i kloce sie tam gdzie jestem pewien swoich racji i moge je poprzec przykladami, jakby wszyscy przyjeli taki tok rozumowania to by bylo najbardziej merytoryczne forum i klotnie by wyginaly po 5 postach


środa, 25 maja 2011, 12:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: SD Pal na LCD
Już miałem się nie odzywać, bo mały tego jest sens, ale nie wytrzymałem jeśli czytam, że zarzucasz komuś jechanie po ludziach robiąc dokładnie to samo i to jaaak...
Jeśli kogoś ja zaatakowałem, to zazwyczaj był to albo jakiś "śmierdzący leń" żądający podania wszystkiego na tacy, bądź ktoś chwalący się pirackim softem, lub będącym osobą niegrzeczną na forum, co chociażby ma miejsce w tym momencie.
Zauważ, że jeśli atakuję Cię (przejrzyj wszelką historię), to tylko i wyłącznie pobudzony tym, że właśnie kogoś starałeś się poniżyć poddając wątpliwościom jego wiedzę, sposób pracy, czy oprogramowanie jakie ktoś preferuje, a tego wybacz bez odzewu nie pozostawię.
Szanuj ludzi, bo nie wiesz kto siedzi po drugiej stronie!
Jeśli ktoś na forum za pomocą "kija i drutu" uzyskuje zadowalające klienta efekty w niczym nie jest gorszy od Ciebie.
Dlaczego nie potrafisz dosłownie "nie przemądrzać się", przed nowicjuszami, ludźmi pracującymi w inny sposób, na innych narzędziach itp.
Różnica polega na tym, że Ty twierdzisz że nikt inny nie wiem, chyba Tobie nie dorównuje doświadczeniem, wiedzą, albo nie wiem czym jeszcze...
Obawiam się, że Twoja zarozumiałość, to jakiś kompleks, bo przecież chyba nie zespół chorobowy...
Ludzie podparci doświadczeniami i praktyką nie muszą pracować w sposób jaki Ty preferujesz, więc otwórz się nieraz na metody innych, bo naprawdę często można się czegoś pożytecznego dowiedzieć i poznać, że są inne sposoby, wcale nie gorsze, jeśli nawet nie lepsze, aby wykonać pracę ogólnie mówiąc lepiej, wygodniej, czy też szybciej, z niegorszym efektem - inaczej.
Każdy na forum ma prawo chwalić swoje metody pracy i nie masz prawa tego wyśmiewać, a już z pewnością wykpiwać.
P.S. Obaj wiemy dlaczego do mnie skaczesz i niech to pozostanie tylko pomiędzy nami.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 25 maja 2011, 16:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: SD Pal na LCD
juz nie chce mi sie po raz kolejny tego pisac ale skoro nalegasz i wracasz... ripostuje bzdury pisane w tematach niezaleznie czy dotycza jabola, ediusa, premierea czy kompresowania, ty natomiast po poscie ktory ci nie pasuje walisz personalnie z grubej rury, jak ja mam kompleksy to co o tym powiedziec

a ludzie , no coz sporo osob mi gratuluje tych pyskowek z toba , robertnikiem, i-funnami bo sami albo sie boja albo nie chca isc na wydry a przy okazji wychodzi duzo baboli i kwestii ciekawych dla osob postronnych


środa, 25 maja 2011, 16:48
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL