Teraz jest wtorek, 23 lipca 2019, 14:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Problem z x264 - Mac 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 30 maja 2011, 14:01
Posty: 4
Post Problem z x264 - Mac
Hej :)

Mam dziwny problem z kodekiem x264 na Maku (edytuję w iMovie 09). Jesli użyje w filmie jednolitego bialego lub czarnego tła (np. do plansz tytulowych, jak w zalacznikach), to te dwa kolory nie sa prawidlowo kompresowane. Material "filmowy" jest OK, tylko z gladkimi bialymi i czarnymi tlami jest problem. Przy niektorych filmach w QT X wszystko wyglada OK - ale za to QT 7 juz widzi i pokazuje te błędy, podobnie jak iDVD 7.0. Na YouTube z kolei wszystko wyglada dobrze, ale podgląd w czasie processingu (no wiecie, jak sie kolejne klatki filmu przesuwają z prawa na lewo, i wyswietlana jest info "Your video is being processed") tez pokazuje te błędy. Zanim zaczne robic zlecenia dla ewentualnych klientow to chcialbym rozpracowac o co chodzi z tym x264, bo prawdopodobnie jest to jakis latwy do wyłączenia kiks w ustawieniach kodeka... W Apple'owskim h264 wszystko dziala prawidlowo, ale wole go nie uzywac z powodu gamma bug...

Ktos ma jakies sugestie?

Pozdrowienia, Piotr K.


Załączniki:
Komentarz: Wersja skodowana h264
QT X h264.jpg
QT X h264.jpg [ 28.26 | Przeglądane 87 razy ]
Komentarz: Wersja skodowana x264
QT X x264.jpg
QT X x264.jpg [ 28.21 | Przeglądane 90 razy ]
poniedziałek, 30 maja 2011, 14:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: Problem z x264 - Mac
Podaj ustawienia kodeka, zwłaszcza profil oraz poziom. Starsze playery nie obsługują wszystkich poziomów i profili. Standardowym playerem dla Snow Leoparda jest QT X i on powinien w najnowszych wersjach wyświetlać poprawnie. Moje uwagi dotyczą x264 i Compressora, gdzie wszystko wygląda ok (YT, Vimeo, QT X, VLC), ale to nie powinno mieć znaczenia.

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


poniedziałek, 30 maja 2011, 15:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 30 maja 2011, 14:01
Posty: 4
Post Re: Problem z x264 - Mac
Hej :)

Dzieki za odpowiedz. Ponizej zrzuty ekranow z konfiguracji iMovie i x264 uzytej do wygenerowania przykladowego filmiku, z ktorego zrzuty dalem w pierwszym poscie. Zwroc uwage, ze iMovie juz jako Preview wyswietla szary ekran, zamiast bialego - zanim w ogole wejde w opcje samego x264. Poziom ("H.264 level", zrzut Ustawienia 02.jpg) ustawiam na 3.1 jesli robie 720p, a profil...? Hmmm, a co to jest profil...? ;) Widze tu tylko opcję "H.264 Profile limit" (zrzut Ustawienia 02.jpg), ale to raczej jakis limiter, niz ustawianie samego profilu... (cokolwiek by to bylo, ten profil :) ).

Tak czy inaczej wolalbym produkowac material co do ktorego jest 99% gwarancji, ze bedzie prawidlowo wyswietlany przez wiekszosc mozliwych playerow. Z Apple'owskim h264 kiksow nie ma (oprocz gammy). Oczywiscie nie sprawdzam każdego filmu na 30 roznych kompach, zanim go wyślę do ludzi, ale jeśli dwa playery Makowe widzą prawidlowo (QT X i 7) to zakladam, że reszta też da radę.


Załączniki:
Komentarz: Wiem ze powinno byc 6400 kbit/s, ale YT łyka na luzie jak daję więcej, więc się nie szczypię. Przy Key Frames na All ladniej wychodza przesuwające się napisy (akurat w testowym filmie ich nie ma), więc z reguly własnie All ustawiam, chociaz pliki wychodzą trochę cięższe. Tak czy siak, nawet gdy nic nie pozmieniam, to w Preview od razu widac szary ekran, a powinien być biały, bo takie jest tło filmu (i nie ma efektu Fade to Black, film zaczyna sie od bialego). Jak wybiorę jakikolwiek inny kodek, to Preview wprawdzie pokazuje czarną miniaturkę, zamiast bialej (???), ale material po kompresji wychodzi bez kiksow (testowane na h264 i AIC).
ustawienia 01.jpg
ustawienia 01.jpg [ 40.67 | Przeglądane 83 razy ]
Komentarz: Tu zmieniam tylko "H.264 level" w zaleznosci od tego w jakiej rozdzialce mam material.
ustawienia 02.jpg
ustawienia 02.jpg [ 59.58 | Przeglądane 97 razy ]
Komentarz: Zakladka Behavior. Tu nic nie zmieniam (bo kamerę mam w NTSC :) ).
ustawienia 03.jpg
ustawienia 03.jpg [ 52.65 | Przeglądane 92 razy ]
wtorek, 31 maja 2011, 09:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: Problem z x264 - Mac
Spróbuj w ustawieniach x264 dać up to main profile zamiast high. Coś mi świta, że starsze playery mogą high nie łykać. Stworzę wieczorem projekt z białym tłem i z ciekawości sprawdzę. Dam znać jak to u mnie jest i wyślę ustawienia.

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


wtorek, 31 maja 2011, 11:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 30 maja 2011, 14:01
Posty: 4
Post Re: Problem z x264 - Mac
No i jak tam, coś wydziergałeś w ramach testow, czy nie? Tak czy siak problem sie juz rozwiazal - sciagnalem po prostu najnowsza wersje x264, bodajze z maja, a moja byla z lutego. Teraz wszystko smiga jak trzeba :)

:)


środa, 8 czerwca 2011, 23:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: Problem z x264 - Mac
Sorki, po prostu zapomniałem. Skleroza nie boli.
Dobrze, że problem się rozwiązał, jednak zawsze warto mieć najnowsze wersje.

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


czwartek, 9 czerwca 2011, 12:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot], Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL