Teraz jest środa, 26 czerwca 2019, 16:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Bitrate żródłowy a bitrate przy eksporcie 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 3 lipca 2011, 11:26
Posty: 3
Post Bitrate żródłowy a bitrate przy eksporcie
Witam serdecznie, to mój pierwszy post i chciałbym Was zapytać o pewną sprawę.

Otóż montuję materiał wideo nagrany z komórki Wave 723 - rozdzielczość obrazu 320*240 bitrate 700kbs mp4 . Właściwości projektu Vegas to 720*540 i 24 kl, aspect pixel 1.0, non progresive

Materiał z komórki przed wczytaniem do Vegas 10 pro ,został skonwertowany na MPEG bitrate 2000kbs

Teraz mam pytanie, jak obliczyć bitrate przy eksporcie, aby materiał miał najlepszą jakość, by bitrate nie był niepotrzebnie wysoki.

Kodek przy kompresji np. Sony AVC/Mp4 lub wmv


niedziela, 3 lipca 2011, 11:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2032
Post Re: Bitrate żródłowy a bitrate przy eksporcie
Nie ma wzoru na najlepszą jakość. Sam musisz dobrać tak, żeby jakość była zadowalająca.


niedziela, 3 lipca 2011, 14:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 3 lipca 2011, 11:26
Posty: 3
Post Re: Bitrate żródłowy a bitrate przy eksporcie
Pinto, nie o to mi chodziło, raczej o bezsens podbijania bitrate i zwiększania objętości. Czy plik 320*240 o maskymalnym bitrate 800kbs zrenderowany kodekiem Sony AVC/mp4 z bitrate 1600( 720*540) da mi wizualnie ten sam obraz, czy trzeba podbić wartość bitrate, jakie są Twoje obserwacje, ile sam dajesz górki bitrate?


Ps. Wyobraż sobie, że masz mp3 128kbs, edytujesz np w Sony Vegas i docelowo eksprtujesz do mp3 320kbs - czy taki zabieg ma sens, zakładając że w projekcie przeważaja pliki z 128kbs. W ten sposób zwiekszylismy objętość pliku bez poprawy na jakości. A może po zwiększonym bitrate daje lepszą jakość pliku wynikowego? Wiem że każda rekompresja pogarsza jakość.


niedziela, 3 lipca 2011, 15:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Bitrate żródłowy a bitrate przy eksporcie
Skalowanie w górę nie polepszy materiału. Gdzieś widziałem soft do zamiany DV na HD i na ilustracji wyglądało imponująco.
Reasumując:
Skalowanie w górę-strata jakości
Pompowanie bitrate wżywając tego samego kodeka nie ma wpływu na jakość.
Ale pytasz o rekompresje mp4(zakładam że h264) do mpeg, który jest mniej wydajny i dla uzyskania podobnej jakości będzie potrzebował większego bitrate.
Jakiego nie mam zielonego pojęcia, ale materiał jest bez przeplotu, co ratuje sytuację jeśli chodzi o konwersje do montażu. Osobiście uważam, że materiał źródłowy jest już na tyle słabej jakości, że lepiej popracować na proxymode, jeśli nie w Vegasie, to w programie w którym proxymode jest prostsze.

_________________
Obrazek


niedziela, 3 lipca 2011, 19:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 3 lipca 2011, 11:26
Posty: 3
Post Re: Bitrate żródłowy a bitrate przy eksporcie
Dzięki za cenne informacje, właśnie wszystko zależy od kodeków i stopnia kompresji i póżniej jakości.


poniedziałek, 4 lipca 2011, 07:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Bitrate żródłowy a bitrate przy eksporcie
wszystko to zalezy od tego czy na materiale ktory skalujesz w gore bedziesz pracowal z kolorami (korekty wszelkiego rodzaju), dodawal napisy, grafiki itd. wtedy jak najbardziej podniesienie bitrate moze miec znaczenie, tak samo jak i skalowanie

nie biez wszystkiego co napisza jak leci za dobra monete i cenne informacje, zostaje jeszcze zdrowy rozsadek

"Skalowanie w górę nie polepszy materiału. Gdzieś widziałem soft do zamiany DV na HD i na ilustracji wyglądało imponująco.
Reasumując:
Skalowanie w górę-strata jakości"

to jest chyba najlepszy komentarz


poniedziałek, 4 lipca 2011, 13:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Bitrate żródłowy a bitrate przy eksporcie
.. a tu wspomniany soft, który według producenta poprawia jakość w skalowaniu w górę. Oczywiście nigdy nie sprawdzałem

_________________
Obrazek


środa, 6 lipca 2011, 17:23
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL