Teraz jest niedziela, 16 czerwca 2019, 07:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 zmiana pół obrazów VOB - przeplot 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post zmiana pół obrazów VOB - przeplot
Hej.
Przeszukałem forum, ale nie mogę znaleźć, a wiem że było 8)
Chyba pan Darek pisał o programie za pomocą, którego można zmienić przeplot w przeliczonej już płycie DVD.
Ostatnio dokonywałem małych zmian na powierzonej płycie DVD po przeliczeniu Encorem (poszło automatem) przeplot jest zamieniony. najgorsze że nawet nie wiem z jakiego na jaki 8O . I tu jeszcze jedno pytanie:
Gdzie w CS4 można sprawdzić preferencje materiału i przeplot - premiere 6 miało taką opcję.
Pozdrawiam

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


sobota, 20 sierpnia 2011, 14:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: zmiana pół obrazów VOB - przeplot
I sytuacja się komplikuje.
Przeliczyłem z upper i lower a obraz ciągle drży.
(wszystko było montowane z VOB)

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


sobota, 20 sierpnia 2011, 15:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: zmiana pół obrazów VOB - przeplot
Jeśli masz mnie na myśli to pomyłka. Choć bardzo dużo pisałem o przeplotach i ich kolejnościach, nie przypominam sobie abym wyjaśniał jak na już gotowej płytce je zamienić.
Jednak nic nie stoi na przeszkodzie abym teraz w czymś spróbował pomóc:
- DVD-Video jest zawsze i tylko Upper (z małymi wyjątkami). Choć wielu się z tym nie zgadzało, to taka jest prawda. Oczywiście co bardziej zaawansowani są w stanie zrobić DVD nawet progresywnie, ale to inny temat.
Myślę, że błąd wkradł się gdzieś wcześniej, gdzieś materiał w którymś momencie stał się progresywny zespalając ze sobą pola w złej kolejności, a wynikowa metoda dodania interlace i późniejsza zmiana kolejności półobrazów nie ma już znaczenia.
Cały proces edycji ustaw na Upper, kompresuj, czy też wcześniej (nie wiem jak robisz) wyeksportuj do avi kontrolując w każdym etapie prawidłowość ruchów w poziomie - i musi być dobrze :)

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 21 sierpnia 2011, 06:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: zmiana pół obrazów VOB - przeplot
Dzięki za pomoc.
Trochę dał mi tym razem popalić przeplot to, dlatego że materiałem były pliki VOB wzięte prosto z płyty DVD. Nie sprawdziłem tego ale jestem pewny że problem tkwił w złym ustawieniu kompozycji na lower field first(presetowa) czyli jak piszesz " błąd wkradł się gdzieś wcześniej"
Byłem trochę przyciśnięty czasem i przeliczyłem jako progresive - Działa ok. klientowi jakość pasuje.
Pozdrawiam

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


niedziela, 28 sierpnia 2011, 17:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: zmiana pół obrazów VOB - przeplot
ReStream

_________________
Obrazek


poniedziałek, 29 sierpnia 2011, 00:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 października 2008, 09:37
Posty: 116
Post Re: zmiana pół obrazów VOB - przeplot
Montażysta Darek A. napisał(a):
Jeśli masz mnie na myśli to pomyłka. Choć bardzo dużo pisałem o przeplotach i ich kolejnościach, nie przypominam sobie abym wyjaśniał jak na już gotowej płytce je zamienić.
Jednak nic nie stoi na przeszkodzie abym teraz w czymś spróbował pomóc:
- DVD-Video jest zawsze i tylko Upper (z małymi wyjątkami). Choć wielu się z tym nie zgadzało, to taka jest prawda. Oczywiście co bardziej zaawansowani są w stanie zrobić DVD nawet progresywnie, ale to inny temat.
Myślę, że błąd wkradł się gdzieś wcześniej, gdzieś materiał w którymś momencie stał się progresywny zespalając ze sobą pola w złej kolejności, a wynikowa metoda dodania interlace i późniejsza zmiana kolejności półobrazów nie ma już znaczenia.
Cały proces edycji ustaw na Upper, kompresuj, czy też wcześniej (nie wiem jak robisz) wyeksportuj do avi kontrolując w każdym etapie prawidłowość ruchów w poziomie - i musi być dobrze :)


Błąd Panie Dariuszu. Specyfikacja DVD jest zgodna ze specyfikacją nadawanego sygnału analogowego TV PAL, w którym przeplot oparty jest na "Lower Field first" , czyli na dolnym półpolu. Wszystkie kamery analogowe nagrywały zgodnie ze specyfikacją PAL i bardzo łatwo to sprawdzić wybierając właściwości takiego przechwyconego materiału AVI w programie edycyjnym. Format DVD-Video musi iść za ciosem i trzymać się tych standardów i bez wątpienia kontynuuje "Lower Field first".

Pozdrawiam.

_________________
NEX-VG10E, podgląd NEWAY 7677HBT, DVC30, Vegas 10, Ulead Media Studio 7Pro, komputer i7 2600, mixer audio SoundCraft, compressor limiter DBX, mikrofon StudioProjects B1, sterowniki lanc Manfrotto i Libec, statywy Velbon DV7000, Slide kamera S980.


środa, 31 sierpnia 2011, 09:18
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 28 kwietnia 2010, 04:32
Posty: 78
Post Re: zmiana pół obrazów VOB - przeplot
Art-BI napisał(a):
Montażysta Darek A. napisał(a):
Jeśli masz mnie na myśli to pomyłka. Choć bardzo dużo pisałem o przeplotach i ich kolejnościach, nie przypominam sobie abym wyjaśniał jak na już gotowej płytce je zamienić.
Jednak nic nie stoi na przeszkodzie abym teraz w czymś spróbował pomóc:
- DVD-Video jest zawsze i tylko Upper (z małymi wyjątkami). Choć wielu się z tym nie zgadzało, to taka jest prawda. Oczywiście co bardziej zaawansowani są w stanie zrobić DVD nawet progresywnie, ale to inny temat.
Myślę, że błąd wkradł się gdzieś wcześniej, gdzieś materiał w którymś momencie stał się progresywny zespalając ze sobą pola w złej kolejności, a wynikowa metoda dodania interlace i późniejsza zmiana kolejności półobrazów nie ma już znaczenia.
Cały proces edycji ustaw na Upper, kompresuj, czy też wcześniej (nie wiem jak robisz) wyeksportuj do avi kontrolując w każdym etapie prawidłowość ruchów w poziomie - i musi być dobrze :)


Błąd Panie Dariuszu. Specyfikacja DVD jest zgodna ze specyfikacją nadawanego sygnału analogowego TV PAL, w którym przeplot oparty jest na "Lower Field first" , czyli na dolnym półpolu. Wszystkie kamery analogowe nagrywały zgodnie ze specyfikacją PAL i bardzo łatwo to sprawdzić wybierając właściwości takiego przechwyconego materiału AVI w programie edycyjnym. Format DVD-Video musi iść za ciosem i trzymać się tych standardów i bez wątpienia kontynuuje "Lower Field first".

Pozdrawiam.


A jeśli moje pliki źródłowe które edytuje mają "upper" to też mam je zmieniac na "lower" przy (eksporcie) tworzeniu dvd? Nie moga zostać na "upper" ?
Mam na myśli pliki avchd.
pozdr.


środa, 31 sierpnia 2011, 10:32
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 października 2008, 09:37
Posty: 116
Post Re: zmiana pół obrazów VOB - przeplot
Przede wszystkim sam projekt we właściwościach musi być ustawiony na "lower", aby przejścia zostały przeliczone z prawidłową kolejnością przeplotu. Spore znaczenie ma tutaj nie tyle co jest we właściwościach plików źródłowych ale sposób w jaki pierwotnie skanuje matryca kamery. Wiemy, że coraz częściej spotyka się kamery, które zapisują do 50i (czyli określają pierwsze półpola i najczęściej niestety jest to upper), ale sama matryca kamery przechwytuje 25p bez przeplotu. I to jest bardzo istotne, ponieważ w takim przypadku dwa półobrazy z racji skanowania 25p kamera zapisze jednakowo i nie ma znaczenia jakich dokonamy zmian półpól podczas edycji takiego materiału, oczywiście ma znaczenie tylko w zastosowanych w projekcie efektach , przejściach itd. i należy wziąć pod uwagę do jakiego ostatecznego formatu przygotowujemy ten projekt i zgodnie z nim należy uistawić we włściwościach projektu "upper" lub "lower". W przypadku kiedy przetwornik kamery skanuje 50p i zapisuje do 50i sprawa ma się już gorzej, gdyż zapisane w ten sposób półobrazy się różnią kompozycyjnie i są poprostu inne. Każda ich zamiana wiąże się z problemami. Moim zdaniem, należy taki materiał (50i przechwytywany w 50p), w którym chcemy zmienić półobrazy, przeliczać dwuetapowo, najwpierw przeliczyć do progresywnego, a później z uzyskanego pliku przeliczyć do żądanego przeplotu. Oczywiście wynik zależy od użytego programu.

Pozdrawiam.

_________________
NEX-VG10E, podgląd NEWAY 7677HBT, DVC30, Vegas 10, Ulead Media Studio 7Pro, komputer i7 2600, mixer audio SoundCraft, compressor limiter DBX, mikrofon StudioProjects B1, sterowniki lanc Manfrotto i Libec, statywy Velbon DV7000, Slide kamera S980.


środa, 31 sierpnia 2011, 10:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: zmiana pół obrazów VOB - przeplot
Kurcze... a ja myślałem ze projekt w programie edycyjnym musi mieć ustawienia zgodne z materiałem który chcemy edytować, a dopiero później przy eksporcie do pliku wynikowego wybieramy czy ma to byc :upper" czy "lower" :D w zależności co chcemy dalej z tym plikiem robić.

:D


środa, 31 sierpnia 2011, 11:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: zmiana pół obrazów VOB - przeplot
Dobrze myślałeś. DVD z materiałów DV będzie miało górne pole pierwsze, mimo iż źródła mają odwrotnie. Dla czego tak się praktykuje, a no chyba brakuje mi wiedzy/doświadczenia, natomiast wystarczy odwiedzić wypożyczalnie DVD, pożyczyć jakiś stary film(sprzed epoki AVC) i sprawdzić żeby się przekonać.

_________________
Obrazek


środa, 31 sierpnia 2011, 12:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 października 2008, 09:37
Posty: 116
Post Re: zmiana pół obrazów VOB - przeplot
Waldek69 napisał(a):
Kurcze... a ja myślałem ze projekt w programie edycyjnym musi mieć ustawienia zgodne z materiałem który chcemy edytować, a dopiero później przy eksporcie do pliku wynikowego wybieramy czy ma to byc :upper" czy "lower" :D w zależności co chcemy dalej z tym plikiem robić.

:D

Tak jest, przyznaje w fazie projektu właściwości projektu powinny być taskie jak właściwości plików źródłowych, chociaż nie będzie to miało wpływu na plik wynikowy, tylko podgląd edycji będzie poszarpany. Moja pomyłka, zresztą tak zawsze robię. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

_________________
NEX-VG10E, podgląd NEWAY 7677HBT, DVC30, Vegas 10, Ulead Media Studio 7Pro, komputer i7 2600, mixer audio SoundCraft, compressor limiter DBX, mikrofon StudioProjects B1, sterowniki lanc Manfrotto i Libec, statywy Velbon DV7000, Slide kamera S980.


środa, 31 sierpnia 2011, 12:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: zmiana pół obrazów VOB - przeplot
Art-BI napisał(a):
Waldek69 napisał(a):
Kurcze... a ja myślałem ze projekt w programie edycyjnym musi mieć ustawienia zgodne z materiałem który chcemy edytować, a dopiero później przy eksporcie do pliku wynikowego wybieramy czy ma to byc :upper" czy "lower" :D w zależności co chcemy dalej z tym plikiem robić.

:D

Tak jest, przyznaje w fazie projektu właściwości projektu powinny być taskie jak właściwości plików źródłowych, chociaż nie będzie to miało wpływu na plik wynikowy, tylko podgląd edycji będzie poszarpany. Moja pomyłka, zresztą tak zawsze robię. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

... z tym stwierdzeniem tez bym polemizował, ale nie o to chodzi w tym wątku
pozdrawiam.


środa, 31 sierpnia 2011, 13:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: zmiana pół obrazów VOB - przeplot
zasada jest prosta, material wejsciowy, projekt i eksport powiniene miec ten sam field dominujacy ustawiony


środa, 31 sierpnia 2011, 13:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 października 2008, 09:37
Posty: 116
Post Re: zmiana pół obrazów VOB - przeplot
Pracuje na Vegas 10 Pro i otwierając projekt np. DV PAL SD 16:9, wkładając do niego plik AVCHD 1080i i render do takiego samego 1080 i nie ma żadnych problemów z plikiem wynikowym, a był problem z podglądem podczas montażu. Właściwości projektu mają jedynie wpływ na komfort i stabilność pracy programem, zapewniają właściwy podgląd. Plik wynikowy jest przeliczany z pliku źródłowego zgodnie z zapodanymi parametrami i nie mają nic do tego ustawienia projektu. Takie coś zaobserwowałem podczas testów na SV.
A co do fildów, to tak jak napisałem wyżej. Istotne jest jak obraz przechwytywał przetwornik kamery. Jak 25p do 50i , to można zmieniać półpola dowolnie bez utraty jakości. Jak 50p do 50i to już mamy problem.

_________________
NEX-VG10E, podgląd NEWAY 7677HBT, DVC30, Vegas 10, Ulead Media Studio 7Pro, komputer i7 2600, mixer audio SoundCraft, compressor limiter DBX, mikrofon StudioProjects B1, sterowniki lanc Manfrotto i Libec, statywy Velbon DV7000, Slide kamera S980.


środa, 31 sierpnia 2011, 17:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2031
Post Re: zmiana pół obrazów VOB - przeplot
Art-BI napisał(a):
Jak 50p do 50i to już mamy problem.

Nie może być problemu, bo przecież w tym przypadku półpola są wybierane z całych pól i wszystko jedno czy wybierzemy lower czy upper.


środa, 31 sierpnia 2011, 18:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL