Teraz jest czwartek, 27 czerwca 2019, 04:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Final Cut Studio i Compressor - problem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 czerwca 2011, 17:11
Posty: 9
Post Final Cut Studio i Compressor - problem
Mam zmontowany materiał 2 godzinny w HD w Final Cut ,robię z tego DVD więc wrzucam do compressora aby przetworzył na DVD , wychodzi dobrze lecz trwa ta konwersja 14,5 godziny - tak materiał 2 godzinny - w czym problem ? Wypuszczałem także wpierw tan materiał do Quick Time jako mov. a następnie do compressora i różnica była jedynie mniejsza w czasie o około godzinę - czy ktoś wie dlaczego to tak długo trwa?
Pozdrawiam


poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 16:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 6 lipca 2011, 05:51
Posty: 23
Post Re: Final Cut Studio i Compressor - problem
Jeśli słaby cpu i brak akceleracji gpu to zupełnie normalne. Ja mam 4x4gzh i akcelerację gpu a 2 godzinny materiał leci coś koło 6 godzin już nie pamiętam dokładnie ile.


poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 16:53
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: Final Cut Studio i Compressor - problem
Miałem takie czasy na powerbooku G4 w 2005 roku :P
Nikt tu wróżką nie jest - jakie ustawienia dvd, jaki komp... zacznij korzystać z qmastera - bez tego praca z compressorem mija się z celem.

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 16:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 czerwca 2011, 17:11
Posty: 9
Post Re: Final Cut Studio i Compressor - problem
iMac 2,4 GHz Intek Core 2 Duo - 6 GB RAM wiem że to nie to co być powinno ale 14 godzin to przesada - a właśnie odnośnie Qmastera coś próbowałem ale chyba nie wyszło ponieważ różnicy nie widziałem , może mi ktoś pomoże z ustawieniem Qmastera ?


poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 17:01
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: Final Cut Studio i Compressor - problem
Oj było nie raz... np tu: http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/vi ... 39&t=33124

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 17:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 czerwca 2011, 17:11
Posty: 9
Post Re: Final Cut Studio i Compressor - problem
Dziękuję lecz właśnie na podstawie tego wątku ustawiałem Qmastera i nic z tego , myślę że gdzieś popełniłem błąd -raczej z pewnością .


poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 17:11
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: Final Cut Studio i Compressor - problem
A w compressorze wybierasz aby swój klaster? Zobacz obciążenie procka w monitorze aktywności. Z core 2 duo nie poszalejesz, ale 200% powinno jednak być.

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 17:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 czerwca 2011, 17:11
Posty: 9
Post Re: Final Cut Studio i Compressor - problem
Właśnie z tym walczę w compressorze mam Cluster tylko jako This Computer i nie ma innych - jak je dodać w Qmaster lub ogólnie jak je dodać ?


poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 18:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: Final Cut Studio i Compressor - problem
No to nie ustawiłeś klastra... ustaw tak jak na screenie w wątku co link podałem, daj mu 2 wątki bo tyle ma Twój procek, nazwij go jakoś i ... kliknij start :P
Powinien od razu pojawić się obok this computer...

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 18:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 czerwca 2011, 17:11
Posty: 9
Post Re: Final Cut Studio i Compressor - problem
Tak właśnie robię , obejrzałem właśnie kilka filmików jak to się robi i nic mi się nie pojawia żaden nowy klaster - dlaczego ? zaraz szlag mnie trafi - proszę może coś Ci wpadnie na myśl w czym problem .


poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 18:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 czerwca 2011, 17:11
Posty: 9
Post Re: Final Cut Studio i Compressor - problem
na drugim macu to zrobiłem i jest bez problemu a na tym wojuję i nic nie pojawia się nowy klaster lecz zauważyłem że na tym co jest w ustawieniach Qmastera w Advanced jest coś takiego jak Cluster Storage i tu wygląda inaczej może o to chodzi ? ale nie mogę zmienić jak jest na tym drugim macu .


poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 19:01
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: Final Cut Studio i Compressor - problem
Storage to tylko folder plików tymczasowych, nie ma znaczenia jaki jest, ważne by fizycznie taki folder był ;) Jeżeli ustawiłeś, włączyłeś klaster to musi się pojawić w compressorze. Ewentualnie przeinstaluj pakiet i podczas instalacji FCS jest okienko z pytaniem czy system ma pracować w sieci - tu koniecznie trzeba to zaptaszkować - być może o to chodzi właśnie. Cały qmaster nawet lokalnie działa na protokołach sieciowych - ważna jest zatem uruchomiona sieć w preferencjach. Kabel może być odłączony, ale połączenie powinno być skonfigurowane. Tyle tylko mi na myśl przychodzi.

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 19:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 czerwca 2011, 17:11
Posty: 9
Post Re: Final Cut Studio i Compressor - problem
Dziękuję jakoś mi się udało naprawiłem Comperssora i wszystko się pojawiło - różnica jak narazie pokazuje około 4 godzin mniej - czas zakupić nowe Macki dużo szybsze ponieważ 10 godzin kompresji 2 godzinnego materiału to przesada - podobno nowy Final Cut X działa pod tym względem nieco szybciej ale narazie nie zmieniam starego.
Dziękuję i pozdrawiam.


poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 19:47
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: Final Cut Studio i Compressor - problem
Rób w VBR 1 pass Best, działa znacznie szybciej niż 2pass a jakość identyczna, chyba że masz sporo materiału do upakowania na jednej płycie wtedy bez 2 przebiegów ciężko o dobrą jakość

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 21:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL