Teraz jest czwartek, 27 czerwca 2019, 12:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czemu dostałem złą jakość przy takich ustawieniach? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 16:06
Posty: 6
Post Czemu dostałem złą jakość przy takich ustawieniach?
Wybrałem (podobno najlepszy) format do zapisu filmu - MP4.
Zapisuję film w programie Sony Vegas. Jest to pierwsze "Mp4" od góry z listy formatów do wybrania.

Mam pliki dobrej jakości w projekcie, bez zarzutu.
Wybrałem też dobre ustawienia renderingu, stały wysoki bitrate.

A dostałem miejscami pikselozę na swym wyrenderowanym filmie.
Wchodzi np. napis i pojawia się on brzydki (pikseloza), potem wraca do normy, albo miejscami na pare sekund widać duże piksele. I tak dalej.

Dlaczego tak się dzieje przy takich ustawieniach jak na screenie i takim formacie?

Obrazek


poniedziałek, 5 grudnia 2011, 16:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2032
Post Re: Czemu dostałem złą jakość przy takich ustawieniach?
No bo WMV jest wydajniejsze Bunch.


poniedziałek, 5 grudnia 2011, 19:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 16:06
Posty: 6
Post Re: Czemu dostałem złą jakość przy takich ustawieniach?
Ja o tym wiem. Pokazałem nawet i film na dowód.
NA DOWÓD. Argument mam.
Jakoś reszta, obstająca za swoim takiego nie ma...


poniedziałek, 5 grudnia 2011, 19:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Czemu dostałem złą jakość przy takich ustawieniach?
4mb to jest wysoki bitrate ?


poniedziałek, 5 grudnia 2011, 19:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: Czemu dostałem złą jakość przy takich ustawieniach?
Pinto napisał(a):
No bo WMV jest wydajniejsze Bunch.

:lol: Nie ma litosci dla podwojnych agentow :lol:
Ustawienia sa niewlasciwe. Gdyby byly odpowiednie, uzyskalbys odpowiednia jakosc.
Skoro widzisz, ze obraz jest w zlej jakosci to zle sa ustawienia, to chyba oczywiste.
A moze nie? :roll:


poniedziałek, 5 grudnia 2011, 22:07
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: Czemu dostałem złą jakość przy takich ustawieniach?
mpeg4/avc ma szereg ustawień z których da się wycisnąć idealny obraz przy bitrate rzędu 4000. Tu jest wybrany zły profil, nie widze też wyboru levelu ani wielu innych ustawień. Nie trzymałbym się CBR, VBR się nieźle sprawdza.
Trudno aby profil na ipoda dał idealny obraz. Nie ma tam profilu dla ipada aby? Bo widze, że na większą ilość ustawień nie ma co liczyć...

Mając te opcje do wyboru dałbym VBR... zmieniłbym profil na main minimum i liczył że level dostosuje się automatycznie prawidłowo.
Jeżeli nie to należy zwiększyć bitrate niestety aż do skutku...

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


poniedziałek, 5 grudnia 2011, 22:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Czemu dostałem złą jakość przy takich ustawieniach?
to podwies idealny material w podanej rozdzielczosci z bitratem 4mb, z checia go obejrze


poniedziałek, 5 grudnia 2011, 22:45
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: Czemu dostałem złą jakość przy takich ustawieniach?
Może nie idealne... Idealnie to nawet blu-ray nie jest jak się uprzeć.
720p vimeo to 2500 tylko...

dane z vimeo:

Format : AVC
Format/Info : Advanced Video Codec
Format profile : High@L3.1
Format settings, CABAC : Yes
Format settings, ReFrames : 4 frames
Codec ID : avc1
Codec ID/Info : Advanced Video Coding
Duration : 4mn 32s
Bit rate mode : Variable
Bit rate : 2 500 Kbps
Maximum bit rate : 7 119 Kbps
Width : 1 280 pixels
Height : 496 pixels
Display aspect ratio : 2.581
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 25.000 fps
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Scan type : Progressive
Bits/(Pixel*Frame) : 0.157

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


poniedziałek, 5 grudnia 2011, 23:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 11 lipca 2003, 14:43
Posty: 263
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Czemu dostałem złą jakość przy takich ustawieniach?
Degenerado napisał(a):
to podwies idealny material w podanej rozdzielczosci z bitratem 4mb, z checia go obejrze

Ależ proszę bardzo

A jeśli nie taki idealny to chociaż muza fajna :) :)


Ostatnio edytowano wtorek, 6 grudnia 2011, 22:46 przez beret, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 6 grudnia 2011, 00:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Czemu dostałem złą jakość przy takich ustawieniach?
ale taki do sciagniecia, chce go obejrzec z bliska


wtorek, 6 grudnia 2011, 01:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 11 lipca 2003, 14:43
Posty: 263
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Czemu dostałem złą jakość przy takich ustawieniach?
Degenerado napisał(a):
ale taki do sciagniecia, chce go obejrzec z bliska

Jak tak chce no to ma
ciągnąć


wtorek, 6 grudnia 2011, 01:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Czemu dostałem złą jakość przy takich ustawieniach?
dzieki

im mniejsze okno tym lepiej to wyglada, maly monitor jest ok, na duzym telewizorze juz wylazi kompresja na czerni i przy szybkich ruchach na krawedziach, patrzylem na kilku playerach bo one usprawniaja po swojemu obraz ale mniej wiecej tak to z mojego punktu widzenia wyglada

ale tez oczywiscie jest kwestia jeszcze jakie jest zrodlo i na ile zwiekszy sie objetosc pliku przy kilku stopniach podniesionego bitrateu, czy bedzie widac poprawe czy nie

chce Ci sie jeszcze pobawic ? w sensie exportnac na przyklad 6,10, 15 i kawalek oryginalu ?

na vimeo jest ok ale chcialbym pokombinowac ... jak zwykle
(nigdy nie jest tak dobrze zeby nie moglo byc lepiej)


wtorek, 6 grudnia 2011, 02:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 16:06
Posty: 6
Post Re: Czemu dostałem złą jakość przy takich ustawieniach?
Zauważyłem, że jeśli w ostatniej zakładce - Video rendering quality wybiorę coś innego niż "best" to pikseloza obecna w jednym momencie znika. Aczkolwiek jakość obrazu wciąż jest zła.

Dla przykładu wklejam screen.
Po lewej MP4, po prawej WMV. Oba wyrenderowane w tej samej jakości 4Mbit, rozdzielczości i liczbie klatek!

http://img829.imageshack.us/img829/9700/roznice.jpg

Jak ustawiłem na MAIN, tak jak pisał kolega jest ciut lepiej (ale nadal WMV z tymi ustawieniami radzi sobie lepiej).
Sprawdzę jeszcze już jutro te "VBR" i dam znać. Ale wątpie czy to pomoże.
Co najciekawsze, dostaję artefakty na ekranie gdy mam zaznaczone BEST.
Bez "BEST" one znikają aczkolwiek i tak WMV wygrywa lepszą jakością w tym starciu.
A chcę poznać sposób jak wyrenderować do ładnego MP4

Dreamer...
Cytuj:
Nie trzymałbym się CBR, VBR się nieźle sprawdza.

Ale ja nie widzę nigdzie tych dwóch rzeczy do wybrania w tych moich ustawieniach formatu MP4. Gdzie to mam szukać?


wtorek, 6 grudnia 2011, 03:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Czemu dostałem złą jakość przy takich ustawieniach?
4mbit tu i tu to nie jest ta sama jakosc, kompresja kompresji nierowna


wtorek, 6 grudnia 2011, 03:50
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 5 grudnia 2011, 16:06
Posty: 6
Post Re: Czemu dostałem złą jakość przy takich ustawieniach?
No dobrze, ale nawet 4 Mbit przy WMV nie równe jest 10 Mbit przy MP4. Bez jaj!
4 Mb do 10 Mb i MP4 nadal gorzej?!

Gdzie szukać tego o czym mówił kolega wyżej? CBR, VBR?


wtorek, 6 grudnia 2011, 10:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL