Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 02:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Przeplot... 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Przeplot...
Mam problem z przeplotem. .. Jak go usunąć w np. A.P 6,5? prosze o pomoc!!


poniedziałek, 8 września 2003, 22:20
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Witam.

Najlepiej zrób to w virtualdubie bo lepszy jest efekt niż w AP (tak mi się przynajmniej wydaje bo robiłem porównania). Virtualduba możesz łatwo ściągnąć np.:

http://cesnet.dl.sourceforge.net/source ... -1.5.4.zip

Rozpakuj i uruchom program, następnie:

file/open video file...
video/ >>zaznacz full processing mode<<
video/filters
add/deinterlace/OK
OK
OK
file/save as AVI

I już masz zapisany plik bez przeplotu. Możesz dodatkowo kompresować plik podczas zapisu do avi, ale wtedy przed file/save as AVI musisz jeszcze odwiedzić video/compression i ustawić kompresor. Może być też tak, że VirtualDub nie będzie chciał otworzyć Twojego pliku z filmem, gdyż nie będzie miał kodeków DV, wtedy zainstaluj wielokrotnie polecane na forum MainConcept i będzie już wszystko grać.

Jeżeli jednak upierasz sie przy AP to w menu podręcznym na zakładce effect, chyba w kategorii video jest filtr "deinterlace". Złap go myszką i rzuć na film otwarty na "timelinie" w którym chcesz usunąć przeplot. Później już tylko zapisz sobie ten film i będziesz miał bez przeplotu.

Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem i będzie wszystko działać.
Jeżeli masz problem ze ściągnięciem VirtualDub-a, albo znalezieniem MainConcept to podaj priva prześle go mailem.

Pozdrawiam.


wtorek, 9 września 2003, 18:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Kol. jestem zaskoczony problemem jaki stanowi dla Was przeplot, na moim komputerze całkowicie brak tego problemu, wszystkie filmy DV i DVD,SVCD,VCD odtwarzane są płynnie bez żadnych
kłopotów, jestem nawet zaskoczony brakiem tego problemu. Proszę kogoś o wyjaśnienie w czym uwidacznia się przeplot i dlaczego udaje mi się uniknąć tego problemu.

_________________
xxx


wtorek, 9 września 2003, 19:04
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Witam.

Przeplot widać w postaci poszarpanych krawędzi w poruszających się obiektach. Może Witek masz wszystkie płyty bez przeplotu, a kamerę nagrywającą bez przeplotu.

Pozdrawiam.


wtorek, 9 września 2003, 19:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Myślę że Witek robi sobie jaja, ale mogę się mylić.


wtorek, 9 września 2003, 19:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
No i jest problem , o ile wiem to żadna kamera nie nagrywa standartowo bez przeplotu, a naprawdę nie widzę żadnych poszarpanych krawędzi, może zależy to od komputera, procesora lub rozdzielczości ekranu monitora, w starym komputerze ten problem czasem występował,
Naprawdę sam jestem tym zaskoczony.Proszę kogoś aby mi ten problem wyjaśnił. Kiedyś miałem drżącą stop klatkę , zgodnie z udzieloną mi radą dokonałem usunięcia przeplotu w A.P. ale obraz na TV był wyraźnie gorszy.

_________________
xxx


wtorek, 9 września 2003, 20:00
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Witam.

Rafał masz racje, Witek napewno robi sobie jaja.

Pozdrawiam.


środa, 10 września 2003, 21:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Koledzy słowo Wam daję że zadne problemy z przeplotem u mnie nie są widoczne, bardzo proszę o pytania odnośnie tego jak u mnie wszystko pracuje sam jestem tym zaskoczony.Na moim komputerze nie zainstalowane są żadne Divixy , używany jest tylko do montażu materiałów video Dv oraz authoringu i nagrywania płyt DVD.
Procesor P-4 HT 2,6 Ghz 800Mhz,płyta intel D865PERL, 512 MB RAM,2 X 120G SATA , 2 X 80G ATA system XP prof.

_________________
xxx


środa, 10 września 2003, 22:14
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Witam.

Witek to Ty masz zepsuty sprzęt!!! Ale tak serio. Jakiego monitora używasz? A może używasz projektora który obsługuje progresivescan razem z Twoją kartą? Może masz też kamerę która jednak nagrywa bez przeplotu (a owszem są takie) i przez przypadek ktoś przełączył ją na taki tryb zapisu, albo co bardziej prawdopodobne producent ustawił domyślnie taki tryb pracy ze względu na jego zdecydowanie wyższą jakość niż tą z przeplotem. No ogólnie wbijasz nam klina, albo kawalaż z Ciebie niesamowity.

Pozdrawiam


środa, 10 września 2003, 22:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Na kamerach to ja się trochę znam i wiem że wszystkie nagrywają z przeplotem owszem mają system pro scan ale niech ktoś nagra w nim normalny materiał. Monitor Flatron 795FT Plus/w starym komp widać było przeplot/ 1280 x 960 85Hz karta GeForce MX 440 with AGP8X 64 Mb -reszta tak jak już pisałem. Obraz na całym ekranie z odległości 1m wszystko płynnie bez szarpania i widocznych lini w odtwarzaczach DVD
i WMP obraz DV zgrany przez FiWi zintegrowane z płytą główną. Dyski SATA .

_________________
xxx


środa, 10 września 2003, 23:26
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Witam.

To coś tu jest nie tak. Próbowałeś swój materiał oglądnąć u kogoś, albo ktoś oglądał Twój? Może to rozjaśniło by trochę ciemny obraz tej sytuacji.

Pozdrawiam.


środa, 10 września 2003, 23:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Codziennie pracuję z kamerą i oglądam wiele materiałow video, owszem na innych komputerach widzę przeplot wyraźnie na moim tak jak piszę.
Również na Mac tego nie widać. Myślę że jest to wynikiem braku innych kodeków/ tylko systemowe oraz DV/ oraz wydajności systemu.Powtarzam zadnych innych codeków , system tylko do montażu i authoringu oraz duża wydajność szybkie dyski SATA, dobra płyta możo to daje tak dobre rezultaty?

_________________
xxx


czwartek, 11 września 2003, 08:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witek ma chyba racje u mnie tez tak jest na komp z win xp mam zainstalowane rozne kodeki jakosc jest zdecydowanie gorsza niz na komputerach gdzie zainstalowalem tylko samego windowsa 98se i
xp home .


czwartek, 11 września 2003, 19:53
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Witam.

Chyba specjalnie stworze taką stację roboczą bez nadmiaru kodeków żeby to zobaczyć. Tylko mam jeszcze jeden dylemat: Jak obserwuje pojedyńczą klatkę filmu na której jest bardzo dynamiczny ruch to widzę przesunięcie między półobrazami. Nie ma chyba wpływu na to moc obliczeniowa sprzętu. Sprawdzałem to nawet na VirtualDub-ie, który wydaje mi się najdokładniejszy jeśli chodzi o szczegóły i jakość obrazu. Przyczyną też może być kamera która nie jest najwyższych lotów (trv14), bo ma być używana jako urządzenie amatorskie.

Pozdrawiam.


wtorek, 16 września 2003, 22:44
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Witam.

Jeszcze jedno pytanie: Wobec tego w którym momencie tak drastycznie widoczny przeplot dostaje sie do filmu? Podczas zgrywania do PC czy w trakcie oglądania? Czyli czy utworzy sie on (przeplot) na komputerze z divx i innymi kodekami, a na "czystej maszynie i tak będzie go widać? Czy podczas zgrywania na czystej maszynie i oglądania na PC z dużą ilością kodeków?

Pozdrawiam.


wtorek, 16 września 2003, 22:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL