Teraz jest poniedziałek, 17 czerwca 2019, 07:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Problem z kompresowaniem w Encoder cs5 oraz Procoder 3 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Problem z kompresowaniem w Encoder cs5 oraz Procoder 3
Witam, posiadam pewien problem, na skompresowanym materialne w pionowych liniach widac delikatne zabkowania, w materiale praktycznie calkowicie niewidoczne lecz gdy w gre wchodzi duza roznica kolorystyczna np. biala futryna na czerwonej scianie troszke zaczyna byc widoczny. Material byl nagrywany 50i. Co to moze byc za problem? material jest plynny, na postaciach w ruchu niewidac zabkowania. Czy moze mi ktos wyjasnic w czym lezy problem, dodam ze field order ustawiam na auto.
Zaniepokojony problemem postanowilem posluzyc sie wysluzonym procoderem 3 by sprawdzic czy problem rowniez wystapi. Wyeksoprtowalem plik w formacie DV Microsoft a nastepnie ustawilem procodera do pracy, interlacing upper top first field. Problem rowniez wystapil, jedynie plik w formacie dv microsoft jest pozbawiony zabkowania. Prosze o pomoc ?

Chcialbym rowniez dowiedziec sie do czego sluzy rozmycie gaussa w encoderze ? Bo z wlasnych sposprzezen wiem ze do rozmydlania obrazu ale czemu to ma slyzyc ?...


czwartek, 23 lutego 2012, 13:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z kompresowaniem w Encoder cs5 oraz Procoder 3
adi0 napisał(a):
Witam, posiadam pewien problem, na skompresowanym materialne w pionowych liniach widac delikatne zabkowania

Hmmm daj printscreena, bo z reguły problemy są z poziomymi
adi0 napisał(a):
Co to moze byc za problem?

Z pionowymi nie wiem z poziomymi to albo zamieniłeś kolejność półpól, albo usunąłeś przeplot.
adi0 napisał(a):
...field order ustawiam na auto.
...dv microsoft jest pozbawiony zabkowania

i znów pionowych linii? Wogóle to co za materiał obrabiasz? 50i to może być DV, SD, HD w pal. Projekt zamiast na auto ustaw na sztywno i do czego exportujesz. Plik końcowy jakie ma parametry?

_________________
Obrazek


czwartek, 23 lutego 2012, 17:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Problem z kompresowaniem w Encoder cs5 oraz Procoder 3
Jest jeszcze jedna możliwość.

Ale zanim co - opisz dokładnie:
- jakie materiały wejściowe
- jaki projekt (DV, HD, HDV i który dokładnie wybrałeś)
- jaki format docelowy

na jakim ekranie widziałeś te problemy - na kompie, na TV (a jeśli tak, to z jakiego źródła).

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


czwartek, 23 lutego 2012, 21:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem z kompresowaniem w Encoder cs5 oraz Procoder 3
Oczywiście, że pionowe. Pionowe linie są postrzępione podczas poziomego ruchu, przecież to typowy objaw istnienia przeplotu. Napisał kolega wyrażnie Material byl nagrywany 50i, czyli interlace. Widziałeś robertnik poząbkowaną linie poziomą kiedyś?, po za tym, gdyby usunął przeplot, efekt grzebienia nie miałby prawa istnieć, zaś zmiana kolejności półobrazów objawiła by się zauważalnym, nie do przyjęcia brakiem płynności ruchu poziomego. Czy to ty Robertnik siedzisz po drugiej stronie, czy ktoś się podszywa pod ciebie?
Ręce opadają, jak daję słowo...

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 24 lutego 2012, 01:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4719
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem z kompresowaniem w Encoder cs5 oraz Procoder 3
adi0 napisał(a):
Witam, posiadam pewien problem, na skompresowanym materialne w pionowych liniach widac delikatne zabkowania...

Chcialbym rowniez dowiedziec sie do czego sluzy rozmycie gaussa w encoderze ? Bo z wlasnych sposprzezen wiem ze do rozmydlania obrazu ale czemu to ma slyzyc ?...

Pionowe, poziome, jak kto zwał, http://www.100fps.com/. Stara strona, ale Ci pomoże. U Ciebie wygląda to podobnie?

Rozmycie może służyć do czego dusza zapragnie. Efekt artystyczny jakiś, sugerowanie snu, wspomnień, efekt bardziej "kinowego" obrazu, (szczególnie o ile nie zajmuje całego kadru), metoda maskowania niedoskonałości obrazu inną... Oczywiście to najczęściej półśrodek, o ile nie ćwierć. :wink:

_________________
最诚挚的问候


piątek, 24 lutego 2012, 10:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z kompresowaniem w Encoder cs5 oraz Procoder 3
Darku to ja pisałem, a problem jest z poziomymi liniami a nie z pionowymi, a że na pionowych to widać.... No ale Kolega nie dał printscerrna więc ciężko spekulować... Tak samo jak ściągniesz przeplot będzie grzebień tam gdzie jest ruch.
Obrazek

_________________
Obrazek


piątek, 24 lutego 2012, 14:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: Problem z kompresowaniem w Encoder cs5 oraz Procoder 3
dziekie za wszystkie wypowiedzi, printscrena niemoge zrobic poniewaz problem wystepuje na telewiorze. Co do danych materialowych to juz nakreslam sprawe szerzej, material nagrywany w trybie dv 50i, projekt w premierze rowniez zgodny z materialem, eksportuje do formatu dvd. Moge jedynie powiedziec ze wiem na czym polega usuwanie przeplotu materialu i zdjecie dodane przez uzyktownika robertnik nieoddaje istoty mojego problemu u mnie zabkowania sa jedynie na niektorych elementach typu futryna a cala reszta obrazu jest dobrze. Co dziwniejsze jezeli otwarzam material na kompie i jest wyswietlany na monitorze to problemu niema.


piątek, 24 lutego 2012, 14:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z kompresowaniem w Encoder cs5 oraz Procoder 3
Otwórz VOBa z DVD w MediaInfo i napisz które pole pierwsze.

_________________
Obrazek


piątek, 24 lutego 2012, 14:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: Problem z kompresowaniem w Encoder cs5 oraz Procoder 3
robertnik napisał(a):
Otwórz VOBa z DVD w MediaInfo i napisz które pole pierwsze.

niewiem czy akurat dobrego voba z edytowalem:
Ogólne
Pełna ścieżka : F:\VIDEO_TS\VTS_01_1.VOB
Format : MPEG-PS
Rozmiar pliku : 977 MB
Czas trwania : 1 min.
Całkowita przepływność bitów : 92,6 Mb/s

Wideo
ID : 224 (0xE0)
Format : MPEG Video
Wersja formatu : Version 2
Profil formatu : Main@Main
Ustawienia formatu, BVOP : Tak
Ustawienia formatu, matryca : Własny
Czas trwania : 1 min.
Przepływność bitów : 90,6 Mb/s
Przwpływność maksymalna : 6.350 Kb/s
Szerokość : 720 pikseli
Wysokość : 576 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Szybkość wyświetlania klatek : 25,000 kl/s
Standard : PAL
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Z przeplotem
Kolejność skanu : Górne pole wpierw
bity/(piksele*ramki) : 8.738
Rozmiar strumienia : 956 MB (98%)

Audio
ID : 192 (0xC0)
Format : MPEG Audio
Wersja formatu : Version 1
Profil formatu : Layer 2
Czas trwania : 1 min.
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 192 Kb/s
Kanały : 2 kanały
Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz
Rozmiar strumienia : 2,02 MB (0%)


piątek, 24 lutego 2012, 15:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z kompresowaniem w Encoder cs5 oraz Procoder 3
adi0 napisał(a):
material nagrywany w trybie dv 50i, projekt w premierze rowniez zgodny z materialem, eksportuje do formatu dvd.

Nie napisałeś które pole pierwsze w exporcie, ale w VOBie masz:
adi0 napisał(a):
Kolejność skanu : Górne pole wpierw

Zmieniłeś więc kolejność półobrazów.
Na Premiere znam się licho, ale projekt powinien być ustawiony na dolne(takie ma źródłowe DV) pole pierwsze. Z zmianą kolejności półobrazów pewnie różne programy radzą sobie różnie(zmieniają kolejność na żywca, wywalają pierwszą ramkę, robią deinterlace nie wiem jak robi to Premiere), jednak da się zrobić DVD bez zmiany, czyli z dolnym polem pierwszym.

Ale:
adi0 napisał(a):
Czas trwania : 1 min.

Wysoce prawdopodobne że to menu i(już bez wysoce) że w filmie może być inaczej.

_________________
Obrazek


piątek, 24 lutego 2012, 16:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: Problem z kompresowaniem w Encoder cs5 oraz Procoder 3
robertnik napisał(a):
adi0 napisał(a):
material nagrywany w trybie dv 50i, projekt w premierze rowniez zgodny z materialem, eksportuje do formatu dvd.

Nie napisałeś które pole pierwsze w exporcie, ale w VOBie masz:
adi0 napisał(a):
Kolejność skanu : Górne pole wpierw

Zmieniłeś więc kolejność półobrazów.
Na Premiere znam się licho, ale projekt powinien być ustawiony na dolne(takie ma źródłowe DV) pole pierwsze. Z zmianą kolejności półobrazów pewnie różne programy radzą sobie różnie(zmieniają kolejność na żywca, wywalają pierwszą ramkę, robią deinterlace nie wiem jak robi to Premiere), jednak da się zrobić DVD bez zmiany, czyli z dolnym polem pierwszym.

Ale:
adi0 napisał(a):
Czas trwania : 1 min.

Wysoce prawdopodobne że to menu i(już bez wysoce) że w filmie może być inaczej.

Zrobilem rowniez export z ustawionym dolne pole, i dalej jest to samo... nierozumiem o co Ci chodzi "Nie napisałeś które pole pierwsze w exporcie" ?


piątek, 24 lutego 2012, 17:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Problem z kompresowaniem w Encoder cs5 oraz Procoder 3
Po kolei.
Generalnie z przeplotem nie ma problemu, gdy zachowuje się BHP. Kiedy tylko włącza się komuś kombinatoryka, zaczynają się problemy.

W czym nagrywany materiał? DV 50i? Jaki projekt? Microsoft PAL DV? Zapisany w Microsoft PAL DV? Zakodowany do MPEG2 DVD PAL? Jeśli tak (i bez grzebania w ustawieniach) nie ma bolca, żeby nie wyszło.
Kiedy tylko zaczyna się skakać po różnych programach, różnych kodekach i formatach, zaczynają się schody.

Upper Field First obowiązuje w HD (HDV), a Lower Field First w PAL DV i PAL DVD. I tego się trzymajmy. Jednak kontenery AVI lubią kłamać. Może dla tego, że większośc z nich projektowane jest w USA a tam mają NTSC i UFF - może, nie wiem. Przy skakaniu po różnych programach warto to kontrolować.

Nie zanotowałem nigdzie (albom ślepy już ze starości), w jakim programie montujesz? Może da się to inaczej obejść?

I na koniec: rozmycie gaussa służy do zmiejszenia ilości szczegółów w materiale. Do zmiękczenia go. Wiem, że młodzi, to raczej mają zajawkę na "ostrzenie" (niezależnie od tego, że nie ma czegoś takiego w edytorach i materiału nie da się wyostrzyć. Da się tylko sprawić, żeby wyglądał jakby był ostrzejszy, ale to ściema i tanie efekciarstwo). Poza względami estetycznymi używa się tego przy produkcji małych plików kompresowanych z dużych formatów ze znacznym stopniem kompresji. Gdy robimy 360p z formatu HD 1080, rozmycie Gaussa pomaga uniknąć artefaktów kompresji i skalowania. W 360p szczegółów i tak nie ma, a skalowanie jest efektywniejsze i ładniejsze po prostu.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


piątek, 24 lutego 2012, 20:12
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem z kompresowaniem w Encoder cs5 oraz Procoder 3
robertnik napisał(a):
Otwórz VOBa z DVD w MediaInfo i napisz które pole pierwsze.

Robertnik nie wiem czy wiesz, ale pliki vob pochodzenia DVD-Video zawsze mają upper, to dawno już znana zależność DVD, pierwsze pole jest Upper. Wiele poważnych koderów przy tworzeniu DVD-Video wybór upper, czy lower mają zablokowany, gdyż DVD-Video ZAWSZE jest Upper.
MKmagic napisał(a):
...a Lower Field First w PAL DV i PAL DVD. I tego się trzymajmy...

Kiedyś też byłem tego pewien, nawet bym się założył, lecz kompresja na DVD obraca (często bez naszej wiedzy) kolejność pól.
Przykro mi, że Was rozczarowałem.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 26 lutego 2012, 18:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2031
Post Re: Problem z kompresowaniem w Encoder cs5 oraz Procoder 3
Montażysta Darek A. napisał(a):
Przykro mi, że Was rozczarowałem.

A mogę ja Ciebie rozczarować przysyłając DVD z Lower Field First? Jeśli enkoder sam Ci zmienia kolejność półpól, to czas zmienić go na coś lepszego. W czasach DV, które miało Lower Field First, robiło się DVD oczywiście z taką samą kolejnością półpól. Standardem w DVD jest Upper, co nie znaczy, że nie można mieć Lower.


niedziela, 26 lutego 2012, 18:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z kompresowaniem w Encoder cs5 oraz Procoder 3
Nie ma o co kruszyć kopii... Żadna znana mi definicja nie określa które pole ma być pierwsze. Soft z pólek "pro" daje możliwość wyboru, a stacjonarne odtwarzacze czytają prawidłowo oba przeploty, a tam gdzie go nie ma dorabiają go na wyjściu.
Zdecydowana większość DVD(w wypożyczalniach) jest z górnym polem pierwszym, ale większość była kręcona progresywnie a przeplot powstał na potrzeby TV.
Bitew o to już tyle było... Po co się spierać skoro działają oba pola w odtwarzaczach. Problemy pojawiają się w momencie edycji materiałów mieszanych.

Być może w TV jest to kłopot podczas emisji(zmiana kolejności pól i być może dla tego większość ma górne pole pierwsze), ale w weselnych DVD...

Tak czy siak Procoder z tematu ma możliwość ustawienia kolejności pól.

_________________
Obrazek


niedziela, 26 lutego 2012, 19:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL