Teraz jest sobota, 20 lipca 2019, 15:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 HD do WMV i "strobo"... 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 04:01
Posty: 117
Post HD do WMV i "strobo"...
Próbuję wyrenderować z Ediusa 6.05 klipy AVCHD do wmv. Jak bym nie ustawił, to mam lekki efekt strobo.
Przy renderingu do wmv są tylko 3 możliwości ustawień:
- rozdzielczość
- fps
- kompresja
Upieram się przy tym formacie, bo jako jedyny nie mydli obrazu i uzyskuję nim dużo lepszą jakość niż przy mp4 czy mpg2. Zostaje tylko kwestia "strobo", którego nie umiem się pozbyć.
Jak już pisałem, nie mam możliwości zmiany kolejności póobrazów.
Próbowałem ustawiać fps na 25 i 50, próbowałem zmienić ustawienia projektu na 25p.
Co jeszcze mogę zrobić?


czwartek, 1 marca 2012, 20:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: HD do WMV i "strobo"...
wygeneruj calosc do canopus hq a potem uzyj windows media encoder, bedziesz mial caly szereg opcji przy kompresji wmv


czwartek, 1 marca 2012, 22:50
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 04:01
Posty: 117
Post Re: HD do WMV i "strobo"...
Ok, spróbować można, ale chyba jest w ediusie możliwość przekonwertowania tego w odpowiedni sposób. Właśnie tego sposobu szukam:)


piątek, 2 marca 2012, 21:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: HD do WMV i "strobo"...
ale windows media encoder jest bardzo szybki, ma duzo opcji, daje po wszystkich rdzeniach i jest wersja 64-bity, mysle ze nawet jak sie da bezposrednio z edka wypluc to i tak przez wme bedzie lepsza jakosc
ale potestuj


piątek, 2 marca 2012, 22:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: HD do WMV i "strobo"...
Ale może nic z tego nie być jak masz źle ustawiony projekt.
Zacznij tradycyjnie od podania parametrów źródeł(odczytasz je MediaInfo).
Teraz ustawienia projektu(rozdzielczość FPS, kolejność półobrazów).
Ediusowe mp4 daje zdecydowanie lepszą jakość od exportu przez Quick Time.
Coś musisz mieć pomieszane. Jak odpowiesz na powyższe pytania to powiem Ci co. No i co ma być wynikiem końcowym. Domyślam się że stream internetowy, ale to też powinieneś okreslić.

Pozdrawiam.

_________________
Obrazek


sobota, 3 marca 2012, 21:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 04:01
Posty: 117
Post Re: HD do WMV i "strobo"...
Media info:
Ogólne
ID : 0 (0x0)
Pełna ścieżka : F:\3 wrzesień Krzyś\1\00000.MTS
Format : BDAV
Format/Informacja : Blu-ray Video
Rozmiar pliku : 23,5 MB
Czas trwania : 9s 360ms
Rodzaj całkowitej przepływności bitów : Zmienna
Całkowita przepływność bitów : 21,0 Mb/s
Maksymalna całkowita przepływność bitów : 24,0 Mb/s

Wideo
ID : 4113 (0x1011)
ID menu : 1 (0x1)
Format : AVC
Format/Informacja : Advanced Video Codec
Profil formatu : High@L4.0
Ustawienia formatu, CABAC : Tak
Ustawienia formatu, poklatkowy : 2 klatki
Format_Settings_GOP : M=2, N=13
ID kodeka : 27
Czas trwania : 8s 760ms
Rodzaj przepływności : Zmienna
Przepływność bitów : 19,9 Mb/s
Przwpływność maksymalna : 22,0 Mb/s
Szerokość : 1.920 pikseli
Wysokość : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Szybkość wyświetlania klatek : 25,000 kl/s
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Z przeplotem
Kolejność skanu : Górne pole wpierw
bity/(piksele*ramki) : 0.384
Rozmiar strumienia : 20,8 MB (89%)

Audio
ID : 4352 (0x1100)
ID menu : 1 (0x1)
Format : AC-3
Format/Informacja : Audio Coding 3
Format_Settings_ModeExtension : CM (complete main)
ID kodeka : 129
Czas trwania : 8s 864ms
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 256 Kb/s
Kanały : 2 kanały
Rozmieszczenie kanałów : Front: L R
Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz
BitDepth/String : 16 bitów
Opóźnienie wideo : -80ms
Rozmiar strumienia : 277 KB (1%)


Ustawienia projektu w ediusie:
- HD 1920x1080 50i
- upper field
- 25 kl/s

Filmy lądują na serwerze firmy, która udostępnia je następnie szkołom i instytucjom jako materiały dydaktyczne w postaci plików do ściągania. Nie dostałem żadnych wytycznych co do formatu i kodowania bo owa firma nie ma o tym pojęcia. Najrozsądniej więc nie minimalizować na maxa rozdzielczości i zachować dużą szczegółowość. Filmy są kilkunastominutowe, więc bitrate musi być mały. Dlatego właśnie .wmv.

Renderuję do WMV tak:
- mode VBR (2-pass)
- bitrate 1500 - 2500
- 25 fps
- size 1024x576 (próbowałem też 720x576)
- audio CBR 64kbps

Wspomniałeś o mp4, który dokładnie kodek w ediusie wybierasz i jakie jego parametry stosujesz?


niedziela, 4 marca 2012, 03:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: HD do WMV i "strobo"...
Projekt masz zgodny z źródłami. Stwórz sobie preset exportu np na Vimeo:
1 Wciśnij F11
2 Po lewej zaznacz H.264/AVC
3 Rozwiń Advanced
3 Wybierz HD 1280x720 25p(reszta domyślna)
4 Chanel Audio (2ch, 48000Hz, 24bit)
5 Kliknij na dole w ikonkę dyskietki i zapisz sobie preset np pod nazwą Vimeo
6 Bitrate na Vimeo jest 5k
Obrazek
Ale możesz korzystać z innego streamu i dowolnie sobie pozmieniać bitrate względem potrzeb.
Z takimi parametrami powinien Wyjść Ci dobry klip.

Pozdrawiam.

PS
Na printscreenie zapomniałem zaznaczyć SuperFine, to nie jest bez znaczenia.

_________________
Obrazek


niedziela, 4 marca 2012, 18:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 04:01
Posty: 117
Post Re: HD do WMV i "strobo"...
Kiedyś już próbowałem w ten sposób liczyć, ale problem mam tego rodzaju:
1. Wybieram po lewej H.264/AVC i są w prawym oknie 2 możliwości - bluray i playstation. Bluray koduje do .m2ts , a playstation do .mp4.
Zostawiam domyślnie zaznaczony bluray.
2. Rozwijam Advanced i ustawiam parametry takie jak byłeś uprzejmy podać.
3. Wciskam Export (lub dyskietkę) i wyskakuje mi komunikat:
"Could not use the selected format. Please confirm setting."

Jeśli natomiast w prawym oknie zaznaczę Playstation, po rozwinięciu Advanced wybiaram te same wartości i wciskam export (lub dyskietkę), to pokazuje mi się okienko, w którym ostatnia pozycja to SIZE, a w niej największa możliwa wartość 720 x 576.
Jak Ty to robisz, że nie masz w okienku SIZE :idea:

Przeliczyłem jeden film wg. tej drugiej możliwości (playstation .mp4, 720-576) -jakość fajna, ale strobo takie samo jak przy wmv. O ile rozumiem, że progresive może tak wyglądać, to nie mogę pojąć dlaczego przy ustawieniu 50i wychodzi mi to samo. Nie pojmuję tego...


poniedziałek, 5 marca 2012, 02:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: HD do WMV i "strobo"...
Napisz PM z namiarami na TeamViewer

_________________
Obrazek


poniedziałek, 5 marca 2012, 08:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL