Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 15:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 pomoc w ustawieniu kodera x264 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post pomoc w ustawieniu kodera x264
Witam
Chcę skompresować video z gry poprzez x264 w megui. Video ma 60fps, rozdzielczość 720p.
Chcę zrobić to tak, żeby dla bitrate 8000 - 9000kb (nie więcej) waga pliku wynosiła około 1,1 - 1,3mb na sekundę filmu.

Jak ustawić wszystko w megui i w skrypcie avs, żeby nie było w ogóle makrobloków, żadnych rozmazań, nic co zniekształca obraz, żeby zachować najwyższą ostrość, ALE żeby było ziarno. To znaczy tak żeby jedynym zniekształceniem filmu był charakterystyczny "szum" filmu.

Prędkość kodowania na jaką mogę sobie pozwolić to około 1,5fps/s dla drugiego przebiegu przy procesorze c2d e7400 kręcony na 3,6GHz (czyli może być woooooooooolny)

Jeżeli coś źle zrozumiałem w pojęciu kodowania, to proszę mnie poprawić jakby co.

I bardzo proszę nie odsyłać mnie na fora typu doom9, ponieważ totalnie nie znam angielskiego. Dlatego tu jestem. ;)

Pozdrawiam


poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 20:15
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: pomoc w ustawieniu kodera x264
jeśli ustawisz konkretny bitrate to tracisz dalszą kontrolę nad jakością skompresowanego materiału. otrzymasz taką jakość jak się da przy takim bitracie.
makrobloki to nie kwestia ustawień avisyntha ani megui. taki materiał z gry jest po prostu trudny do skompresowania ze względu na dużą ilość ostrych krawędzi oraz często niewielką korelacją między kolejnymi obrazami. a jeszcze ma 60 fps.
na szczęście dekoder h264 ma wbudowane mechanizmy deblockingu i często poprawia jakość przy odtwarzaniu.
jest kilka metod na zmniejszenie blokowania np. zmiękczenie krawędzi (delikatny blur), dostosowanie tablic kwantyzacji i zwiększenie bitratu (najlepiej automatycznie przez ustawienie odpowiednio dużej kwantyzacji).

niestety, cudów nie ma...

_________________
Obrazek


wtorek, 1 maja 2012, 09:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: pomoc w ustawieniu kodera x264
a jeszcze takie pytanie na szybkości:

jest film 40fps i bitrate 8000kB. Czy to oznacza że dla takiego samego efektu przy filmie 60fps muszę zwiększyć bitrate do 12000kB???


wtorek, 1 maja 2012, 11:20
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: pomoc w ustawieniu kodera x264
niekoniecznie proporcjonalnie, ale ogólnie tak.

_________________
Obrazek


wtorek, 1 maja 2012, 13:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: pomoc w ustawieniu kodera x264
a gdybym zrobił tak:

otworzyłbym w mpc film który jest tak skompresowany jak chcę i wszedł we właściwości tego filmu, to z tego dało by się skopiować dane kodera?

Chodzi mi konkretnie o to:

cabac=1 / ref=16 / deblock=1:-1:-1 / analyse=0x3:0x133 / me=tesa / subme=8 / psy=1 / psy_rd=1.00:0.00 / mixed_ref=1 / me_range=32 / chroma_me=1 / trellis=2 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / fast_pskip=1 / chroma_qp_offset=-2 / threads=18 / sliced_threads=0 / nr=0 / decimate=0 / interlaced=0 / bluray_compat=0 / constrained_intra=0 / bframes=4 / b_pyramid=2 / b_adapt=2 / b_bias=0 / direct=3 / weightb=1 / open_gop=0 / weightp=2 / keyint=250 / keyint_min=25 / scenecut=40 / intra_refresh=0 / rc_lookahead=40 / rc=2pass / mbtree=1 / bitrate=7834 / ratetol=1.0 / qcomp=0.60 / qpmin=10 / qpmax=51 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / ip_ratio=1.40 / aq=1:1.00


środa, 16 maja 2012, 22:12
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL